Prima pagina

Un cutremur de 5,9 grade a zguduit centrul Turciei

07.06.2000, 00:00 13



Un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade pe scara Richter s-a produs ieri dimineata in provincia Cankiri din centrul Turciei, provocand moartea a cel putin doua persoane si ranirea altor 26, informeaza Reuters. Seismul a avut loc la ora locala 05,45 (02,45 GMT), a durat 30 de secunde si a avut epicentrul in oraselul Cerkes, situat la 100 km nord de Ankara. Cele mai importante pagube materiale s-au produs in regiunea Orta, la sud de Cerkes, unde peste 100 de case construite din lemn si pamant s-au prabusit sau au fost grav avariate. Guvernatorul provinciei Cankiri, Halil Ulusoy, a declarat agentiei de presa Anatolia ca au fost semnalate pagube minore la barajul Guldurcek situat in apropiere de Orta. Potrivit Institutului de Seismologie Kandili din Istanbul, miscarea seismica a fost simtita in Ankara, in orasul Zonguldak de la Marea Neagra, in Corum si in Kayseri, oras situat in centrul Anatoliei.

Cutremurul a starnit un val de panica la Ankara, unde numerosi locuitori au iesit pe strazi si si-au petrecut restul noptii sub cerul liber, temandu-se ca s-ar putea produce un al doilea seism.

Guvernatorul Ankarei, Yahya Gul, a declarat postului de televiziune TRT ca un baiat a fost ucis si doua persoane au fost ranite in urma prabusirii unei cladiri cu trei etaje in satul Yukaricavundur, aflat la 60 de kilometri de capitala. Doi barbati au fost raniti intr-o suburbie a Ankarei, cand o conducta de gaz a explodat din cauza undei seismice.

In august anul trecut in estul Turciei a avut loc un seism de 7,4 grade pe scara Richter care s-a soldat cu 18.000 de morti.

In ce priveste cutremurul extrem de puternic care a avut loc duminica noaptea, in insula indoneziana Sumatra, numarul mortilor a ajuns la 103 iar cel al ranitilor a trecut de 500. Peste 300 de replici au urmat seismului care a avut o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24