Prima pagina

Un fond al Deutsche Bank a devenit actionar la Flanco

Un fond al Deutsche Bank a devenit actionar la Flanco
24.09.2004, 00:00 26



Fondul de investitii DBG Eastern Europe II, avand ca principal finantator banca germana Deutsche Bank, a devenit actionar al lantului de retail in electrocasnice Flanco in urma unei investitii de 6,5 milioane euro.



Flanco este prima investitie a DBG in Romania, dupa ce fondul s-a uitat la mai multe oportunitati de pe piata romaneasca in ultimii doi ani.



"Am ales Flanco pentru ca este o companie solida, are o echipa de management buna si o strategie clara de crestere pe termen lung. In plus, activeaza pe o piata cu un potential considerabil, in ciuda scaderii de anul acesta", a declarat pentru Ziarul Financiar Brian Wardrop, partener in cadrul DBG.



Investitia DBG face parte dintr-o tranzactie complexa in valoare totala de 13 milioane de euro, in urma careia fondul elen de investitii Danube Fund si-a vandut toate actiunile detinute in Flanco.



Danube Fund detinea circa 33% din actiunile Flanco, ceilalti actionari ai companiei fiind fondul suedez de investitii Oresa Ventures (47%) si Florin Andronescu, fondatorul companiei (20%).



Tranzactia a avut doua etape principale. In prima, Oresa a cumparat actiunile Danube Fund. In a doua, actionar al companiei a devenit DBG, urmare, cel mai probabil, a achizitiei unei parti a actiunilor si unei majorari de capital.



Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 13 milioane de euro insa cele doua fonduri nu au dorit sa precizeze cat a fost majorarea de capital si cat achizitiile efective de actiuni. De asemenea, reprezentantii Flanco nu au precizat care este structura finala a actionariatului. Cel mai probabil, Oresa a ramas principalul actionar al companiei.



"In urma tranzactiei, Flanco a beneficiat de o majorare de capital care va sustine planurile de dezvoltare ale companiei. Consideram ca Flanco are potential de a-si dubla cifra de afaceri in urmatorii 3 - 4 ani", a estimat Cornel Marian, director de investitii al Oresa Ventures pentru Romania.



Anul trecut, Flanco a avut o cifra de afaceri de 117 milioane euro si detinea circa 15.000 de metri patrati de spatii comerciale. La inceputul acestui an, compania a anuntat ca vrea sa ajunga in 2006 la spatii comerciale de 30.000 de metri patrati si o cifra de afaceri de 200 de milioane de euro.



Planurile ar putea fi modificate insa dupa ce, anul acesta, piata de electrocasnice a inregistrat o scadere estimata la 15%, dupa cresterea de 70 - 80% din 2003. Ascensiunea din 2003 s-a datorat exploziei creditelor de consum iar corectia de anul acesta a fost cauzata de restrictiile impuse de BNR pentru a tempera cresterea creditului catre populatie.



Evolutia pietei a influentat si atitudinea fondurilor de investitii fata de afacerile de retail. In 2003, cand piata a explodat, multe din fondurile prezente in Romania sau in regiune au inceput discutii si negocieri pentru a intra in unul din cele trei mari lanturile de retail in electrocasnice: Flanco, Altex si Domo.



Anul acesta, odata cu aparitia problemelor, interesul s-a mai domolit, negocierile continuand intr-un ritm mai lent. AIG New Europe Fund nu a finalizat discutiile la Altex (detinuta de omul de afaceri Dan Ostahie) iar Romanian American Enteprise Fund inca negociaza cu Domo (detinuta de Lorand Szarvadi).



DBG este astfel primul fond care pariaza pe retailul cu electrocasnice dupa scaderea pietei de anul acesta.



"Am decis sa investim tocmai pentru ca am vazut compania facand fata bine unei perioade dificile", spune Brian Wardrop.



Marius Ghenea, directorul general al Flanco, nu a dorit sa estimeze cifra de afaceri a Flanco pentru anul acesta insa a precizat ca, in conditiile in care piata a scazut cu 15%, compania isi va majora cota de piata in 2004.



"Credem ca piata de electrocasnice se va dubla in urmatorii 3 - 4 ani pana la 1 miliard de euro iar noi intentionam sa crestem cel putin in acelasi ritm", a afirmat Ghenea.



DBG Eastern Fund II are o capitalizare de 67 milioane de euro si a fost ridicat pentru a investi in tarile din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania.



Fondul a investit in Flanco pentru a sustine financiar cresterea companiei si a vinde apoi, alaturi de alti actionari catre un investitor strategic interesant de piata romaneasca de retail. O varianta de exit (vanzare a actiunilor) ar putea fi si listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti.



"Fondul are durata de viata pana in 2009 deci nu grabim cu exitul. Important pentru noi este ca Flanco sa aplice o strategie durabila de dezvoltare", a conchis Wardrop.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO