Prima pagina

Un neamt vrea sa-i stranga pe toti comerciantii din constructii

03.11.2004, 00:00 24

Reteaua nationala de distributie de materiale de constructii Acom  mizeaza pe o atingerea unei cifre de afaceri de 1 mld. euro in urmatorii 4 - 5 ani, a declarat pentru ZF omul de afaceri german Stache Lutz, actionarul majoritar al Acom si care are deja afaceri pe piata de profil din Romania.
Un alt investitor german care a simtit potentialul afacerilor de retail de constructii a fost concernul german Interpares Mobau Interbaustoff, care s-a asociat cu Dufa pentru a deschide 20 de centre in urmatorii ani pe piata romaneasca.
"Comertul cu materiale de constructii din Romania este de aproximativ 4,5 - 5 mld. euro pe an, fiind impartit de catre lanturile de retail precum Metro sau Praktiker, respectiv circa 2.500 de comercianti independenti, care au cea mai mare pondere pe piata. Noi vrem sa atragem din randul comerciantilor independenti in Acom circa 200 - 250 de firme ca actionari", explica Stache Lutz, care adauga ca 7 firme au participat deja la actul de constituire al societatii Acom.
"In 3 - 4 ani, 60% dintre comerciantii independenti de materiale de constructii nu vor mai exista pe piata", spune Lutz.
Stache Lutz este principalul actionar al grupului german AHG, ce activeaza in logistica si materiale de constructii, cu afaceri de 80 mil. euro pe an in Germania si Polonia. Lutz este activ ca investitor in Romania de 7 - 8 ani, fiind actionar majoritar al grupului de firme Simcor Oradea, cu afaceri estimate la 40 mil. euro in 2004, si avand o participatie de 7% din producatorul de materiale de constructii Elpreco.
Simcor a cumparat anul trecut afacerea cu var a Lafarge din Romania, iar acum a depus oferta in consortiu cu Celco Constanta pentru achizitia Soceram Bucuresti, ultima mare companie de profil din portofoliul statului.
"Acom este o platforma de retail, un concept care a aparut acum 30 de ani in Europa Occidentala si SUA. Romania este din acest punct de vedere ca piata unde era Polonia acum 10 ani. Acolo, avem o retea similara cu cea Acom, care se numeste PSP", explica Lutz.
"Eu vand cate o actiune pentru fiecare firma care intra in reteaua Acom, in final urmand sa-mi reduc participatia la 50%. Firmele care intra ca actionari la Acom isi continua individual businessul. Noi vom negocia cu companiile de afara, sunt tehnologii care aici nici nu sunt cunoscute, pe care le vom vinde catre partenerii nostri. Pe de alta parte, prin firmele din Acom vom oferi consultanta specializata si transport al produselor. Vrem sa facem si export prin Acom", a mai spus Lutz.
Din Acom fac deja parte mai multe firme printre care Mirada Arad, Orizont Sighetu Marmatiei, Metalurgica Industrial Oradea, Indy Go Cluj, iar acum se pregatesc sa adere Baduc Bucuresti si altii, mai spun oficialii retelei.
Potrivit planului de afaceri al companiei, Acom mizeaza pe o cifra de afaceri de 120 mil. euro in 2005, respectiv 300 mil. euro in 2006.
"Intentia noastra a fost sa intram alaturi de Stache Lutz si sa facem un grup puternic prin unirea comerciantilor independenti de pe piata", afirma Petre Vlasin, proprietar si administrator al firmei Orizont Sighetu Marmatiei. Compania estimeaza afaceri de 200 mld. lei in 2004, avand operatiuni de distributie materiale si transport de marfa intern si international.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO