Prima pagina

Un singur absolvent roman de Harvard a venit acasa

Un singur absolvent roman de Harvard a venit acasa
23.01.2006, 20:06 44

Romania se afla printre primele 5 tari din lume care trimit studenti la Harvard, exceptand SUA, insa un singur absolvent s-a intors sa lucreze aici.

Mike Morris este omul prin biroul caruia trec tinerii romani care viseaza sa studieze la una dintre cele mai prestigioase scoli de peste ocean, el insusi absolvent al acesteia.

Aflat in Romania cu afaceri - el conduce compania de leasing financiar si operational Oxbridge Holdings - Morris a fost contactat in urma cu zece ani de cei de la Harvard, care i-au propus sa realizeze interviurile locale cu cei selectati din hatisurile de formulare de aplicare pentru o posibila bursa.

Potrivit lui Morris, in cutia postala a universitatii americane intra anual in jur de 100 de scrisori expediate din Romania.

El estimeaza ca, in ultimii opt ani, a stat de vorba cu 120 de candidati, dintre care 24 s-au si urcat in avionul cu destinatia Harvard. Insa, spune el, numarul de romani care au studiat la Harvard in aceasta perioada ajunge pana la 30, diferenta reprezentand-o romanii care au aplicat de peste hotare.

Morris apreciaza ca jumatate din acestia au absolvit, ceilalti 15 aflandu-se inca la studii.

Aproape toti tinerii pe care i-a trimis la studii in State au preferat insa sa ramana sa munceasca acolo, atrasi de perspectiva unor castiguri mult mai mari decat in Romania.

"Din cate stiu eu, unul singur s-a intors aici sa lucreze pentru o companie romaneasca de succes, din domeniul software, detinuta de socrul sau", precizeaza Morris.

Reprezentantul Harvard spune ca, in ciuda faptului ca exista foarte multi absolventi romani care ar fi interesati sa se intoarca in tara lor de origine daca li s-ar oferi o slujba decenta, in general companiile romanesti nu sunt dispuse sa le plateasca salariile pe care le-ar merita, cu toate ca unele dintre ele si-ar putea permite.

"Daca un absolvent de Harvard castiga in jur de 60.000 de dolari (49.700 euro) pe an in Statele Unite, in Romania se poate considera norocos daca i se ofera un salariu de 1.000 de dolari (828 euro) pe luna", afirma Mike Morris.

El adauga ca si in cazul in care tinerii vin sa lucreze pentru o multinationala prezenta in Romania, nu vor fi la fel de bine platiti ca in State, pentru ca si aceasta va trebui sa se incadreze in structurile salariale disponibile, care sunt adaptate la piata autohtona. Delegatul Harvard afirma ca Romania se afla pe lista primelor cinci tari din lume, in afara de Statele Unite, care trimit studenti la prestigiosul colegiu, alaturi de Marea Britanie, Bulgaria, China si India.

Referitor la tinerii cu care a avut ocazia sa discute in aceasta perioada, Morris spune ca cei mai multi exceleaza la matematica sau fizica si ca stapanesc foarte bine limba engleza, dar adauga ca este foarte dezamagit cand acestia sunt aroganti, lipsiti de initiativa sau nerecunoscatori pentru sansa ce li se ofera.

"In viziunea mea, candidatul ideal este o persoana cu care mi-ar placea sa iau masa sau sa stau la o cafea. Multi dintre ei incearca sa ma impresioneze cu inteligenta lor, ceea ce este o greseala, pentru ca acest aspect este de la sine inteles, din moment ce se afla la interviu", explica Morris.

Taxa de scolarizare la Harvard se ridica la 45.000 de dolari (37.200 euro) pe an, deci 180.000 de dolari (149.000 euro) pe toata durata studiilor.

In prezent, Harvard este singurul colegiu american care cere un interviu cu candidatul ca parte a procesului de admitere.

Potrivit lui Morris, in biroul de consiliere profesionala de la Harvard exista un avizier unde companii din toata lumea pot posta anunturi de slujbe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO