Prima pagina

UniCredito interesata de BRD?

15.06.2001, 00:00 16



Grupul bancar italian UniCredito ar putea fi interesat de preluarea pachetului rezidual de actiuni pe care statul roman in mai detine la Banca Romana pentru Dezvoltare, au declarat pentru Ziarul Financiar, surse de pe piata bancara.

Autoritatea pentru Privatizare mai detine in prezent un pachet de 7,32% din capitalul bancii. In 1999 grupul francez Societe Generale a cumparat 51% din actiunile BRD. Restul actiunilor detinute de stat au fost vandute catre salariati (8%) si pe piata (2,55%).

Oficialii grupului italian au fost la inceputul saptamanii la Bucuresti unde au prezentat premierul Adrian Nastase strategia pe care intentioneaza sa o abordeze pe piata romaneasca. Ei au lasat sa se inteleaga ca sunt interesati de a participa la privatizarea bancilor romanesti.

"Nu sunt la curent cu o expresie de interes a UniCredito pentru pachetul rezidual de aproximativ 7,2% pe care il mai detine inca Autoritatea pentru Privatizare la BRD. Dar ca o parere personala eu as vedea cu placere intrarea in actionariatul BRD a unuia dintre grupurile bancare cele mai dinamice din Europa cum este UniCredito.

De altfel, fiind in piata, noi vedem cu placere numarul mare de firme mici si mijlocii italiene sau cu capital mixt italian-roman, in special in zona de Vest a tarii, si, receptivi la aceasta situatie, am infiintat deja un italian-desk (n.r-punct de lucru pentru oameni de afaceri italieni) la sucursala zonala Timisoara. In plus, studiem de asemenea si alte masuri similare", a declarat pentru Ziarul Financiar Bogdan Baltzar, presedintele bancii.

Oficialii bancii italiene nu au putut fi contactati.

Raspunsul Autoritatii pentru Privatizare este ca in acest moment nu mai exista comisia de privatizare a bancii. Aceasta va fi reinfiintata in momentul in care va aparea o oferta pentru pachetul ramas.

Actiunile BRD sunt tranzactionate la Bursa de Valori, dar pretul lor este aproape la jumatate fata de momentul listarii si fata de valoarea pe care a obtinut-o statul la vanzarea pe piata, respectiv 28.960 lei/actiuni. Ieri BRD a fost cotata la 15.400 lei/actiune, ceea ce inseamna o capitalizare bursiera de 185,5 milioane de dolari.

Conform unor surse de pe piata bursiera exista cattiva investitori straini care cumpara constant actiuni BRD, dar fara a forta pretul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels