Prima pagina

Uniqa a cumparat 27% din Astra pentru 10 mil. euro

08.06.2005, 19:47 17

La inceputul anului, informatiile de pe piata asigurarilor dadeau ca sigura achizitia Asirom de catre compania austriaca Uniqa. De cateva saptamani, Uniqa era data ca viitoarea proprietara a Ardaf. Pana la urma, afacerea s-a facut cu Astra.

Uniqa a anuntat ieri ca a cumparat 27% din actiunile Astra de la Nova Trade, care este controlata de omul de afaceri Dan Adamescu. Nova Trade mai ramane cu 67% din actiuni.

Tranzactia cu cele 16 milioane de actiuni a fost in valoare de 361 miliarde lei (10 milioane de euro), conform Rasdaq, unde este cotata compania. La acest pret, valoarea Astra este aproape de 37 milioane de euro.

"Am studiat cu atentie piata de asigurari din Romania si optiunile pe care le avem si ne-am decis intr-o prima etapa sa achizitionam un pachet de actiuni Astra. Consideram ca Astra este o societate cu o dezvoltare foarte rapida si cu un potential ridicat pe piata de asigurari. Esential pentru aceasta hotarare a fost, pe langa intentia de a acoperi un minim de 6% din piata Europei Centrale si de Est, potentialul economic si perspectivele de dezvoltare. Ramanem in continuare interesati de alte oportunitati pe care le ofera piata asigurarilor din Romania", a spus directorul general al grupului Uniqa, Konstantin Klien.

Uniqa a subscris anul trecut prime brute in valoare de circa 3,6 mld. euro si a avut un profit net in jur de 120 mil. euro.

Astra a avut prime brute subscrise de 48 milioane de euro anul trecut si un profit net de 111.000 de euro.

Pentru comparatie, pentru 68% din grupul Omniasig, care a avut afaceri de circa 110 milioane de euro anul trecut, austriecii de la Wiener-Staedtische au platit acum o luna circa 64 milioane de euro.

Cu alte cuvinte, pentru un euro cifra de afaceri, austriecii de la Uniqa au platit 0,78 euro, pe cand cei de la WienerStaedtische au platit 0,85 de euro.

Pretul este destul de ridicat, avand in vedere ca, pe pietele mature, valoarea platita pentru o societate de asigurari se ridica la circa 30-50% din cota de piata, adica pentru un euro cifra de afaceri se plateste intre 0,3-0,5 euro.

Astra, care a fost infiintata in 1991 prin divizarea fostei companii de asigurari de stat ADAS (impreuna cu Asirom), a fost cumparata de Nova Trade in urma unei licitatii controversate facute de catre Fondul Proprietatii de Stat in 2000. Nova Trade a castigat compania in justitie, la doi ani de la licitatie.

Compania este pe locul patru pe piata asigurarilor generale, dupa Allianz-Tiriac, grupul WienerStaedtische (care include Omniasig, Unita si Agras) si Asirom, cu o cota de piata estimata la circa 7% in 2004. Atuul major al companiei il reprezinta reteaua de sucursale si agentii, bine instalata in toata tara.

Aproape 70% din portofoliul companiei este reprezentat de asigurarile auto - de raspundere civila (RCA), Casco si Carte verde. Compania are o prezenta slaba pe piata asigurarilor de viata, pe care are insa ambitii mari.

"Trebuie sa ne dezvoltam. O sa ne mentinem pe RCA la nivelul de pana acum, dar o sa reincepem puternic pe viata. Noul actionar ne va aduce know-how, dar si avantajul unui nume important pe piata asigurarilor", a spus Guglielmo Frinzi, directorul general al firmei.

In plus, Astra va putea marsa mult mai mult decat pana acum pe relatia cu bancile, date fiind legaturile foarte stranse ale Uniqa cu Raiffeisen Bank, care a cumparat Banca Agricola acum patru ani.

Frinzi este numit de doar cateva luni la conducerea Astra, fiind pana anul acesta directorul general al Generali Asigurari.

Astra a fost supusa unui proces de restructurare anul trecut, pentru care a fost angajata una din cele mai mari companii de consultanta in management, McKinsey. Programul, numit "Fit for 2007", a dus la scaderea numarului de angajati.

Omul de afaceri Dan Adamescu mai detine Unirea Shopping Center, imobile de birouri, societatea de constructii Mega Construct si aproape jumatate din ziarul Romania libera. Ultima sa investitie este prima parcare privata din Bucuresti, in spatele magazinului Unirea, in care a investit 15 milioane de euro. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO