Prima pagina

Uniunea Europeana pune guvernul macedonean la colt

26.06.2001, 00:00 10



Macedonia a anuntat ieri o noua runda de negocieri cu partidele albanezi, la cinci zile de la prabusirea acestora si dupa un weekend de lupte intense in fosta republica iugoslava.

Decizia a fost facuta publica la Luxembourg de ministrul macedonean de externe Ilinka Mitreva, dupa ce reprezentantii Uniunii Europene au criticat dur guvernul de la Skopje pentru modalitatea in care tratat criza, relateaza BBC. Negocierile au esuat saptamana trecuta, dupa ce guvernul i-a acuzat pe albanezi ca vor federalizarea tarii.

Imediat, actiunile militare au fost reluate, trupele guvernamentale atacand pozitiile rebele de la Aracinovo, la doar zece kilometri de Skopje. O incetare a focului obtinuta duminica de coordonatorul politicii externe a UE, Javier Solana, a fost incalcata la doar cateva ore de la plecarea acestuia din Macedonia.

Prezenta la Luxembourg numai a ministrului de externe din Macedonia, in conditiile in care UE spera in participarea liderilor partidelor slave si albaneze, a dat o noua lovitura sperantelor unei rezolvari pasnice a situatiei, potrivit CNN.

"Nu vom putea obtine acordul pe care ni l-am dorit. Faptul ca numai ministrul de externe s-a prezentat in fata noastra ne arata cat de tensionata este situatia in Macedonia", a de3clarat purtatorul de cuvant al presedintiei suedeze a UE, Gunnar Wiegand.

Daca pana acum Occidentul si-a aratat sprijinul fata de guvernul de la Skopje, ieri comisarul european pentru afaceri externe, Chris Patten, a criticat aspru atitudinea autoritatilor macedonene, afirmand ca este greu sa se castige increderea prin cheltuirea banilor si asa putini pentru bombe si rachete.

O delegatie internationala a UE si a OSCE s-a aflat ieri la Aracinovo pentru convorbiri cu rebelii albanezi, in incercarea de a negocia retragerea acestora din zona.

Solana a insistat asupra faptului ca incetarea focului este in general respectata, desi s-au inregistrat mai multe schimburi de focuri de la anuntarea noului armistitiu.

"Cred ca guvernul recunoaste faptul ca actiunea militara a fost o greseala si ca nu poate reusi pe aceasta cale, singura solutie fiind incetarea focului pe intregul teritoriul macedonean", a spus oficialul european.

Ultimele violente din Macedonia au izbucnit duminica dupa ora 21.00, la scurt timp dupa intalnirea unei delegatii internationale cu liderii rebelilor, in cursul careia nu s-a reusit un acord pentru o incetare a focului de lunga durata.

Surse din UE afirma ca fostul ministru francez al apararii Francois Leotard va fi numit reprezentant personal al lui Solana la Skopje, pentru a intari eforturile diplomatice.

Oficialii europeni au avertizat ca lipsa unor progrese in plan diplomatice ar putea pune in pericol ajutorul UE acordat Macedoniei.

Uniunea Europeana a promis un ajutor de 103 milioane de dolari pentru Macedonia in acest an, suma care va fi onorata, dar alte ajutoare ar putea fi conditionate de progresul negocierilor de pace.

La randul sau, NATO s-a declarat dispus sa trimita o forta de mentinere a pacii in regiune, dar numai dupa incheierea unui acord de pace intre parti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO