Prima pagina

UPC, in stand-by cu investitiile din Romania

24.07.2003, 00:00 13

Actionarii UPC, cel de-al treilea operator de televiziune prin cablu de pe piata autohtona dupa numarul de abonati, sunt dispusi sa investeasca puternic in Romania, dar deocamdata raman in expectativa, unul dintre motivele principale fiind si controversele legate de nivelul taxei  pentru  drepturile de autor, a declarat Ziarului Financiar directorul executiv al UPC Romania, Richard Anderson.
UPC este detinut in proportie de 70% Liberty Media (al carui actionar este mogulul John Malone) si  de Microsoft (20%) prin intermediul United Global Com si a incheiat recent un proces extins de restructurare, dupa dificultati la nivel de grup.Spre deosebire de competitorii RCS&RDS (locul 1) si Astral Telecom (locul doi) care s-au lansat cu entuziasm in telefonie si Internet, UPC Romania se mentine in expectativa si concentreaza inca, la sapte luni de la liberalizarea completa a pietei comunicatiilor, pe activitatea de baza: televiziunea prin cablu. "In acest moment, UPC prospecteaza piata, spune Anderson. Decizia noastra de moment este concentrarea pe calitatea serviciilor CATV oferite clientilor, iar cand piata va fi pregatita, vom lansa noi servicii printre care Internet si telefonie".
Conform unor surse din piata, UPC este interesata de preluarea numarului patru pe piata, FX  Communications, pe care proprietarul american Metromedia l-a scos la vanzare. In plus, UPC se afla in competitie permanenta cu RCS&RDS si Astral Telecom pentru achizitionarea jucatorilor mai mici care controleaza aproape 40% din piata CATV.
Retinerea actionarilor UPC in a continua investitiile in Romania, cifrate deocamdata la 60 de milioane de dolari, isi are originea si in nivelul taxei pe drepturi de autor pe care operatorii de cablu trebuie sa le plateasca pentru operele difuzate (filme, muzica etc). UPC Romania apreciaza ca nivelul cumulat al acestor taxe, care poate atinge 13% din veniturile brute ale operatorilor CATV, este prea ridicat. Anderson subliniaza ca nu se pune problema de a fi impotriva platii acestor taxe, pentru ca este normal  ca fiecare creator sa fie platit pentru munca sa. Insa apreciaza ca nivelul maxim prevazut de lege al acestor taxe este printre cele mai mari din Europa si prin aplicarea lor pe veniturile brute, reprezinta o "sanctiune a performantei financiare" care franeaza investitiile. Politica UPC Romania este de a reinvesti in totalitate profitul realizat. Reprezentantii companiei considera ca oportuna aplicarea unei taxe pentru drepturile de autor pe abonat, si nu pe veniturile brute, dupa modelul  achitarii drepturile de retransmisie ale canalelor TV straine. Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe a provocat numeroase dispute. Pe de o  parte, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor  si societatile de gestiune colectiva care colecteaza aceste taxe reamintesc ca sumele  pe care operatorii CATV le platesc pentru drepturile de autor sunt negociabile si ca legea respectiva respecta normele impuse de Uniunea Europeana. In plus, companiile de televiziune prin cablu au inceput abia in urma cu trei ani sa plateasca aceste drepturi de autor.
In replica, Asociatia de Comunicatii prin Cablu, afirma ca desi nu s-a ajuns ca firmele din domeniu sa plateasca drepturi de autor la plafonul maxim de 13% din veniturile brute, au ajuns totusi sa achite in acest sens 6,2% din totalul incasarilor pe abonamente "procent fara concurenta in Europa".O lamurire a situatiei, deci si o posibila deblocare a investitiilor UPC, ar putea  veni in toamna. Conform presedintelui CNA, Ralu Filip,  guvernul ar urma sa modifice Legea drepturilor de autor prin ordonanta de urgenta, in sensul platii a maximum 4% din veniturule brute obtinute de operatorii CATV, asa cum se intampla, spre exemplu, in Polonia.
victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO