Prima pagina

Upet scoate 10 mil. euro din mutarea in afara orasului

06.06.2005, 19:43 29

Producatorul de utilaj petrolier Upet Targoviste se va muta din centru in afara orasului, sperand sa obtina din vanzarea terenurilor pe care le ocupa 10 milioane de euro, suma echivalenta cu vanzarile companiei pe sase luni.

Cresterea preturilor terenurilor din ultimii ani a facut ca multe dintre companiile romanesti sa isi dea seama ca stau pe o mina de aur, intrucat detin terenuri si imobile in centrul oraselor, locatii pentru care retailerii internationali sau developerii de cartiere rezidentiale sunt dispusi sa plateasca sume de ordinul milioanelor de euro.

"Mai avem aproximativ 16 hectare de vandut. Daca le vindem la 60 de euro pe metru patrat, asta inseamna aproximativ 10 mil. euro. Vrem sa luam sase hectare in afara orasului pe care sa mutam fabrica. Restul banilor ii vom folosi pentru retehnologizare," spune Marian Dinu, presedintele Upet.

In jurul orasului Targoviste, un hectar de teren costa pana in 5 euro/mp, deci Upet va cheltui de 12 ori mai putin decat banii obtinuti.

Upet a vandut deja in ultimele sase luni trei hectare de teren in centrul orasului pe care a incasat aproximativ 2,3 milioane de euro.

Doua parcele insumand 20.000 de metri patrati si cu o valoare de peste un milion de euro au fost cumparate de Kaufland (o retea germana de magazine), in timp ce a treia, in valoare de un milion de euro, a fost preluata saptamana trecuta de o firma din Targoviste, detinuta, conform datelor de la Registrul Comertului, de un om de afaceri rus. "Pentru noi, retailerii, locatia este elementul-cheie si suntem dispusi sa platim pentru aceasta. Daca sunt companii pentru care locatia nu este chiar atat de importanta, atunci acestea isi pot vinde locatiile pe care le au si isi pot finanta dezvoltarea", a spus Gunter Grieb, director general al Kaufland Romania.

Aceeasi schema a fost folosita si de fabrica de panificatie Bega Pam Timisoara, al carei actionar majoritar este firma italiana Geo-Gis. Fabrica se va muta in zona de sud-vest a Timisoarei, locul sau actual (in centrul orasului) urmand sa fie luat de unul dintre magazinele Plus Discount Romania, parte a grupului german de retail Tengelmann.

Hypermarketul Cora Granitul, deschis in toamna anului 2003, sau Cora Miorita, ce urmeaza a fi deschis in toamna acestui an, precum si primul magazin Kaufland, din zona Bucur Obor sunt la randul lor ridicate pe locul unor foste fabrici, care insa nu au fost mutate, ci si-au incetat activitatea.

Upet Targoviste a incheiat primele trei luni ale anului cu venituri operationale in valoare de 4,2 milioane de euro, aproape dublu fata de anul trecut, si o pierdere de 1,1 milioane de euro, de 20 de ori mai mare decat in primul trimestru al anului trecut. Compania este listata la Bursa Electronica RASDAQ si are o capitalizare bursiera de 1,3 milioane de euro.

Grupul rusesc OMZ Uralmash a iesit anul trecut din actionariatul Upet vanzand la Bursa Electronica RASDAQ pachetul de aproximativ 66% din actiuni. Cumparatorii au fost doua firme inregistrate in Cipru, Ogetto Limited si Obsesione Enterprises Limited, despre care surse apropiate companiei spuneau ca au in spate investitori olandezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO