Prima pagina

Usinor vrea sa opreasca vanzarea Sidex

16.07.2001, 00:00 12



Cu cateva zile inainte ca autoritatile romane sa semneze contractul de vanzare a Sidex cu grupul indiano-britanic LNM - Ispat, un alt potential client - grupul francez Usinor tulbura apele privatizarii.

Cele doua grupuri se bat pentru primele doua locuri in topul mondial al producatorilor de otel. Cu Sidex, Ispat ar deveni numarul doi si s-ar apropia amenintator de Usinor.

Francezii au anuntat ieri ca vor prezenta "noile propuneri ale Usinor pentru Sidex, pentru a garanta pe termen lung viitorul acestei intreprinderi potential atractive".

Pe neasteptate, Usinor a convocat pentru maine o conferinta de presa pentru a-si prezenta propunerile. Ei sustin ca in privatizarea Sidex au aparut "noi elemente".

Conform unor surse de pe piata, elemente noi avute in vedere sunt stergerea unor datorii mari ale Sidex catre stat, decizie ce ar urma sa fie inscrisa in contractul cu Ispat.

In acest caz, combinatul ar deveni o afacere mult mai atractiva decat in urma cu cateva luni, cand francezii au anuntat ca nu doresc sa-l cumpere decat dupa un management total de doi ani. Sidex are datorii de aproximativ 900 milioane dolari.

In ultima perioada, Usinor a facut presiuni importante la nivel politic pentru a amana privatizarea Sidex, astfel incat sa aiba posibilitatea de a concura cu Ispat.

In prezent, Ispat este singura companie care negociaza cu autoritatile romane si indeplineste toate conditiile formale pentru a semna contractul (achizitia caietului de sarcini si depunerea garantiei bancare in valoare de 47 milioane dolari).

Din punct de vedere legal, Usinor nu mai poate participa in acest moment la licitatia pentru Sidex. Pentru ca aceasta sa se intimple, ar trebui ca guvernul sa amane privatizarea.

Conform unor surse, grupul francez a prezentat guvernului o scrisoare in care isi anunta intentia de a cumpara 25% din Sidex si a primi uzufructul pentru inca 26% din actiuni.

Practic, acest lucru inseamna dobandirea controlului asupra Sidex. Francezii nu vor sa faca o oferta completa mai devreme de doi ani.

Pe de alta parte, reprezentanti ai Usinor au avut discutii cu delegatia romana, condusa de presedintele Ion Iliescu, prezenta la forumul de la Crans Montana.

Mai mult decat atat, la sfarsitul acestei luni se asteapta vizita in Romania a premierului francez Lionel Jospin, care va veni impreuna cu presedintele grupului Usinor.

La sfarsitul saptamanii trecute, APAPS, care detine peste 75% din Sidex, a anuntat ca semnarea contractului de vanzare a actiunilor catre LNM va avea loc in cateva zile.

APAPS va prezenta in sedinta de joi a Guvernului un memorandum care sa mandateze comisia de privatizare a Sidex sa semneze vineri contractul de privatizare cu LNM.



Interesele din jurul Sidex

In martie, Usinor a anuntat ca alaturi de Erdemir - Turcia si Salzgitter - Germania va face o oferta doar pentru preluarea managementului combinatului pe doi ani, in scopul "pregatirii lui pentru o a doua privatizare".

Francezii si-au motivat decizia prin faptul ca situatia financiara a combinatului este neclara si o decizie corecta nu poate fi luata fara o prezenta mai indelungata in cadrul Sidex.

Reprezentantii consortiului francezo-germano- turc au afirmat atunci ca Sidex este un actor slab din punct de vedere al relatiei cu furnizorii si clientii si ca are probleme in privinta capitalului de lucru.

Francezii au afirmat, de asemenea, ca nivelul investitiilor solicitate viitorului proprietar al Sidex de catre autoritatile romane, 500-600 de milioane de dolari, este exagerat si ca gigantul galatean are in primul rand nevoie de restructurare si o noua conceptie manageriala pentru a deveni rentabil.

Specialistii Usinor au considerat ca Sidex nu are nevoie, neaparat, de investitii in tehnologie ci de o politica de productie mai buna, adaptata la cerintele pietei.

Principalele directii mentionate de francezii, secondati de germani si turci, pentru rentabilizarea Sidex, au fost restructurarea capitalului de lucru, cresterea eficientei politicii comerciale, cresterea calitatii produselor, separarea activitatii de baza a combinatului (producerea de otel) de celelate si implementarea unui sistem riguros de control financiar.

Usinor se afla in prezent in proces de fuziune cu alte doua grupuri siderurgice europene Arbed - Luxembourg si Aceralia - Spania.

Daca fuziunea va merge pana la capat, se va crea cel mai mare producator de otel din lume, cu o productie anuala de 46 milioane tone otel si vanzari de peste 25 miliarde de dolari.

Pe dealta parte, daca LNM va achizitiona Sidex, va ajunge in in pozitia de cel de-al doilea mare producator mondial de otel, cu livrari de peste 27 de milioane de tone anual si o cifra de afaceri de peste 8 miliarde de dolari.

Interesele Usinor, Erdemir si Slagitter pentru preluarea Sidex sunt convergente. Francezii sunt interesati sa vina pentru a castiga contractele de furnizare a tablei pentru Dacia, uzina detinuta in Romania de principalul lor client din Franta - Renault.

O alianta Sidex-Ispat pe piata otelului din Turcia ameninta pozitia de lider in aceasta regiune a producatorului local Erdemir.

Ispat are livrari importante de produse plate din otel pe piata din Turcia, provenind de la combinatul Karmet din Kazakhstan, la preturi foarte bune, in timp ce Sidex are o puternica reprezentanta comerciala, de altfel si singura, la Istanbul, de unde coordoneaza exporturile de produse siderurgice romanesti in Turcia.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO