Prima pagina

Vanzarea Sanex: un zvon cu randament de 40% intr-o luna

09.06.2003, 00:00 28

Actiunile producatorului de placi ceramice si obiecte sanitare Sanex Cluj - Napoca au crescut puternic in ultimile doua saptamani la bursa electronica Rasdaq, pe fondul zvonurilor privind existenta unor discutii de vanzare a companiei.
Titlurile au atins saptamana trecuta pretul de 1.600 de lei, maxim al ultimilor patru ani, dupa o ascensiune care a dus investitorilor in actiuni Sanex un randament de aproape 40% in mai putin de o luna.
De unde au plecat, insa, zvonurile care au alimentat aceasta crestere?
Sanex este controlata de fondul de investitii american Romania and Moldova Direct Fund (RMDF), care a preluat compania in 2000 pentru a o restructura si a o vinde apoi catre un investitor strategic. Cum, de obicei, un fond precum RMDF sta in jur de patru - cinci ani intr-o afacere, cautarea unui cumparator pentru Sanex ar putea incepe chiar din 2003.
 Informatii privind interesul unor "strategici" pentru Sanex aparusera chiar de la sfarsitul anului trecut, insa semnalul cresterii din ultimile doua saptamani a fost dat de faptul ca Societatea de Investitii Financiare (SIF) Muntenia a mai cumparat, luna trecuta, inca 3% din actiunile companiei.
In plus, Sun Earth Ceramics, compania indiana care a investit alaturi de RMDF in Sanex, prin intermediul vehiculului financiar Goodison Holdings, a anuntat, in urma cu doua saptamani, prin presedintele sau Suresh Motwani, ca este in proces de vanzare a participatiilor din Romania si Spania. Motwani a facut aceasta afirmatie intr-un interviu acordat agentiei indiene de stiri Mumbai Newsline.
Inca de anul trecut, pe piata romaneasca au existat informatii ca Sun Earth Ceramics intentioneaza sa isi vanda participata in Goodison si implicit, in Sanex, datorita problemelor pe care grupul, cel mai mare producator de placi ceramice din India, le are la nivel international.
Oficialii Sanex nu au anuntat, insa, nimic in acest sens pana in prezent, desi in piata au exista zvonuri ca indienii au iesit deja din afacere.
"Nu exista discutii de vanzare cu nici un investitor strategic.  Sun Earth Ceramics nu este implicata in Sanex. Cat despre decizia SIF Muntenia de a-si mari participatia nu stiu decat ca in piata era un pachet mai mare de actiuni de vanzare iar ei au decis sa cumpere", a declarat pentru Ziarul Financiar Colin Hart, director al RMDF si presedintele Sanex.
SIF Muntenia a ajuns la o participatie de 8,4% din Sanex, care valoareaza aproximativ 700.000 de dolari la ultima cotatie a actiunilor.
"Multi investitori s-au gandit ca exista un motiv pentru care SIF a decis sa isi majoreze participatia, iar acel motiv ar putea fi existenta unor negocieri pentru vanzarea companiei. Zvonuri in acest sens exista de mai multe luni, deci multi au decis sa cumpere doar pentru a fi siguri ca nu pierd o eventuala oportunitate", a comentat un broker.
Principalul nume de investitor strategic vehiculat in jurul afacerii Sanex este Zalakeramia, compania ungara care este actionarul majoritar al celuilalt mare producator roman de placi ceramice - Cesarom Bucuresti.
Sanex are un capital social de 373,13 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 2.000 de lei. La ultimul pret mediu de trazactionare, capitalizarea bursiera a companiei este de aproximativ 8 milioane de dolari.
Anul trecut, Sanex a obtinut un profit net de 1,5 milioane dolari, la o cifra de afaceri de 36,1 milioane de dolari.
Pentru anul acesta, compania si-a propus o imbunatatire semnificativa a performantelor financiare, pe fondul unei restructurari puternice de personal. Sanex va disponibiliza anul acesta 500 din cei 1.700 de angajati existenti in prezent.
Sanex detine aproximativ 30% din piata placilor ceramice din Romania. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO