Prima pagina

Vanzarea Terapia, un mister de 46 de milioane de dolari

12.02.2003, 00:00 25

Cea mai buna oferta primita de actionarii Terapia pentru vanzarea companiei are valoarea de 46 milioane de dolari, afirma surse apropiate afacerii. Marele mister ramane, insa, la doua saptamani dupa trecerea termenului limita pentru depunerea ofertelor, numele castigatorului. Conform surselor citate, in cursa pentru achizitia companiei romanesti s-au inscris Egis (Ungaria), Pharmaco (Islanda), si doua consortii financiare: unul format de Global Finance si AIG New Europe Fund iar altul coordonat de un fond de investitii elen.
Ofertele au fost stranse de banca de investitii Rotschild, cea care a fost angajata de actionarii Terapia pentru a intermedia vanzarea.
"Am fost unul din ofertantii pentru achizitia Terapia insa am primit, saptamana trecuta, instiintarea ca exista un cumparator cu un pret mai bun decat al nostru. Cu acel cumparator au loc negocieri in prezent", a declarat pentru Ziarul Financiar Sindri Sindrason, director general al Pharmaco, grup farmaceutic islandez de talie medie, dar cu o strategie clara de expansiune in Europa Centrala si de Est in ultimii ani. Pharmaco a cumparat la sfarsitul anului trecut o fabrica de medicamente in Serbia, detine trei in Bulgaria si a intentionat intrarea pe piata romaneasca prin cumpararea Terapia.
Instiintari de genul celei primite de Pharmaco, au ajuns saptamana trecuta, si la cele doua consortii financiare, spun sursele citate.
Global Finance este o companie elena care administreaza doua fonduri de investitii si a atras de partea sa cel mai mare grup financiar din lume - AIG cu intentia de a achizitiona Terapia si a o fuziona dupa doi - trei ani cu Sicomed Bucuresti. Global Finance detine o treime din Venoma Holdings, vehiculul de investitii ce detine 58,08 % din actiunile Sicomed Bucuresti.
O fuziune Sicomed - Terapia ar fi creat un jucator cu o cota de piata de aproximativ 10%, ce ar fi putut ameninta pozitia de lider a grupului britanic GlaxoSmithKline (GSK). GSK detine 11,5% din piata romaneasca a medicamentelor, estimata la 540 de milioane de dolari in 2002.
Excluderea Pharmaco si celor doua consortii financiare din ecuatie lasa in discutie un singur nume: Egis. Egis este al doilea producator ungar de medicamente si are ca actionar majoritar grupul francez Servier.
Francezii au avut, de asemenea, o expansiune puternica in Europa Centrala si de Est (in special Ungaria, Polonia si Rusia) in ultimii ani si au incercat sa intre pe piata romaneasca prin achizitia Antibiotice Iasi, companie care apartine inca statului roman.
Cum incercarea de a cumpara Antibiotice nu s-a concretizat, Servier a profitat de intentia actionarilor Terapia de a vinde si a venit la negocieri prin Egis.
"Nu putem comenta pe marginea niciunei informatii privind Terapia", afirma Laszlo Csan, director de corporate affairs al Egis.
La Bursa, actiunile Terapia au crescut brusc, cu peste 15%, dupa trecerea termenului limita de depunere a ofertelor - 31 ianuarie. Ultima cotatie a Terapia, este 4.650 de lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera este de 43,4 milioane de dolari.
La 46 milioane de dolari, pretul estimat pentru preluarea tuturor actiunilor Terapia, cotatia este 4.950 de lei/actiune.

Terapia, una din ultimile sanse pentru "strategici"
Terapia a fost scoasa la vanzare in primavara anului trecut la initiativa primilor doi actionari ca importanta: Romanian Investment Company (RIC) si Romanian Investment Fund (RIF).
Ambele fonduri isi incheie durata de viata in acest an, motiv pentru care va trebui sa isi lichideze toate participatiile la companiile romanesti.
RIC este administrat de compania britanica Foreign & Colonial, una din cele mai importante societati de investitii din lume, iar RIF de grupul Capital.
Reprezentantii celor doua societati nu au putut fi contactati pentru a comenta informatiile privind negocierile.
Preluarea Terapia va trebui sa aiba loc prin intermediul unei oferte publice de cumparare la Bursa de Valori pentru toate actiunile companiei.
Ultima intrare a unui investitor strategic pe piata romaneasca prin intermediul unei achizitii a avut loc la sfarsitul anului 2000, cand compania slovena Lek a cumparat Pharmatech Targu - Mures.
Cea mai rasunatoare tranzactie a avut loc, insa, in 1998, cand grupul britanic SmithklineBeecham (SB) a achizitionat 65% din actiunile Europharm Brasov pentru 29,25 milioane de dolari. 
SB a fuzionat ulterior cu alt mare grup britanic - GlaxoWellcome iar compania nou creata, GlaxoSmithKline, este in prezent (impreuna cu Europharm) liderul pietei romanesti de medicamente.
Terapia este unul din principalele companii farmaceutice din Romania, cu o cota de piata de aproximativ 4,3 % in 2002.
Compania a trecut printr-un proces puternic de restructurare in ultimii doi ani, care s-a finalizat cu injumatatirea personalului, pana la 750 de angajati in prezent, si inchiderea unei sectii de fabricatie (pentru un produs de uz veterinar) ce reprezenta 25% din cifra de afaceri a companiei.
In ciuda restructurarilor, compania a reusit sa mentina neschimbata valoarea vanzarilor, datorita evolutiei bune a produselor farmaceutice, in special pe pietele externe.
Terapia estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 30 de milioane de dolari. Profitul net dupa primele noua luni ale anului trecut era de 5,1 milioane dolari.
Pe piata romaneasca, compania are o pozitie puternica pe segmentele cardiovascular, musculo - scheletic, al sistemului nervos central si al afectiunilor cailor respiratorii.
Principalul produs al Terapia din punct de vedere al vanzarilor este Faringosept, medicament al carei substanta activa este produsa numai Terapia la nivel mondial.
Astfel, din cifra de afaceri a anului 2002, vanzarile de Faringosept detin o pondere de 20%: 3 milioane de dolari in Rusia, 1 milion de dolari in Romania, tot 1 milion de dolari in Ucraina iar restul in alte tari din zona.
Principalii concurenti ai Terapia sunt GlaxoSmithKline, Sicomed Bucuresti, Antibiotice Iasi, Pfizer si Lek. 
In primele noua luni ale anului, investitiile producatorului de medicamente au totalizat aproximativ doua milioane de dolari, fiind orientate, in principal, pentru modernizarea sectiei de produse injectabile.
In afara de Terapia, pe piata romaneasca mai exista doar doua mari oportunitati de achizitie pentru investitorii strategici: Antibiotice Iasi (care apartine statului) si Sicomed Bucuresti, detinuta de fonduri de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO