Prima pagina

Vel Pitar se uita in Balcani dupa achizitii

22.03.2005, 00:00 80


Vel Pitar, unul dintre cei mai mari jucatori din industria romaneasca de morarit si panificatie, intentioneaza sa se extinda prin achizitii pe piete din tarile vecine Romaniei.


"Avem in intentie pentru urmatorii doi ani sa ne extindem prezenta in regiunea balcanica prin achizitii de fabrici de paine cu capacitati de productie de 50-60 de tone/zi. Pietele din Ucraina, Moldova, Serbia sau Bulgaria sunt foarte interesante pentru noi deoarece prezinta aceleasi particularitati ale pietei romanesti de acum 10 ani. Avem bani si potential pentru a face acest pas", spune Dan Trifu, vicepresedintele Departamentului de buget-finante al Vel Pitar.


"Am analizat o companie relativ mica in Serbia, dar pretul l-a care s-a vandut a fost de cateva ori mai mare decat ar fi fost firesc", spune Siminel Andrei, managerul fondului de investitii Broadhurst, actionarul majoritar al Vel Pitar.


Vel Pitar este primul jucator din morarit si panificatie care isi anunta interesul pentru extinderea in regiunea balcanica, compania fiind, in ultimii ani, unul dintre cei mai importanti jucatori care fac achizitii pe piata romaneasca de profil.


"In paralel cu extinderea regionala ne vom continua politica de achizitii pe piata romaneasca", sustine Trifu.


Piata produselor de morarit si panificatie este dominata de cativa mari jucatori, insa la nivel local este foarte faramitata. Criza graului din 2003 a adancit problemele jucatorilor mici si mijlocii, multi dintre acestia fiind nevoiti fie sa inchida, fie sa accepte ofertele de cumparare venite din partea jucatorilor mari.


Sorin Minea, presedintele Romalimenta, organizatie care grupeaza o serie de jucatori din industria alimentara, nu crede ca expansiunea anuntata de Vel Pitar are mari sanse de reusita.


"Este posibil ca la nivel mai mic sa aiba succes, insa pe unele piete mai mici, cum ar fi Republica Moldova, nu cred ca pot realiza investitii de mare anvergura. Sanse de reusita pot fi pe piata biscuitilor de exemplu, unde  nu exista multinationale puternice, sustine Minea.


In ultimii doi ani mai multe companii romanesti au inceput sa studieze posibilitatea extinderii pe pietele din jur, care sunt mai slab dezvoltate si unde nu au patruns inca marile companii internationale. Rompetrol a intrat deja in Bulgaria si Albania si cauta oportunitati de extindere pe piata fostei Iugoslavii. Mobexpert s-a dus in Bulgaria si este in curs de a intra si in Serbia.


Vel Pitar a achizitionat in ultimii doi ani Libertatea Panificatie Bucuresti, Panificatie Postavarul Brasov, Panem Giurgiu, fabrica de paine din Bals, Gorjpan Targu Jiu, Pangran Iasi si Spicul Arges Pitesti. Oficialii companiei au afirmat dupa finalizarea fiecarei tranzactii ca sunt in cautarea altor jucatori pentru eventuale preluari. Vel Pitar a fost formata la sfarsitul lui 2001, prin fuziunea Mopariv Ramnicu-Valcea, Berceni Bucuresti, Granpan Tecuci si Mopariv Cluj-Napoca.


Vel Pitar a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 74 de milioane de euro, in crestere cu 15% fata de 2003. Compania a finalizat anul trecut o investitie de 1,5 milioane de euro intr-o noua linie de fabricatie destinata special painii feliate si ambalate la fabrica sa din Berceni. Valoarea totala a investitiilor realizate in ultimii trei ani s-a ridicat la zece milioane de dolari.


Vel Pitar produce lunar o cantitate de 7.500 de tone de produse de panificatie, circa 300 de tone de biscuiti, 10 tone de napolitane si aproximativ 120 de tone de paste fainoase.


De asemenea, compania dispune de capacitati de morarit, cantitatea de grau macinata depasind 12.000 tone/luna.


Compania detine 174 de magazine atat in Bucuresti, cat si in tara, iar numarul acestora ar urma sa creasca chiar in acest an, conform unor planuri de extindere a retelei de distributie.


Vel Pitar este detinuta de fondul american de investitii Broadhurst administrat de compania americana de investitii NCH Capital, care a anuntat recent ca a strans inca 275 milioane de dolari (211 milioane de euro), pentru a-i investi in companii romanesti.


Principalii competitori ai Vel Pitar sunt Loulis, Boromir Ind Ramnicu Valcea, Dobrogea Grup, Racova Com Agro Pan Vaslui, Pangram Resita, Pan Group Craiova s.a.


Actiunile Vel Pitar sunt listate la Categoria a II-a a Bursei de Valori. Ultima tranzactie de saptamana trecuta cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 16.000 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 27,5 de milioane de euro. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO