Prima pagina

Veniturile din 2002, impozitate dupa norme date in 2003

16.01.2003, 00:00 26

Interpretarile date in normele metodologice de aplicare a legislatiei privind impozitul pe venit, aprobate, dar inca nepublicate in Monitorul Oficial, sunt valabile pentru anul fiscal 2002, a precizat pentru Ziarul Financiar un oficial din ministerul finantelor.
Impotriva principiilor de drept, temerile privind aplicarea retroactiva a precizarilor din norme se confirma. Contribuabilii, persoane fizice si juridice, mai au timp pana la 15 mai pentru a studia normele si a vedea exact ce venituri si cum anume trebuie declarate Fiscului pentru impozitare pe anul fiscal 2002.
"Nu sunt schimbari atat de mari incat sa se spuna ca este vorba de o aplicare retroactiva a normelor. In privinta asigurarilor, modul de tratare a fost anuntat inca din vara trecuta printr-o decizie a ministrului", sustine sursa citata.
"Din moment ce legiuitorul a precizat ca va emite norme de aplicare a ordonantei, inseamna ca era constient ca actul normativ avea nevoie de clarificari. Venind cu aceste precizari dupa un an de zile este de asteptat ca agentii economici sa aiba probleme in aplicarea a acestora pentru 2002", spune Mihaela Mitroi, tax director la firma de consultanta PricewaterhouseCoopers Romania.
Din punctul de vedere al Finantelor, fiind vorba de norme de aplicare a Ordonantei 7/2001 privind impozitul pe venit, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2002, interpretarile din norme sunt valabile de la aceeasi data. Aceasta desi Legea 493/2002, care aproba cu modificari si completari Ordonanta 7/2001, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2003.
Normele nu precizeaza data de la care trebuie aplicate. Textul de act normativ spune ca "normele metodologice referitoare la articolele care potrivit Legii 493/2002 pentru aprobarea Ordonantei 7/2001 privind impozitul pe venit intra in vigoare cu data de 1 ianuarie 2003, se aplica in mod corespunzator". Si cu asta ministerul finantelor crede ca a rezolvat problema.
Ce inseamna ca normele se aplica A‚"in mod corespunzator"?. "Multi contribuabili se pot trezi cu controale fiscale care sa mearga pe interpretarea din norme, desi, in lipsa acestora, Ordonanta 7/2001 cuprindea mai multe pasaje neclare", spune un analist fiscal. 
Specialistii spun ca ministerul finantelor se poate prevala de faptul ca o serie de prevederi generale existau in textul ordonantei, desi nu erau prevazute indicatii privind aplicarea in practica a acestora. Este cazul articolului din ordonanta potrivit caruia toate avantajele in bani si in natura primite de o persoana fizica, integral sau partial gratuit, precum si folosirea in scop personal a unor bunuri si drepturi ale firmei la care lucreaza persoana respectiva, reprezinta venituri care se impoziteaza globalizat.
Dar cate firme au folosit anul trecut baremuri pentru convorbirile angajatilor in interes de serviciu sau foi de parcurs pentru salariatii care folosesc masinile angajatorului? De-abia normele metodologice aduc lamuriri privind modul de evaluare a asa-numitelor avantaje in natura si in bani pe care salariatii le primesc de la angajatori. Desi normele se refera la un act normativ intrat in vigoare la 1 ianuarie 2002, publicarea acestora in Monitorul Oficial continua sa intarzie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO