Prima pagina

Vicepremierul britanic sare la bataie

18.05.2001, 00:00 16



Vicepremierul britanic John prescott a fost implicat intr-o confruntare violenta cu un grup de manifestanti la doar cateva ore de la lansarea manifestului electoral al Partidului Laburist.

Prescott a lovit un barbat care a aruncat cu un ou in el la un miting laburist din ?ara Galilor, relateaza BBC. Toate ziarele centrale britanice de ieri prezinta fotografii ale momentului in care Prescot il loveste pe manifestantul care l-a atacat.

"Am coborat din autocarul meu in mijlocul unei multimi ostile. Am mers printre oamenii furiosi si am fost atacat de un individ. In imbulzeala care a urmat nu am facut altceva decat sa ma apar", a declarat vicepremierul britanic despre incident. El a adaugat ca, potrivit informatiilor sale, politia a retinut o persoana si ar fi nepotrivit ca el sa mai faca alte comentarii.

Incidentul s-a produs dupa ce Prescott a sosit in localitatea Rhyl, din nordul ?arii Galilor, pentru a participa la un miting laburist.

"Cineva a aruncat cu un ou si Prescott s-a intors si a inceput sa dea la intamplare. Am vazut totul: noi doar protestam, oul l-a lovit si el a ripostat. A urmat o imbulzeala destul de urata", a declarat un martor ocular, fermierul Ron Ingram. Protestatarii demonstrau pentru drepturile fermierilor si pentru mentinerea dreptului la vanatoare.

Prescott fusese inconjurat de manifestanti si impins catre un zid in momentul in care mai multi suporteri laburisti au intervenit si politia l-a escortat pe vicepremier in cladirea teatrului, unde urma sa aiba loc mitingul electoral.

Premierul britanic Tony Blair si-a exprimat sprijinul pentru Prescott, descriind incidentul in care acesta a fost implicat drept "regretabil", dar refuzand sa-si critice adjunctul.

"Intr-o situatie de intimidare, Prescott a reactionat instinctiv. Dupa sapte ani, ajungi sa cunosti o persoana destul de bine si pot spune despre el ca este un om cu trasaturi puternice, si nu ma refer aici la pumnul sau", a declarat Blair, care a cerut revenirea la subiectele "reale si serioase" ale campaniei.

Incidentul a adus ceva sare si piper unei campanii electorale destul de sterse, care pana acum s-a concentrat asupra problemelor fiscale si atacurilor murdare intre candidati. Laburistii sunt acuzati de adversarii politici si chiar de unele ziare ca duc o campanie mult prea teatralizata.

O parte a presei britanice a criticat atitudinea lui Prescott, aratand ca protestatarii au adus in discutie subiecte pe care laburistii le-au evitat sistematic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO