Prima pagina

Viitorul sumbru al economiei SUA trimite dolarul la podea

16.07.2008, 17:28 17

Dolarul a atins un nou minim record fata de euro, pe fondul speculatiilor conform carora presedintele bancii centrale a Americii (Fed), Ben Bernanke, si seful Trezoreriei americane, Henry Paulson, vor declara in fata Congresului american ca pierderile de pe piata creditelor vor afecta ritmul de crestere economica a SUA, scrie Bloomberg.
Dolarul a scazut pana la 1,6038 dolari/euro, cea mai scazuta valoare de la introducerea euro in 1999 pana in prezent. Recordul minim anterior al monedei americane a fost cel de 1,6019 dolari/euro atins pe data de 22 aprilie.
Moneda americana a atins cea mai scazuta valoare a ultimilor 25 de ani in fata dolarului australian, in conditiile diminuarii gradului de incredere in institutiile ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac, dupa ce guvernul a anuntat ca va sprijini cele doua mari companii ipotecare. Yenul japonez s-a apreciat si el, dupa ce banca centrala a Japoniei a decis ieri mentinerea ratei de referinta a dobanzii la 0,5% pe an, cel mai scazut nivel din randul marilor economii.
"Pietele reactioneaza negativ la aceasta criza a creditelor din SUA, iar acest lucru afecteaza evolutia dolarului. Economistii speculeaza ca Bernanke va prezenta o imagine sumbra a economiei americane", a afirmat strategul UniCredit Markets & Investment Banking in Milano, Roberto Mialich.
In fata yenului japonez, dolarul a atins ieri valoarea de 168,16 yeni/dolar. Economia Japoniei, a doua din intreaga lume ca marime, va creste cu 1,2% in anul fiscal care se incheie pe data de 31 martie 2009, situandu-se sub estimarea economistilor, de 1,5%.
Banca centrala a Japoniei ar putea majora costurile de imprumut daca inflatia se va accelera, iar ritmul de crestere economica se va mentine la 1%, este de parere fostul sef de politici monetare din cadrul Ministerului de Finante al Japoniei,Toyoo Gyothen. "Cel mai probabil, Fed va mentine rata dobanzii-cheie", a adaugat Gyothen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels