Prima pagina

Vodafone a evaluat Connex la 3,25 miliarde de dolari

08.04.2005, 20:13 21

Gigantul britanic Vodafone, cea mai mare companie de telefonie mobila a lumii, a evaluat operatorul roman MobiFon - Connex, in momentul achizitiei luna trecuta, la aproximativ 3,25 - 3,3 mld. $ (2,5 - 2,53 mld. euro) cu tot cu datorii, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate tranzactiei.

Cifra depaseste asteptarile specialistilor, care estimau valoarea de piata a Connex intre 2 - 3 mld. $ (1,5 - 2,3 mld. euro).

Vodafone a cumparat in martie 79% din actiunile MobiFon la pachet cu operatorul ceh de telefonie mobila Oskar Mobil de la grupul canadian Telesystem International Wireless (TIW) pentru 3,5 mld. $ in cash (2,7 mld. euro), la care s-a adaugat preluarea unor datorii in valoare de 950 mil. $ (730 mil. euro). Oficialii Vodafone si ai TIW nu au dorit sa precizeze insa cat s-a platit separat pentru fiecare companie in parte in momentul anuntarii achizitiei.

Sursele citate afirma ca Vodafone a platit pentru preluarea actiunilor MobiFon doua treimi din suma totala de 3,5 mld. $ (2,7 mld. euro), adica peste 2,3 mld. $ (1,8 mld. euro). Vodafone detinea deja o participatie de 20,1% din Connex.

Restul de actiuni, de 0,9%, sunt controlate de vicepremierul George Copos prin firma Dargate Ltd. din Cipru. Copos a detinut un pachet de aproape 2% din actiuni la momentul infiintarii companiei, in 1996.

In acest context, valoarea a 100% din actiuni a MobiFon a fost stabilita la 2,95 mld. $ (circa 2,27 mld. euro), la care se adauga preluarea unor datorii de circa 300 mil. $ (230 mil. euro), de unde rezulta ca Vodafone a evaluat Connex la aproximativ 3,25 mld. $ (2,5 mld. euro), mai spun sursele citate.

Pentru achizitia a 100% din actiunile operatorului ceh, gigantul britanic a platit circa 1,17 mld. $ (900 mil. euro), la care se adauga preluarea unor datorii de pana la 650 mil. $ (500 mil. euro).

Tranzactia intre Vodafone si TIW s-a derulat foarte rapid pentru o afacere de o asemenea talie, ultimele informatii indicand ca stabilirea echipelor de consultanti si de negociere a avut loc la inceputul acestui an. O explicatie ar fi ca Vodafone era deja actionar la MobiFon si cunostea bine situatia de acolo, lucru care a accelerat activitatile de evaluare si cele de negociere propriu - zisa.

Cea mai mare tranzactie din Romania din ultimii 15 ani a atras un interes imens din partea consultantilor si a puternicelor firme de avocatura din Europa, intre care s-a dat o lupta stransa pentru castigarea mandatelor de reprezentare. Unele estimari indica o valoare a onorariilor pentru avocati de ordinul milioanelor de euro.

Pentru incheierea tranzactiei, Vodafone a lucrat cu cea mai mare banca de investitii elvetiana, UBS, respectiv cu firma de avocatura britanica Linklaters, una din primele patru din Europa. De cealalta parte, TIW a angajat firmele de avocatura Herbert Smith, Stibbe si Salans, ultima avand birouri deschise la Praga si Bucuresti.

Printre cei care au pierdut mandatul TIW pentru aceasta afacere se numara si firma britanica de avocatura Norton Rose.

MobiFon a raportat anul trecut venituri de 686 mil. $ (553,5 mil. euro) si profit operational de 226 mil. $ (182 mil. euro), avand 4,91 milioane de abonati la finalul anului trecut.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO