Prima pagina

WiFi: afla acum ce inseamna, maine va fi cam tarziu

25.04.2003, 00:00 160

La inceputul secolului trecut, stramosii nostri traiau o incredibila revolutie tehnica: puteau afla vesti care ieseau dintr-o cutie numita radio. In prezent a venit randul nostru la o revolutie generata de undele radio. Dar acum nu receptionam numai sunete, ci mai ales tot felul de date la o viteza suficienta inclusiv pentru materialele video. Si asta datorita tehnologiei WiFi, care ne permite conectarea la Internet, fara fir, chiar si cand bem linistiti o bere la cafeneaua din colt.
In marile companii, nu se mai mira nimeni cand un functionar chemat la sedinta vine cu laptopul, laptopul se conecteaza singur si fara fir la reteaua IT a companiei, iar angajatul poate sa-si prezinta slide-urile cu situatia vanzarilor oriunde, inclusiv la locul de fumat, daca seful are chef sa savureze o havana.
Nu  mai este noutate nici posibilitatea ca la un dejun de afaceri intr-un hotel de cinci stele, negociatorii sa-si conecteze la Internet computerele portabile asezate langa cocktail-uri pentru a verifica anumite informatii. Iar apoi sa trimita rapoartele negocierilor, via e-mail,  seara, din patul aceluiasi hotel.
Internetul prin WiFi (Wireless Fidelity) inseamna in primul rand libertate, spun - usor publicitar - promotorii lui. Libertate pentru ca scapam de fir si scapam de obligatia de a sta intr-un anumit loc, de obicei asezati la birou. In aeroporturi, centre de conferinte, parcuri sau restaurante a accesa Internetul devine astfel la fel de simplu ca a vorbi pe telefonul mobil. Evident, cu conditia ca respectivele locatii sa fie transformate de companiile de comunicatii in asa-numite hotspots, adica in puncte de accesare WiFi.
Iar firmele de comunicatii vad in WiFi un potential extraordinar. Asa se exp-lica dezvoltarea ca ciupercile dupa ploaie a acestor hotspots. Europenii au acum peste 1.100 de puncte in care se pot conecta wireless la Internet, cu 327% mai multe decat in urma cu un an. Principalul operator de telefonie fixa sud-coreean a creat 8.000 de puncte WiFi si spune ca in curand va dubla acest numar.
Dar lucrul cel mai important oferit la WiFi este viteza mare la care se face transferul de date - spun specialistii, mai mare decat orice conexiune prin cablu si modem. Avantaj care conteaza in epoca multimedia.



WiFi se instaleaza si in Romania
Chiar daca Romania poate fi considerata, dupa numarul de computere la mia de locuitori, o tara subdezvoltata IT, WiFi prinde si aici.
In noiembrie anul trecut, Connex a transformat in hotspot hotelul bucurestean Marriott. "Inca de la inceput, serviciul nostru WiFi Connex NetZone s-a bucurat de succes", spune Alexandru Hurdubaie, director servicii de date. Connex a decis asadar extinderea WiFi si la Athenee Palace Hilton, Crown Plaza si  la hotelul Anda din Sinaia. Tot ce au de facut clientii serviciului - in principal oamenii de afaceri - este sa cumpere o cartela de la Connex si sa aiba un laptop dotat cu functia de conectare wireless. Daca au un computer fara aceasta functie pot inchiria unul potrivit de la hotel.
Orange Romania nu a stat deoparte si a dat libertate in conectarea fara fir clientilor hotelului Sofitel si ai World Trade Center din Bucuresti. Oficialii Orange spun ca vor sa mai fixeze stegulete WiFi si la alte hoteluri si centre de afaceri din Romania.
Cei doi operatori nu au facut inca publice datele privind traficul in locatiile WiFi.
Nu numai operatorii de telefonie mobila se extind in industria conectarii fara fir la Internet, ci si operatorii de cablu, mai nou si operatori de telefonie fixa.
Nu numai operatorii de telefonie mobila se extind in industria conectarii fara fir la Internet, ci si operatorii de cablu, mai nou si operatori de telefonie fixa. 
Astral Telecom  spre exemplu, "spera la pana la sfarsitul acestui an sa poata oferi serviciul Astral WirelessZone in majoritatea aeroporturilor din Romania", spune directorul general al companiei Aurel Costea. Costea apreciaza ca "avand in vedere experienta occidentala, serviciile WiFi vor avea succes in special in spatiile de asteptare din aeroporturi si in centre de expozitii.
Astral Telecom a transformat deja un aeroport - cel din Iasi - in hotspot iar luna viitoare va lansa servicii WiFi si pe aeroportul Timisoara si la Expo Transilvania din Cluj.
Astral Telecom pune la dispozitia clientilor inclusiv  cardul radio necesar conexiunii wireless. Conexiunea se face pe baza cartelelor preplatite care permit si convorbiri internationale sau acces la Internet prin dial-up.
" Wi-Fi completeaza foarte bine gama de servicii de comunicatie bazate pe protocol Internet (IP) si asigura utilizatorilor care au nevoie de mobilitate comunicatii convergente de date si voce cu partenerii, colegii sau acces la resursele informatice ale companiei, afirma la randul lui Dan Mihaescu, directorul general al operatorului de comunicatii kpnQwest /GTS -Romania. "Important e insa si faptul ca dintr-o perspectiva de business, noua tehnologie de comunicatie va apasa tot mai puternic pedala de acceleratie in sectorul hardware, al echipamente mobile de calcul (laptop, handbook etc) si de prezenta (PDA) dar mai ales in sectorul serviciilor si aplicatiilor", spune Mihaescu.
Asadar WiFi nu va potenta numai sectorul comunicatiilor dar va da "mobilitate" si industriei hardware care este departe de a se afla in cele mai bune zile.



O industrie care creste cu 300% pe an :WiFi
Punctele de acces la retelele WiFi - care folosesc undele radio nu pentru a prinde postul de muzica favorit, ci pentru Internet de mare viteza - sunt din ce in ce mai cautate. Numarul de locuri in care pot fi accesate aceste servicii in Europa a crescut exploziv in 2002, cu 327%, conform IDC.
Acum, europenii pot prinde Internetul pe unde radio in 1.150 de locatii, aeroporturi, restaurante, parcuri sau in centrele marilor orase.  Problemele apar in momentul in care utilizatorul paraseste zona de "acoperire", un astfel de emitator actionand pe o raza de 100 de metri. Dar marii producatori lucreaza deja la extinderea acestei arii de acoperire.
Piata europeana de servicii WiFi este dominata de operatorul suedez Telia, care detine 41% din punctele WiFI de pe batranul continent. Accesul la serviciile sale nu este insa disponibil decat in tarile nordice. Pe plan mondial, orasul cu cele mai multe puncte de acces la WiFi este Viena, conform unui clasament dat publicitatii de singurul operator WiFi din aceasta tara, Metronet. Raportul arata ca New York-ul are numai  115 puncte de acces, in timp ce pe locul al treilea la nivel mondial se afla San Francisco, cu numai 102 astfel de emitatoare. In Europa, pe locul al doilea dupi Viena se afla Stockholm, cu 50 de puncte de acces la retele WiFi.
Cea mai mare retea de puncte de acces la serviciile Internet wireless o construiesc acum sud-coreenii de la KT Corp, fostul monopol de telefonie fixa, care a ramas cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata, cu peste 10 milioane de abonati din 48 de milioane de locuitori. KT Corp sustine ca va avea in curand 8.500 de puncte de acces wireless la Internet si vrea sa ajunga la 16.000. Spre comparatie, cea mai mare retea din SUA la ora actuala este cea a companiei T-Mobile, cu 2.006 puncte de acces, in special in Internet-cafeurile Starbucks. Suedezii de la Telia au numai 481 de puncte WiFi in tarile nordice, iar austriecii Metronet au 234 de emitatoare instalate.



Un serviciu destul destul de scump
Accesarea serviciile wireless, utila oamenilor de afaceri care trebuie sa aiba in permanenta cele mai noi informatii la dispozitie, nu este insa deloc ieftina. Abonamentele, chiar daca unele par ieftine, devin destul de costisitoare odata luat in calcul traficul de date. T-Mobile ofera un abonament promotional cu pretul de 20 de dolari pe luna, insa nu include in el decat 5 MB trafic, ceea ce inseamna maximum citirea emailului zilnic. Pentru fiecare MB consumat, T-Mobile taxeaza suplimentar inca 5 dolari. Avand in vedere faptul ca in ziua de azi documentele sau fotografiile ajung la cativa MB marime, abonamentul nu pare rentabil deloc. Pentru 200 de MB pe luna, abonamentul costa 100 de dolari, iar ceea ce depaseste este taxat cu 2 dolari/ MB. Un abonament Metronet in Austria costa 12 euro pe luna si 60 de centi pe MB transferat.



Probleme de securitate
Despre securitatea retelelor wireless se va mai vorbi mult timp de acum inainte. Se spune insa ca ele nu sunt de loc impenetrabile si orice hacker cu un laptop se poate conecta la internet fara probleme in aceste puncte de acces la retea. Baietii rai, gata oricand sa goleasca cartile de credit ale utilizatorului cinstit de Internet, reusesc astfel sa efectueze tranzactii anonime, fara teama de a fi prinsi, cum se intampla in cazul folosirii unei conexiuni dial-up sau prin cablu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO