Profesii

1,5 mld. euro, nota anuala de plata a studentilor bucuresteni

1,5 mld. euro, nota anuala de plata a studentilor bucuresteni
22.09.2008, 13:10 54

Provincia este responsabila pentru doua treimi (68%) din totalul studentilor inscrisi la facultate in Bucuresti, in conditiile in care 262.500 de studenti din afara Capitalei studiau anul trecut la o institutie de invatamant superior din Bucuresti.

In consecinta, studentii din provincie sunt si cei care au cheltuit cei mai multi bani anul trecut in Capitala, respectiv 1,1 de miliarde de euro, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar.
Un student din provincie care nu are loc de cazare in camin cheltuie aproximativ 400 de euro pe luna, cea mai mare parte a cheltuielilor - de150 - 250 de euro - mergand pe chirie. Costul mediu anual al unui student care nu a prins un loc in camin ajunge astfel la 4.800 de euro, in timp ce un student care sta in camin sau are deja o locuinta va cheltui anual doar 3.000 de euro, mai exact 250 de euro, in medie, in fiecare luna.
"Cred ca pentru a rezista in Bucuresti un student ar avea nevoie de venituri de cel putin 300 - 350 de euro, in conditiile in care trebuie sa plateasca si chirie", spune Constantin "Noro" Ferseta, marketing manager la Neogen, care detine site-ul de recrutare BestJobs.ro.
Doar 123.500 de studentii inscrisi anul trecut intr-o forma de invatamant superior (facultate, master, doctorat) erau bucuresteni, arata datele de la Institutul National de Statistica (INS). In conditiile in care un student din Bucuresti cheltuieste in jur de 250 de euro pe luna - dat fiind ca nu mai trebuie sa plateasca chirie - cheltuielile anuale totale au ajuns la 370 de milioane de euro anual, adica aproape o treime din suma cu care au contribuit colegii lor din provincie.
 
 
Chiriile sunt cele mai scumpe
Varianta unui loc de cazare in camin este cea mai accesibila din punctul de vedere al costurilor. Totusi, in Bucuresti exista doar 37.000 de locuri de cazare la camin, ceea ce inseamna ca din cei 262.500 de studenti din provincie inscrisi in anul universitar 2007-2008, doar 37.000 au prins locuri in caminele bucurestene. "Anul trecut, un student a platit in medie pentru un loc de cazare la un camin din Bucuresti 100 de lei pe luna (aproape 30 de euro).
Ceilalti 225.500 de studenti din provincie a trebuit sa se orienteze catre o alta alternativa de cazare, in speta inchirierea unei locuinte.
Pe langa banii pentru chirie, analiza ZF a mai luat in considerare cheltuielile lunare pentru alimente, intretinere, materiale didactice si activitati sociale ale studentilor din anul uni-versitar mentionat.
Costul vietii pentru tanar din alt oras decat Bucurestiul care a ales sa studieze la o forma de invatamant superior din Capitala a fost mult mai ridicat decat cel al unei persoane cu domiciliul in Bucuresti. Diferenta de costuri este data de faptul ca, spre deosebire de un bucurestean, un provincial trebuie sa plateasca suplimentar pentru cazare. Astfel, un student din afara Bucurestiului are trei alternative de cazare: un loc in camin, inchirierea unui spatiu locativ sau achizitionarea unei locuinte proprii. Dat fiind ca procentul celor din provincie care isi permit o locuinta in Bucuresti este nesemnificativ, din cauza preturilor foarte ridicate, singurele variante viabile de cazare sunt caminul si inchirierea unui spatiu locativ. "Printre clientii nostri nu se afla si studenti care vor sa cumpere o locuinta, din cauza tarifelor ridicate pe care le practicam. De obicei, studentii interesati de achizitionarea unei locuinte se orienteaza catre complexuri rezidentiale care targeteaza zonele de low si middle ale pietei, in care preturile sunt pana in 80.000 de euro", spune Adrian Emanuel Niculescu, cor-porate accounts real estate broker si business development manager la agentia imobiliara Euroest. El apreciaza ca pentru ca un student sa-si poata permita o locuinta de 80.000 de euro ar trebui sa aiba venituri lunare de circa 1.500 de euro, adica echivalentul unui salariu de specialist cu o experienta de munca de 3-4 ani. Spre deosebire de cazare la camin, cazare intr-o locuinta inchiriata este de cateva ori mai costisitoare. Potrivit site-urilor de anunturi imobiliare, studentii au avut posibilitatea de a plati pentru un apartament, in functie de marime si de zona in care este amplasat, intre 120 si 700 - 800 de euro lunar.
Daca in 2007 chiria medie pentru o garsoniera din Bucuresti era de 328 de euro, anul acesta pretul mediu a ajuns la 390 de euro, in crestere cu 19%, potrivit unei monitorizari realizate de site-ul AnunturiParticulari.ro.
La apartamentele de doua camere chiria a crescut in medie cu 22%, la 588 de euro, in timp ce chiriile la apartamentele de trei si patru camere au stagnat.
Studentii mai norocosi au putut inchiria un apartament de doua camere, in cartierul Berceni, cu aproximativ 200 de euro lunar. De asemenea, apartamente cu doua camere din Capitala, situate in cartiere precum Militari sau Titan s-au inchiriat si cu 400 - 500 de euro pe luna.
De obicei, studentii care opteaza pentru inchirierea unui spatiu locativ in Bucuresti, se asociaza cu mai multi cunoscuti, pentru a putea face fata costurile de cazare ridicate. Asadar, daca o persoana a reusit sa obtina un loc de cazare la camin a platit in jur de 27 de euro, pentru o locuinta inchiriata, un student a cheltuit 100-150 de euro pe chirie, in cazul in care a decis sa stea impreuna cu mai multe persoane.
Pe langa chirie, un student din afara Bucurestiului trebuie sa faca fata si costurilor de cazare, scolarizare si activitati sociale. Potrivit calculelor ZF, un student din provincie cazat la camin a avut nevoie de cel putin 250 de euro lunar pentru a supravietui in Capitala, in vreme ce unei persoane care a locuit cu chirie i-au fost necesari cel putin 400 de euro.
Totusi, viata din Capitala este la fel de scumpa pentru orice student, indiferent de orasul de provenienta. Prin urmare si studentii bucuresteni au nevoie de aproximativ 250 de euro pe luna pentru a supravietui in Bucuresti.
Astfel, cei 37.000 de studenti cazati la camin in 2007-2008 au cheltuit 111 de milioane de euro, cele 225.500 de persoane cazate cu chirie au cheltuit 1,1 miliarde de euro, iar cei 123.500 de bucuresteni au cheltuit 370 de milioane de euro.
 
 
Cresc cheltuielile pentru studenti
Daca in anul universitar 2007-2008 numarul studentilor din Bucuresti s-a apropiat de 400.000 de persoane, in anul care urmeaza sa inceapa la 1 octombrie, doar 166.500 de studenti vor invata in Capitala, arata datele Ministerului Educatiei. Numarul mult mai mic se explica prin faptul ca anul trecut au fost doua generatii care au studiat simultan, ca urmare a aplicarii Conventiei de la Bologna, care prevede scurtarea ciclului de invatamant de licenta de la patru la trei ani. In consecinta, anul trecut doua generatii au de studenti au dat examen de licenta. In cazul in care raportul dintre numarul studentilor din provincie si cel al bucurestenilor va fi similar cu cel de anul trecut, respectiv 68%, inseamna ca aproximativ 113.200 de studenti vor fi din afara Capitalei. In contextul in care numarul locurilor de cazare in camin si tarifele au ramas constante comparativ cu anul uni-versitar precedent, este de asteptat ca un provincial care primeste cazare in camin sa aiba nevoie de 300 de euro lunar pentru a se intretine in Bucu-resti. Cresterea de 50 de euro a fost luata in calcul pentru compensarea cresterii preturilor din Capitala.
Pentru cei care aleg sa locuiasca cu chirie, situatia ar putea fi un pic schimbata si ar putea fi nevoiti sa plateasca mai mult decat in trecut. In ultimele luni nivelul chiriilor pentru apartamentele din Capitala a fost constant in ciuda cresterii ofertei, exceptie facand apartamentele cu patru camere, segment pentru care preturile au scazut cu 4,5% in luna iulie, comparativ cu iunie, arata datele raportului anunturiparticulari.ro, care monitorizeaza anunturile publicate de persoanele particulare in presa scrisa centrala si pe internet
Pretul mediu cerut pentru inchirierea unei garsoniere in Bucuresti a fost in iulie de 382 euro/luna, pentru doua camere se solicitau 592 euro/ luna, trei camere - 862 euro/luna, iar pentru apartamentele cu patru camere valoarea medie solicitata era de 1.133 euro/luna. Cu toate acestea, este de asteptat ca nivelul chiriilor din Capitala sa urce in urmatoarea perioada, pe fondul cererii foarte mari create de inceperea anului universitar. Astfel, daca un student din provincie a cheltuit pe parcursul anului universitar anterior pentru chirie 100 - 150 de euro, in 2008-2009 ar putea fi nevoit sa scoata din buzunar 200 - 250 de euro.
Ceea ce inseamna ca studentii din provincie vor avea nevoie de aproximativ 500 de euro lunar pentru a face fata costurilor din Bucuresti, in functie de tipul de cazare pentru care opteaza, in vreme ce veniturile studentilor cu domiciliul in Capitala ar trebui sa fie comparabile cu cele ale studentilor cazati la camin, respectiv 300 de euro.
Pe de alta parte insa, chetuielile lunare ale unui student pot fi cu mult mai mari, chiar si in cazul in care chiria nu este luata in calcul. " Pot sa spun ca sunt privilegiata pentru ca nu trebuie sa platesc lunar o chirie pentru ca am propria locuinta. In medie, cheltuiesc vreo 300-400 de euro in fiecare luna, iar banii se duc pe intretinere, cheltuieli curente, iesiri in oras si benzina. Imi permit sa cheltuiesc aceasta suma pentru ca am un job", spune o studenta de la Universitatea Bucuresti. Ea adauga ca, in mod normal, unui student cazat la camin i-ar fi suficienti 250-300 de euro lunar, in conditiile in care daca s-ar limita la strictul necesar.
Astfel, cei 37.000 de studenti cazati la camin in 2008-2009 vor cheltui 133 de milioane de euro pana la sfarsitul anului, cei 76.200 care vor opta pentru varianta chiriei vor cheltui 460 de milioane de euro, iar cei 53.300 de bucuresteni vor cheltui 190 de milioane de euro. In total, putin peste 780 de milioane de euro, adica o suma de doua ori mai mica comparativ cu anul precedent.
 
Salarii de 500 de euro pentru studenti
Foarte multi studenti, indiferent daca sunt din provincie sau nu, aleg sa se angajeze inca din timpul facultatii. "Studentii care lucreaza din timpul facultatii sunt de doua feluri. Fie vor sa se angajeze pentru a capata experienta, fie vor sa munceasca pentru a castiga bani. Studentii care vor sa castige bani, adica minimum 500 de euro net pe luna, se angajeaza in vanzari, alimentatie publica, merchandising sau asigurari.
Sunt joburi in care nu partea fixa a salariului e importanta, ci partea variabila", spune Constantin "Noro" Ferseta, marketing manager la Neogen. Cei care vor sa acumuleze experienta sunt dispusi sa lucreze la jumatate din banii pe care ii incaseaza cei din prima categorie sau chiar gratuit.
Acumularea unei experiente de lucru inca din timpul facultatii ii poate fi extrem de folositoare dupa absolvire, in conditiile in care tot mai multi angajatori reclama lipsa componentei practice a sistemului de invatamant superior si lipsa de pregatire a studentilor. Asfel, in functie de experienta pe care o are, un proaspat absolvent poate sa castige si 1.000 net lunar, sau chiar mai mult, in domenii ca IT&C, real-estate sau in centrele de servicii si outsourcing.
Un alt job care prinde foarte bine in randul studentilor este cel de promoter. Mare parte dintre promoteri sunt studenti care vor un job temporar. Dar si jobul de promoter poate fi destul de selectiv, in functie de tipul promotiei, promoterii trebuind sa corespunda din punct de vedere fizic cererilor clientilor. "De exemplu, am avut o promotie in care a trebuit sa angajam doar persoane de sex feminim cu parul blond, pentru ca asa a cerut clientul", spune Doru Spataru, partener la firma de BTL si field marketing Front Line Marketing.
Pe langa cerintele fizice, un promoter trebuie sa fie capabil sa comunice fluent si corect cu interlocutorul.
"Pe alocuri, un promoter trebuie sa detina si abilitati de vanzator, pentru a-si putea indeplini cu succes sarcinile jobului", afirma Spataru. 
Salariile unui promoter pot varia intre 2 si 10 euro/ora. "Trebuie tinut cont ca majoritatea promotiilor se desfasoara in weekend", mentioneaza Spataru. Asta inseamna ca daca un promoter lucreaza 4 ore/zi, timp de trei zile, poate primi intre 24 si 120 de euro pentru o singura promotie. Totodata, un team leader, care coordoneaza o echipa formata din promoteri, incaseaza pana in 50 de euro pe zi.
Pe langa posibilitatea de a lucra ca promoteri studentii pot obtine bani si daca se inscriu la stagii de internship. De regula, acestea dureaza doua-trei luni, iar programul de lucru poate fi structurat in functie de disponilitatea studentului. Cei care opteaza pentru un program full-time pot castiga 500 de euro lunar, sau chiar mai mult, in functie de industria in care activeaza angajatorul.
 
 
  • Banii de la parinti
Teoretic, un tanar are nevoie de 300-500 de euro pentru a-si permite sa se intretina pe perioada studiului intr-o institutie de invatamant superior din Capitala. "Am terminat anul acesta facultatea de filosofie la zi, iar marele meu avantaj a fost si este ca sunt din Bucuresti.
Astfel, nu am fost nevoit sa platesc bani pe chirie si nici sa contribui cu vreo suma la cheltuielile casei. Nici nu as fi avut cum, pentru ca nu am avut un loc de munca", spune Bogdan. Proaspat absolventul mentioneaza ca in primii doi ani studentie a fost bursier. "In principiu, banii ii cheltuiam pe carti, imbracaminte si atunci cand ieseam la o terasa. Bineinteles ca nu ma descurcam singur cu banii pe care ii primeam sub forma de bursa, frecvent eram ajutam si de parintI", afirma tanarul.
Alexandru este student in anul trei in cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). " Am intrat la taxa si chiar daca din anul al doilea am un job part-time, parintii au fost cei care mi-au dat bani pentru facultate. Banii pe care ii iau din job, circa 500 de lei (137 de euro) ii folosesc pentru mine", spune Axandru.
In principal, banii pe care ii castiga din jobul part-time ii cheltuieste pe activitati sportive si pe iesirile cu prietenii. 
 
Pe ce dau bani studentii
  • Un student plateste in medie 100 de lei lunar (peste 27 de euro) pentru un loc de cazare la camin, in timp ce un student care sta cu chirie plateste intre 200 si 250 de euro pe luna.
  • Costurile anuale cu materiale didactice ajung la 60-70 de euro.
  • Lunar, un student cheltuieste in jur de 100 de euro pe mancare
  • Inca 100 de euro se duc pe diverse activitati sociale si culturale.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO