Profesii

89% din romani vor ca statul sa le asigure locuri de munca

31.05.2004, 00:00 22



Dupa 14 ani de democratie si economie de piata, majoritatea romanilor continua sa astepte ca bunastarea sa vina de la stat. Potrivit Barometrului de opinie publica realizat de Gallup Organization Romania si Metro Media Transilvania si prezentat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, 89% din romani sunt de parere ca statul ar trebui sa fie cel care asigura locuri de munca pentru toti cei care vor sa munceasca, 55% din cei care cred acest lucru oferind ca solutie creearea de intreprinderi de stat.



Numai 38% din cei care asteapta sprijin din partea statului cred ca locurile de munca ar trebui create prin incurajarea dezvoltarii sectorului privat.



La intrebarea "Credeti ca statul ar trebui sa isi asume mai multa responsabilitate pentru bunastarea fiecaruia", 88% din cei chestionati au raspuns "Da". Cum ar trebui sa procedeze statul? Prin crearea de locuri de munca, spun 58% din repondenti, prin protectie sociala - 15% si prin salarii mai mari - 21%.



Barometrului de opinie publica releva faptul ca numai 11% din cei chestionati lucreaza in plus, in afara locului de munca de baza, pentru a-si completa veniturile. Restul celor chestionati, fie nu au un loc de munca de baza (49%), fie nu lucreaza in plus (39%.



In ceea ce priveste locul de munca acluat, 9% din cei chestionati spun ca nu sunt multumiti deloc, 10% sunt "nu prea multumiti", in timp ce 22% spun ca sunt "destul de multumiti". Numai 5% din cei care au raspuns la aceasta intrebare apreciaza ca sunt foarte multumiti de serviciul pe care il au.



Majoritatea covarsitoare a romanilor se declara nemultumita de banii pe care ii are, procentul celor fericiti ridicandu-se la numai 3%.



Sondajul a mai relevat faptul ca invatamantul romanesc este mai bun decat cel din Occident, dar scoala de astazi este mai slaba decat cea din perioada comunista.



In ciuda opiniilor pozitive legate de sistemul de invatamant, educatia nu este perceputa de romani ca factor al succesului in viata materializat in bunastare.



Cei mai multi dintre cei chestionati (57%) considera ca majoritatea celor care au facut avere au reusit acest lucru incalcand legea, iar a doua optiune (15%) se indreapta catre relatii. Numai 11% din romani considera ca averile s-au ridicat pe munca si merit personal.



Intrebati daca totusi este important sa ai scoala pentru a avea bani, majoritatea subiectilor (52%) cred ca acest lucru nu este adevarat.



Cu toate acestea, daca ar avea un copil care a terminat invatamantul obligatoriu, 84% dintre romani l-ar indemna sa isi continue studiile si nu sa munceasca. Mai mult, dintre acestia 87% opteaza pentru o forma teoretica de studiu (liceu sau facultate), si peste jumatate sunt de parere ca si-ar sfatui copilul sa mearga si la facultate.



Intr-o proportie covarsitoare, romanii considera ca ceea ce se invata in scoala le foloseste elevilor in viata.



Astfel, 76% dintre subiectii sondajului s-au declarat mai degraba de acord sau total de acord cu aceasta afirmatie si numai 19% au fost in dezacord. In functie de mediul de rezidenta, de varsta si de studii, in mediul rural, procentul celor care sunt de acord cu afirmatia mentionata creste pana la 82%, fata de numai 71% in mediul urban. Persoanele mai in varsta sunt mai inclinate sa aprecieze pozitiv sistemul de invatamant decat cele mai tinere, observandu-se diferente de pana la 9% intre grupa de varsta pana in 25 de ani si cea de peste 50 de ani. In fine, cei cu un nivel mai ridicat de studii au aprecieri mai putin favorabile fata de eficienta sistemului de invatamant.



In buna masura romanii considera ca rolul scolii este mai degraba sa invete copiii sa asculte de reguli si sa fie ordonati decat sa se descurce de unii singuri sau sa colaboreze cu ceilalti.



Sondajul a fost realizat in perioada 27 aprilie-16 mai, pe un esantion de 2.209 persoane de 18 ani si peste (1.900 fiind selectate din liste electorale, plus 201 tineri de 18-21 de ani). Marja de eroare este de plus, minus 2,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO