Academia Română: Producţia industrială de acum reprezintă 58% din cât a fost în 1990

21 mar 2018 Autor: Dan Straut

Industria românească a cunoscut un declin atât de accentuat în ultimii 27-28 de ani, încât producţia de acum mai reprezintă doar 58% din cât fusese în 1990, a declarat miercuri secretarul general al Academiei Române, Victor Voicu, în cadrul unei conferinţe pe tema reindustrializării României.

„Din 1990 până în prezent, în industrie s-au pierdut 2,5 milioane de salariaţi, care se regăsesc în cei 4 milioane de români emigraţi în această perioadă – a doua dramă după Siria, cu precizarea că la noi n-a fost război. De fapt, scăderea şomajului din aceşti ani nu vine din dezvoltarea economică, ci din emigraţie. Acum, producţia industrială a României mai reprezintă doar 58% din cât fusese în anul 1990”, a spus Victor Voicu.

Secretarul general al Academiei Române a arătat şi câteva exemple privind industriile care au decăzut şi care au crescut în perioada postdecembristă. „Cele mai mari scăderi au fost în industriile cauciucului, confecţiilor metalice, chimică, producţia de medicamente, aeronautică, navală, fluvială. Producţia de energie electrică a scăzut cu 13%, iar cea de cărbune cu 37%... Există şi sectoare care au existat în 1990 şi despre care acum nici măcar nu se mai raportează date: producţia de minereuri (fier, neferoase, aur), producţia de tractoare, excavatoare, autocamioane, locomotive, vagoane de pasageri şi de marfă... A mai scăzut şi industria cimentului - de ce să scadă această industrie? Şi industria alimentară - este practic inexplicabilă scăderea industriei alimentare. Au crescut, în schimb, industria auto şi cea de prelucrare primară a lemnului (...) şi a tutunului”, a exemplificat Victor Voicu.

Referindu-se la deficitul exporturi/importuri din industrie, oficialul Academiei Române a arătat că printre cele mai mari creşteri ale acestui decalaj se numără cel cu Germania, Ungaria şi Polonia. „Deficitul cu Ungaria şi Polonia merită analizate distinct, pentru că între noi şi aceste ţări nu au existat, iniţial, diferenţe majore”.

Concluzionând, Victor Voicu a arătat că acestea nu sunt rezultatele vreunei strategii de dezvoltare sau restructurare. „Structura actuală a economiei este profund dezarticulată. Cine a stabilit obiectivele tranziţiei? Privatizarea este o regulă, trebuie să o aplicăm obligatoriu? De fapt, procesul a decurs aşa: privatizare-declin-dispariţie”. În fine, oficialul a precizat că Academia Română va urmări cu atenţie evoluţiile din acest sector.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.03.2018

 
Cuvinte cheie:
INDUSTRIE
, ACADEMIA ROMANA
, VICTOR VOICU
, academie
, reprezentare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide