Profesii

ANOFM: 84.000, deficitul de personal din tara

13.12.2007, 19:16 28

Deficitul de personal la nivelul intregii tari, in toate domeniile de activitate, este estimat la aproape 84.000 de angajati, potrivit unei analize realizate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) in cursul lunii noiembrie.
Pentru a calcula deficitul de forta de munca au fost luate in considerare pozitiile declarate vacante luni la rand de catre angajatorii din fiecare judet din tara si din Bucuresti. Cel mai afectat este Bucurestiul, cu un deficit de peste 20.000 de angajati, urmat de judetul Timis, cu un deficit de aproape 17.000. Pe pozitiile urmatoare se situeaza Constanta, unde deficitul este estimat la 6.700, Sibiul, cu 5.400 si Clujul, cu un deficit de 4.800 de oameni.
Constructiile se afla in topul industriilor cele mai afectate de deficitul de personal. Potrivit datelor ANOFM, in 37 de judete din tara, angajatorii au declarat ca exista deficit de personal in acest domeniu. "Cel mai ridicat deficit a fost raportat in Capitala, unde angajatorii au declarat peste 500 de locuri de munca neocupate, atat pentru muncitori calificati, cat si necalificati, urmata de Timis, Cluj, Constanta si Sibiu", au declarat reprezentantii ANOFM.
Industria textila se afla pe locul doi in topul domeniilor afectate de deficit, angajatori din 28 de judete afirmand ca se confrunta cu dificultati in ocuparea pozitiilor vacante. Alte domenii in care se resimte lipsa de personal sunt transporturile, comertul si industria alimentara. Datele au fost colectate in noiembrie, prin centralizarea informatiilor primite de la agentiile de ocupare a fortei de munca judetene.
Potrivit ultimelor declaratii ale ministrului muncii Paul Pacuraru deficitul de personal din economie este estimat la circa 300.000 de oameni, urmand sa depaseasca un milion in urmatorii cativa ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO