Profesii

Aris: Investitorii straini aduc bani, dar ne "fura" angajatii

Aris: Investitorii straini aduc bani, dar ne "fura" angajatii

Monica Barbuletiu, vicepresedinte al ARIS. Este foarte greu sa gasim functionari publici cu experienta care sa vina pentru un post de consilier si care sa fie si calificati. Chiar daca reusim sa angajam cativa oameni, ei vor pleca intr-un interval de pana la doi ani.

26.09.2008, 19:24 74

Paradoxul in care se regaseste ARIS este datorat in primul rand planului de salarizare deficitar, dar si ofertelor primite de angajatii ARIS din partea companiilor pe care le-au consiliat in cadrul proiectului de investitii.

"Este foarte greu sa gasim functionari publici cu experienta care sa vina pentru un post de consilier si care sa fie si calificati. Chiar daca reusim sa angajam cativa oameni, ei vor pleca intr-un interval de pana la doi ani", spune Monica Barbuletiu, vicepresedinte al ARIS.
Structura organizationala a agentiei este formata din 26 de angajati incadrati cu statutul de functionari publici, in timp ce necesarul, in functie de proiectele la care colaboreaza, este de aproximativ 45 de oameni.
"Noi ne-am multumi si cu 40 de oameni. Este un domeniu dificil, iar acesti consilieri trebuie sa aiba o pregatire economica, sa acumuleze experienta, dar sa nu plece cand sunt ofertati din mediul privat", a spus Barbuletiu.
Consilierii din cadrul ARIS sunt cei care pregatesc primul contact al oficialitatilor romane cu viitorii investitori prin prezentari si analize ale mediului de afaceri local, date statistice despre investitiile straine directe, principalele bazine de recrutare si centre universitare, proiecte de infrastructura sau elemente de legislatie.
Un criteriu important pentru angajare in cadrul ARIS, indiferent de departamentul pentru care va lucra sau de volumul pregatirii economice, candidatii trebuie sa cunoasca cel putin doua limbi straine.
"Cei care lucreaza la departamentul de promovare sunt absolventi de limbi straine. Avem chiar si oameni care au lucrat in strainatate, doctoranzi. Totusi, avem o lipsa de personal la nivel de asistenti. Avem patru posturi disponible si ne straduim sa ii pastram pe cei pe care ii avem", a spus Barbuletiu.
Agentia a pierdut in ultimul an sapte angajati, atat de pe pozitii de entry level, cat si de specialisti, care au plecat in mediul privat, la unii dintre colaboratori.
In ultimii ani, candidatii au inceput sa ocoleasca tot mai mult joburile in cadrul companiilor si al institutiilor de stat, ca urmare a efervescentei investitionale si a atractivitatii mediului privat, care ofera salarii mai mari si posibilitati de promovare mult mai flexibile si mai orientate spre performanta. 
Fluctuatia ridicata de personal se datoreaza si nivelului de salarizare scazut, spune vicepresedintele ARIS.
Pe o pozitie de entry-level, salariul minim la angajare este de 775 de lei net (215 euro). Salariul mediu lunar in agentie ajunge la 1.450 de lei net (400 de euro).
Potrivit lui Barbuletiu agentia are si un plan de remunerare prin bonusuri lunare, in functie de performante, insa bugetul pentru prime este suficient numai pentru o jumatate de an. Primele acordate angajatilor variaza in jurul sumei de 200 - 300 de lei.
"Am facut o propunere la Guvern, care presupune o modificare a bugetului si acordarea de sporuri de fidelitate angajatilor", a spus Barbuletiu.
Sporurile amintite vor fi insa conditionate de perioada pe care o va petrece angajatul in agentie, iar daca acesta va dori sa plece mai devreme de un interval prestabilit, circa 5 ani, va trebui sa restituie sumele incasate.
In ciuda unei fluctuatii de personal destul de ridicate Barbuletiu spune ca nucleul agentiei este consolidat si este format preponderent de pesoane pana in 30 de ani.
"ARIS nu seamana cu nicio institutie de stat pe care o cunosc, datorita dinamismului si legaturii cu mediul privat. Aici, pentru prima data am vazut intr-o institutie de stat sedinte de brainstorming", a completat Barbuletiu.
 
De doua ori fata de media pe economie
 
Salariul mediu net in administratia publica a ajuns in luna iulie a acestui an la 2.292 de lei pe luna (644 de euro), in crestere cu 7,6% comparativ cu luna iunie si este de peste doua ori mai mare raportat la salariul mediu net pe economie, de 1.308 lei (307 de euro), arata datele de la Institutul National de Statistica (INS).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO