Profesii

Aurora Tomiuc, director de resurse umane al EFG Retail Services: Angajatii care schimba compania pot obtine cresteri salariale de 100%

Aurora Tomiuc, director de resurse umane al EFG Retail Services: Angajatii care schimba compania pot obtine cresteri salariale de 100%

Aurora Tomiuc, director de HR al EFG Retail Services: Suntem in crestere, mai facem angajari pentru ca trebuie sa sustinem businessul si in acest fel. Cu aproximatie, in functie de cum se va realiza dezvoltarea de business am putea ajunge la 800 de angajati.

09.06.2008, 12:46 922

Fluctuatia de personal, care ajunge la 30%, este in prezent cea mai mare problema cu care se confrunta sistemul bancar, cu atat mai mult cu cat aceasta mobilitate conduce la cresteri salariale foarte mari, mai ales in randul joburilor de entry-level, spune Aurora Tomiuc, director de resurse umane al EFG Retail Services, divizia de credite de consum a Bancpost.
"Domeniul bancar se confrunta cu problema fluctuatiei de personal din cauza expansiunii businessului. Cand se va stabiliza piata bancara, poate vom ajunge ca si in Germania, sa se inchida sucursale sau sa se mai disponibilizeze oameni. Dar in acest moment, aceasta este situatia", explica Tomiuc.
Ea este de parere ca motivul principal pentru care angajatii se muta dintr-o companie in alta sunt banii. "Prin simpla mutare dintr-o companie in alta angajatii obtin cresteri de salariu uneori de 100% sau chiar mai mult, mai ales in cazul joburilor de entry-level. Aceasta este problema cu care ne confruntam, iar procesul poate fi oprit punand la dispozitia angajatilor un mediu de lucru cat mai atractiv, oferindu-le pe langa alte beneficii si o atmosfera foarte prietenoasa la serviciu", spune Tomiuc, precizand insa ca in zonele de management totul tine de provocare profesionala.
Desi nu se poate vorbi despre o specificitate a politicilor si procedurilor in politica de resurse umane in domeniul bancar fata de alte domenii, diferentele tin de stadiul in care se afla piata in acest moment. "In practica lucrurile stau putin diferit fata de celelalte industrii. Este o piata in expansiune (banking-ul - n.r.) in acest moment si problemele cu care ne confruntam sunt cele de recrutare de personal, de retentie a angajatilor", spune Tomiuc.
In prezent, pentru EFG Retail lucreaza aproximativ 700 de angajati. "Suntem in crestere, mai facem angajari pentru ca trebuie sa sustinem businessul si in acest fel. Cu aproximatie, in functie de cum se va realiza dezvoltarea de business, am putea ajunge la 800 de angajati", spune directorul de resurse umane al companiei, care precizeaza insa ca aceste decizii urmeaza sa fie luate in functie de nevoile de business.
Pe de alta parte, pentru ca pe piata bancara in acest moment sunt foarte multe oferte si se deschid foarte multe banci si sucursale, nevoia de personal calificat exista peste tot. "Practica e clara, luam unii de la altii ca sa putem sa deschidem repede si ca sa avem personal calificat imediat", explica Tomiuc.
Fiecare dintre angajatii EFG Retail, cand vine in companie, este integrat
intr-un program de training, urmand ca dupa o luna sa fie profitabil. "Trainingul on the job dureaza trei saptamani, insa in prima luna angajatii sunt intr-o perioada continua de invatare. Abia dupa o luna putem spune ca intra direct in job fara a avea nevoie constanta de suport. Apoi au nevoie de suport numai punctual."
Anul acesta, compania si-a propus sa puna accent pe partea de dezvoltare. "In prezent avem in derulare cateva programe de training cu privire la dezvoltarea de abilitati manageriale. Toate programele de training sunt dezvoltate in colaborare cu consultanti externi si sunt facute special pentru nevoile companiei noastre", explica Tomiuc, care adauga ca anul trecut compania a lucrat cu mai multi consultanti si in final a ales unul singur.
Divizia de credite de consum a Bancpost apeleaza la consultanti externi specializati in recrutare doar in situatiile in care este nevoie de multi angajati intr-un interval mai scurt de timp.
Pentru pozitiile de entry-level sunt vizati la angajare in special studentii. "Lucram si cu studenti in joburile de entry-level pentru ca nu avem nevoie neaparat de o calificare prealabila a lor sau de o experienta prealabila. Avem nevoie de cateva abilitati ce tin de lucrul cu calculatorul sau cunoasterea limbii engleze, organizare, comunicare, lucru in echipa", spune Tomiuc, precizand ca in anumite zone de activitate cum ar fi zona de creditare, call-center sau collection, proportia de studenti este destul de mare, in jur de 50-60%. Mai mult, media de varsta in companie este de 25 de ani. "Avem foarte multi tineri care isi gasesc la noi primul job", precizeaza Tomiuc.
Pozitiile de conducere sunt acoperite in proportie de 20% prin promovari interne, in conditiile in care in organigrama companiei exista 40 de posturi de conducere.
"Pentru pozitiile de management cautam anumite competente si experienta si atunci procesul de selectie este mult mai dificil, tinand cont intr-un final si de proportia in care exista categoriile vizate de angajati in cadrul organizatiei. Manageri sunt mai putini", spune Tomiuc, precizand ca in companie exista doar patru expati.
Sub forma unui beneficiu inclus in pachetul salarial, angajatii EFG Retail beneficiaza de conditii preferentiale atunci cand vor sa faca un credit. Mai mult, angajatii care sunt desemnati "angajatul lunii" primesc drept cadou un weekend la munte sau la mare. Criteriile de selectie tin de rezultatele obtinute si de contributia la dezvoltarea companiei, iar decizia finala apartine top managementului.
In cazul EFG Retail recrutarea se face numai de pe piata locala, dar nu este exclus ca acest lucru sa se schimbe pe viitor. "Sunt foarte multi tineri din Republica Modova care cauta locuri de munca in tara, problema lor fiind cea de perfectare a actelor de sedere. Este un proces destul de lung si laborios. Conditia principala ca acestia sa fie angajati este ca ei sa vorbeasca limba romana, pentru ca noi procesam documente in limba romana", precizeaza Tomiuc, adaugand ca, de altfel, candidatii din Republica Moldova sunt singurii care se califica pentru ocuparea unui job de entry level in banking.


EFG Retail Services, pe scurt:
Companie membra a grupului bancar EFG Eurobank Ergasias
Divizia de credite de consum a Bancpost
Aproximativ 700 de angajati in prezent
40 de manageri, 4 expati
25 de ani - media de varsta in companie

Cariera

2006 - prezent: manager de resurse umane, EFG Retail Services
2004 - 2006: director de resurse umane, Volksbank
2002 - 2004: recruitment, training and organizational excellence manager, Inbev
2001- 2002: compensation and Benefits Manager, Inbev
2000 - 2001: head of central salary administration, Inbev
1999 - 2000: responsabil de resurse umane, Inbev
1998 - 1999: departamentul de vanzari, Reynolds
1995 - 1998: departamentul de vanzari, Coca-Cola
Facultatea de energetica, Institutul Politehnic Iasi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO