Profesii

Barbatii si femeile ar putea iesi la pensie la aceeasi varsta

22.12.2003, 00:00 29



Barbatii si femeile ar putea iesi la pensie la aceeasi varsta, respectiv 65 de ani, masura urmand sa intre in vigoare peste cativa ani, potrivit unui proiect de modificare a Legii pensiilor.



"In aproape 90% din tarile europene nu exista diferente intre femei si barbati privind varsta de pensionare. Masura ar putea fi aplicabila si la noi, peste cativa ani cand, speram, vom fi integratieuropean", a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Ioan Giurescu, presedintele Casei Nationale de Pensii.



Ministerul Muncii pregateste modificari esentiale ale Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, printre care se numara si accelerarea varstei de pensioare atat in cazul femeilor cat si al barbatilor. Forma actuala a Legii pensiilor prevede cresterea graduala a varstei de pensionare pentru femei si barbati, in decursul a 13 ani, incepand cu 2001. In 2014, varsta de pensionare ar fi, pentru femei, de 60 de ani (fata de 57 cat este in prezent) si de 65 de ani pentru barbati (fata de 62, cat este in prezent).



La randul sau, ministrul Muncii, Elena Dumitru, a anuntat ca modificarile Legii sistemului public de pensii vor fi dezbatute, pe larg, in decursul anului viitor, asteptandu-se ca noua legislatie sa devina aplicabila incepand cu anul 2005. Intentia actualilor guvernanti este ca procesul de crestere a varstei de pensionare sa se incheie mai devreme, probabil in 2010. In plus, Romania se va alinia practicii vest-europene in domeniu, egalizandvarsta de pensionare a femeilor si barbatilor.



"E posibil chiar ca varsta de pensionare sa creasca la 67 de ani, pentru ambele sexe", a mai spus Giurescu.



In prezent, Romania are circa 6,1 milioane de pensionari, pensia medie neta de asigurari sociale de stat fiind, in luna septembrie a acestui an, de 59 de dolari. In conditiile in care nuamrul salariatilor a scazut permanent din 1990 incoace, ajungand astazi la numai 4,6 milioane, s-a creat un dezechilibrul financiar al bugetului de asigurari sociale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO