Profesii

Corina Kottlar, HR manager al TechTeam: Angajam inca 100 de oameni anul acesta, crestem bugetul de training si salariile

Corina Kottlar, HR manager al TechTeam: Angajam inca 100 de oameni anul acesta, crestem bugetul de training si salariile
12.04.2009, 14:08 353

"La finele anului 2008, fluctuatia de personal ajunsese la 40%, atat pentru divizia de dezvoltare, cat si in cea de suport tehnic, mai ales din cauza fenomenului de job hopping (). Suntem intr-un business in care impartim terenul si cu alte companii din zona de outsourcing. Spre exemplu, langa noi mai aveau anul trecut sediul Genpact si Accenture (intre timp sediul Accenture s-a schimbat - n.r.) si existau destul de multi oameni care plecau de la o companie la alta. Aveam chiar candidati care veneau la interviu la noi, apoi mergeau la interviu la celelalte companii", spune Corina Kottlar, HR manager al TechTeam, unul dintre cei mai importanti furnizori locali de servicii de outsourcing IT, care detine doua divizii pe piata locala, TechTeam Global - servicii de BPO si TechTeam Akela - servicii software. Serviciile de BPO (Business Process Outsourcing) se refera la externalizarea acelor procese care nu au functie de baza in companii.

In contextul actual, companiile sunt mult mai atente la candidatii care au motivatii exclusiv salariale, insa, de cele mai multe ori, astfel de motivatii sunt greu de observat de catre recruiteri.
"Nu cred ca vreun angajator, daca ar putea sa identifice exact aspectul acesta, ar angaja pe cineva care este motivat numai de zona salariala. Cel mai probabil, o astfel de persoana ar pleca dupa o luna de zile, pentru mai multi bani. Avand in vedere ca totalul costurilor cu angajarea este destul de ridicat, nu cred ca angajatorii isi permit sa faca acest lucru", spune Kottlar, care adauga ca in cadrul Tech Team fluctuatia de personal a scazut cu cateva de procente, dupa primul trimestru al acestui an.
In prezent, in cadrul Tech Team Global, Tech Team Akela si in cele doua centre din Sibiu si Galati lucreaza putin peste de 500 de persoane. La inceputul anului trecut, compania numara 570 de angajati, insa din cauza fluctuatiei ridicate, dar si a faptului ca unele echipe au fost recalibrate si, cu toate ca firma a angajat 150 de persoane, numarul total al celor care lucreaza in companie in prezent a ajuns sa fie mai mic cu 70 fata de finele lui 2008.
 
Mai multe CV-uri nu inseamna recrutare mai usoara
Pana la sfarsitul acestui an, compania intentioneaza sa recruteze peste 100 de oameni.
"Avem previziuni destul de optimiste. Ne gandim sa angajam aproximativ 100 de oameni, 20 - 30 pe segmentul Tech Team Akela si restul la Tech Team Global. Speram sa angajam chiar mai multe persoane pentru ca avem cateva echipe care se vor dezvolta foarte probabil. Discutiile sunt inca in progres in momentul acesta, deci este destul de dificil sa avem o estimare mai exacta de atat", precizeaza Kottlar.
Desi numarul CV-urilor pe care le primeste compania atunci cand anunta o pozitie libera a crescut semnificativ fata de anul trecut, exista inca anumite joburi pentru care se apeleaza la head-hunting. Printre acestea se numara vorbitorii de limbi foarte rare cum sunt greaca sau ebraica. Recrutarea acestora poate dura si trei luni de zile.
"Am avut surpriza sa gasim vorbitori de ebraica si sa-i si angajam intr-o saptamana. Pe de alta parte, s-a intamplat ca acest proces sa dureze si doua - trei luni de zile, caz in care erau suficient de multi candidati, insa unii nu reuseau sa treaca de o anumita etapa de recrutare", spune Kottlar.
In cadrul procesului de recrutare, cea mai mare dificultate tine de faptul ca se cauta persoane bilingve, care sa vorbeasca doua limbi straine la nivel avansat si totodata sa aiba cunostinte de IT.
Numarul mare de CV-uri nu garanteaza insa si faptul ca acestea sunt compatibile cu cerintele companiei.
Spre exemplu, la ultimul targ de joburi la care Tech Team a participat, numarul CV-urilor primite a depasit 1.000 de exemplare, in conditiile in care firma anuntase aproximativ 25 de pozitii libere, 10 in cadrul Tech Team Global si 15 in Akela. Astfel, numarul CV-urilor primite a fost in medie de 2,5 ori mai mare decat in ultimii trei - cinci ani. Cu toate acestea, potrivit evaluarilor initiale, aproximativ 50% dintre aplicatii nu corespundeau cu profilurile cautate. "Am primit peste 1.000 de CV-uri in doua zile de targ, in conditiile in care, in general, primeam 300 - 400 de CV-uri eligibile, potrivite cu profilurile pe care le cautam. Multe dintre CV-urile care nu se potriveau cu oferta noastra proveneau din zonele afectate de criza financiara, cum ar fi bankingul, marketingul sau HR-ul, dar si de la bucatari sau tapiteri. Totodata, o mare parte dintre ele erau de la studenti fara experienta de lucru", spune managerul de HR al Tech Team.
 
N-am facut niciun fel de reducere din cauza crizei
Avand in vedere si faptul ca outsourcing este unul dintre cel mai putin afectate de criza economica, compania a bugetat o crestere salariala in 2009, insa aceasta se va face in functie de performanta fiecarui angajat. "Cresterea salariala vizeaza toti angajatii, insa nu este nimic diferit fata de alti ani, in sensul ca vor fi corelate criteriile de marire cu nivelul de performanta, adica vor primi mariri cei care au avut rezultate foarte bune, iar cei mai putin performanti vor fi remunerati in mod corespunzator", explica Kottlar.
Pe de alta parte, pe piata situatia economica determina foarte multe companii, inclusiv din zona IT, sa restranga bugetele. 
"Outsourcingul este destul de favorizat in situatii de criza tocmai pentru ca este solutia pentru alte companii sa reduca riscurile si cheltuielile. N-am facut niciun fel de reducere, in niciun caz generata de criza. Singurul lucru pe care l-am facut tine de faptul ca au existat proiecte care au fost recalibrate sau revizuite, iar acest lucru s-a intamplat anul trecut."
In general, un angajat Tech Team beneficiaza, in medie de o perioada cuprinsa intre trei saptamani si o luna de training, in timpul unei perioade de aproximativ un an si jumatate. "Investim putin mai mult in training, incepand cu anul acesta pentru ca am pus la punct un nou program de training si avem alta abordare fata de zona operationala."
 
Cariera
 
  • Iunie 2008 - prezent: HR manager, Tech Team
  • Septembrie 2007 - mai 2008: recruitment manager, Tech Team
  • Septembrie 2006 - august 2007: recruiter Oracle
  • Octombrie 2005 - august 2006: EMEA recruitment resourcer Oracle
  • Master de resurse umane si comunicare manageriala, SNSPA
  • 1998 - 2002: Facultatea de sociologie psihologie, Universitatea Hyperion Bucuresti
 
Tech Team, pe scurt:
  • Peste 500 de angajati, dintre care 450 in Bucuresti
  • 150 de angajati in cadrul Tech Team Akela si 350 in Tech Team Global
  • Fluctuatie de 40% anul trecut, in scadere cu cateva procente anul acesta
  • Fiecare angajat beneficiaza, in medie, de o perioada de training cuprinsa intre trei saptamani si o luna
  • Peste 3.000 de angajati in intreaga lume

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO