Profesii

Corina Licea: Nu cautam simpli angajati. Cautam alergatori de cursa lunga

Corina Licea: Nu cautam simpli angajati. Cautam alergatori de cursa lunga

Corina Licea, manager de resurse umane si training specialist la Aviva Romania

23.07.2007, 15:09 315

"Ne-am dezvoltat mult in ultima vreme, mai ales, datorita infiintarii noii companii de pensii. In momentul de fata, recrutam pe toate canalele posibile. Am avut o campanie intensa atat pe site-ul nostru, cat si pe site-urile de joburi, am apelat si la anunturi in presa vizand recrutarea agentilor de marketing, dar si a persoanelor pentru sediul central", afirma Corina Licea, adaugand ca acest fapt nu a exclus colaborarea cu doua firme de recrutare.
"Am facut si abordari directe, am discutat cu persoane din alte zone, care ar fi putut fi interesate", mai adauga ea.
Conform legii, companiile de asigurari vor fi obligate sa infiinteze o societate separata care sa se ocupe de vanzarea pensiilor. Acest lucru inseamna crearea unei entitati manageriale si operationale complet noi.
"Fireste, in recrutare, pe primul loc sunt pozitiile cheie. In ultima perioada au avut loc multe recrutari pe posturi de top-management. Pe de alta parte, intentionam sa angajam cel putin 20.000 de colaboratori in domeniul vanzarilor de pensii private", completeaza ea.
O parte dintre cei 30-40 de angajati, cat se estimeaza ca vor lucra pentru noua companie de pensii, vor fi adusi chiar din interiorul Aviva.
Pe langa dificultatile impuse de procesul de recrutare in sine, adevarata lupta se da la nivelul mentalitatii candidatilor. Cei care vor urma sa vanda pensii private, respectiv cei 20.000 de colaboratori, nu vor lucra ca angajati ai companiei, ci vor lucra cu contract de mandat si vor primi comision pentru fiecare pensie vanduta. De asemenea, ei trebuie sa obtina certificarea din partea CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private). "In tara nu este simplu sa atragi oamenii atunci cand nu oferi o carte de munca, ci doar cariera, dezvoltare, castiguri etc. Sunt persoane cu asteptari cu mult peste pregatirea pe care o au. Foarte multi vor castiguri rapide cu un program lejer. Exista multe probleme de mentalitate, mai ales in randul tinerilor", este de parere Licea.
Cum cursa pentru obtinerea certificarilor si a demararii vanzarilor de pensii obligatorii se afla pe ultima suta de metri, presiunea asupra companiilor este una foarte puternica. Echipele trebuie formate si pregatite intr-un timp cat se poate de scurt.
"Firma de pensii s-a infiintat acum trei saptamani. O parte din agajatii care vin sa ne ajute in acest domeniu sunt din afara companiei, in timp ce o alta parte o reprezinta cei promovati sau mutati prin rotatie. Ne vom transforma intr-o structura de grup", apreciaza ea.
Chiar daca volumul de recrutare este unul foarte ridicat, Corina Licea este de parere ca notorietatea brandului unei companii a devenit in ultimul timp un element-cheie pentru atragerea candidatilor valorosi.
"Toata partea aceasta de intensificare a recrutarilor a fost ajutata mult si de demararea campaniei de marketing care a avut loc la inceputul lunii mai. Practic, a crescut notorietatea companiei si ne-a fost mai usor sa atragem candidati buni. A crescut notorietatea brandului, lumea a fost interesata, au fost multe aplicatii spontane", explica Licea.
Foarte multi dintre actualii angajati aleg sa ramana in continuare in companie pentru ca vor sa faca parte din proiectele legate de pensii. "Este o ocazie extraordinara de a invata pe care nu o ai decat o data in viata", precizeaza managerul de resurse umane.
In situatia data, trainingul este unul dintre elementele-cheie in evolutia angajatilor si, implicit, a organizatiei in sine.
"Fara o strategie de training bine pusa la punct, nu prea mai poti sa te ridici pe piata, de aceea punem un accent deosebit pe acest aspect. In acest moment, zona de training evolueaza spre o structura mai dezvoltata, care va acoperi fiecare canal de distributie", potrivit Corinei Licea.
Asiguratorul are o retea de traineri coordonatori in toata tara si un training manager in sediul central care coordoneaza aceasta structura. Exista insa si alte persoane la nivel de top in companie care se ocupa de training. "Avem o structura de training care urmareste o evolutie foarte bine determinata a carierei angajatilor care lucreaza pe partea de vanzari", afirma ea.
In ceea ce ii priveste pe angajatii din sediul central, Corina Licea spune ca exista cursuri orientate strict pe competentele pe care doresc sa le dezvolte acestia. Sunt cursuri de echipa, pentru care compania lucreaza cu firme de training.
De asemenea, Aviva are un program de leadership organizat impreuna cu una dintre cele mai bune scoli de business din lume, universitatea INSEAD din Franta. "Avem doi colegi care s-au intors de curand de la un astfel de curs intensiv de pregatire manageriala", spune managerul asiguratorului.
"In Romania, consumul pentru tipul de serviciii pe care le vindem noi este de 10 ori mai mic decat in alte tari europene, chiar decat cel din centrul si estul Europei. De aceea cautam oamenii cei mai buni cu care sa crestem ", subliniaza ea.
Domeniul serviciilor financiare s-a dezvoltat extrem de mult in ultimul timp, devenind una dintre industriile cele mai competitive, Licea apreciind ca acest trend va continua inca cativa ani. In aceste conditii atragerea si retentia angajatilor de valoare pare sa devina cu atat mai dificila cu cat piata fortei de munca este din ce in ce mai dinamica.
"Nu va fi usor sa atragem si sa pastram oamenii cei mai buni pentru ca, in general, piata muncii a evoluat mult. Candidatii, angajatii, toti sunt mult mai pretentiosi, doresc mai mult de la angajatori. Nu totdeauna ceea ce oferim noi este la nivelul asteptarilor lor. Cautam oameni care vor o cariera in Aviva, ceea ce noi numim 'alergator de cursa lunga'. Nu vrem oameni care sa capete experienta cateva luni, pentru ca in CV-ul lor sa scrie ca au lucrat intr-o companie britanica ", adauga ea.
Toate companiile se uita in momentul in care isi fac strategia la ceea ce inseamna concurenta si cine ar putea sa prezinte risc, cine ar putea sa ia oamenii, cine ar putea sa ofere pachete salariale mai bune. "In general, comparatiile se fac cu bancile, ceea ce nu este intotdeauna in avantajul nostru. Sunt industrii diferite chiar daca o parte din clientii nostri principali sunt bancile", mai spune Licea.
"Nu vreau sa folosesc un cliseu, dar criza de personal specializat ne afecteaza si pe noi. In prezent ne confruntam cu o lipsa acuta de personal in zona de consultanta financiara. Postul de project manager a fost unul care ne-a pus probleme in gasirea unui candidat valoros. Nici la nivel de junior nu gasim oameni atat de repede pe cat ne-am dori", subliniaza Licea.
"Sunt companii mici care apar peste noapte si care isi doresc sa atraga persoanele cheie dintr-o companie, si care pot oferi chiar salarii duble. Daca nu ai o politica de retentie foarte bine dezvoltata pentru oamenii din companie, exista intotdeauna riscul sa ai pierderi", afirma ea.
Maturitatea angajatilor este foarte importanta pentru companie, intrucat in momentul in care faci o alegere de cariera, te poti duce de multe ori la o companie care nu ofera siguranta, dar care iti ofera un salariu mult mai mare. Un astfel de lucru ar trebui sa iti puna niste semne de intrebare, crede managerul Aviva.
"Noi incercam sa atragem oamenii printr-un pachet salarial bine pus la punct si spunem asta urmarind firmele nu numai in domeniul nostru de activitate. Acesta cuprinde pe langa salariu, servicii medicale, masini pentru angajatii care circula in interes de serviciu si, nu in ultimul rand, pensii. Pensiile mi se par un mijloc de retentie extraordinar, chiar esential. Acum nu concepem un pachet de beneficii fara o pensie facultativa", apreciaza Corina Licea.
Daca la infiintare, in anul 2000, Aviva avea in jur de 10-20 de angajati, in 2006 numarul acestora a creascut la 100, pentru ca in anul 2007 acesta sa ajunga deja la 150 de angajati.
"Un moment cum este cel al pensiilor nu va mai fi in 2008, dar vom sti sa gasim alte zone in care sa ne dezvoltam", incheie Corina Licea.


Cariera
septembrie 2006 - prezent: human resources manager and trainig specialist, Aviva Romania
2005: MBA Romano -Canadian, specializare pe marketing
2004 -2006: director de resurse umane al producatorului de confectii Alison Hayes Romania
2000 - 2004: manager al diviziei de consultanta, AIMS Human Capital Romania
1997 -2000: asistent de proiect si trainer intr-un program de recalificare profesionala organizat de Departamentul fortelor de munca al SUA.
1996: in timp ce era profesor de limba engleza, a urmat programul Master Of Arts in British Cultural Studies, organizat de British Council si Universitatea Bucuresti
1992: Facultatea de limbi si literaturi straine (engleza - italiana), Universitatea Bucuresti



Aviva pe scurt


Anul trecut, a obtinut prime brute subscrise de peste 18 mil. euro, dintr-o piata de circa 350 mil. euro, adica o cota de peste 5%.
150 de angajati
Compania britanica a anuntat ca va investi peste 100 milioane de euro in Aviva Pensii Private si va dispune de o forta de vanzari de peste 20.000 de agenti
Locul 1 in topul asiguratorilor din Marea Britanie. Este compania de asigurari cu cea mai indelungata experienta in domeniu, cu o istorie de peste 300 de ani.
Are peste 40 de milioane de clienti in toata lumea si administreaza peste 535 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO