Profesii

Cu cât răsplătesc angajatorii români fidelitatea programatorilor

Cu cât răsplătesc angajatorii români fidelitatea...

Autor: Corina Mirea

26.06.2014, 16:45 3563

Un programator care reuşeşte să nu cedeze în faţa unei oferte din partea unei alte companii şi nu schimbă joburile pe bandă rulantă poate încasa o primă de loialitate în valoare de 600 până la 4.000 de euro, potrivit celui mai recent studiu salarial anual realizat de firma de executive search Aims. Numai una din patru companii cu profil de IT oferă însă prime de loialitate şi, de regulă, acestea vin periodic.

Deşi este un bonus mai mult simbolic pentru angajaţi şi, mai ales pentru manageri din industria IT, care au deja printre cele mai mari salarii din economie, prima de loialitate este unul dintre instrumentele din bagajul de motivare al IT-iştilor la care apelează organizaţiile, dat fiind faptul că programatorii se plictisesc repede de o companie dacă proiectele la care lucrează nu îi provoacă profesional. 

Cert este că, pe lângă tehnologia folosită de o companie şi tipul de proiecte pe care sunt angajaţi specialiştii în IT, care sunt cei mai mari factori de motivare, salariul rămâne în topul criteriilor de diferenţiere dintre un angajator şi altul. Motiv pentru care, în ultimii ani, IT-iştii au beneficiat de una dintre cele mai mari majorări de salariu. Din 2007 şi până în prezent, veniturile lor s-au dublat, până la aproape 4.000 de lei net pe lună, în medie (circa 900 de euro).

Totuşi, un IT-ist poate să câştige chiar şi peste 2.000 de euro net pe lună după cinci ani de experienţă în domeniu. Spre exemplu, în prezent, salariul pentru un job de programator pleacă, în medie, de la 1.800 de euro şi ajunge la 2.500 de euro, iar un IT-ist de pe o poziţie de quality assurance nu câştigă mai puţin de 1.200 de euro, potrivit firmei de re­crutare Brainspotting.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO