Profesii

Cum se fac afaceri in mod responsabil

08.11.2004, 00:00 151



A face afaceri in ziua de astazi nu se mai rezuma doar la a investi si la a obtine profit. Este nevoie si de implicare in viata oamenilor, fie ca acestia sunt angajatii proprii, fie ca sunt persoane mai putin nororcoase care, la un moment dat au nevoie de ajutor din partea cuiva. Comunitatea in care isi desfasoara activitatea o companie devine unul dintre cele mai importante elemente in afaceri, iar implicarea firmelor in viata acesteia aduce beneficii ambelor parti.



Compania Philip Morris Romania a organizat recent in 28 de orase din tara si in Bucuresti o serie de seminare avand ca tema responsabilitatea sociala a companiilor (corporate social responsibility - CSR). CSR este modalitatea prin care companiile integreaza voluntar problemele sociale si de mediu in afacerile lor. Cu alte cuvinte companiile incearca sa gaseasca un echilibru intre a fi profitabile si a investi in mediul in care opereaza.



In urma seminariilor, Philip Morris Romania a identificat mai multe proiecte sociale si culturale in care se va implica in viitor. De altfel, compania are deja o traditie in acest sens. Philip Morris Romania s-a implicat de-a lungul timpului in diverse programe sociale (impotriva saraciei, a SIDA, a violentei domestice etc), iar din 1999 deruleaza programul impotriva fumatului juvenil "Decizia e a mea". Compania a deschis la Otopeni o cantina sociala, iar scoala din aceeasi localitate a fost dotata cu laborator informatic. In plus, firma sponsorizeaza centrul Gavroche - programul de prevenire a abandonului familial si Teatrul National din Bucuresti.



"Acesta nu este un exercitiu de imagine. Este un exercitiu care doreste sa convinga societatea ca suntem responsabili. Premierul britanic Tony Blair spunea: <In secolul 21, responsabilitatea sociala corporativa nu mai este o optiune>. Acele companii care vor dovedi ca sunt responsabile social vor supravietui, iar celelalte nu", a declarat Peter Imre, Corporate Affairs Director Philip Morris Romania. El spune ca fiecare consumator este membrul unei societati, iar companiile trebuie sa-si dovedeasca responsabilitatea fata de societate. "Daca ma intreaba cineva daca Philip Morris este o companie responsabila social, i-as raspunde ca nu. Philip Morris este pe cale sa devina o astfel de companie", a mai spus Imre. "Noi vindem tigari adultilor informati si daca nu ne desfasuram activitatea in mod responsabil, ni se poate retrage licenta de productie. Daca nu vom castiga increderea societatii, ne vom pierde licenta", a adaugat el. Imre a mai spus ca Philip Morris recunoaste ca fumatul este daunator, fiind cauza aparitiei unor maladii cum ar fi cancerul pulomonar sau bolile de inima. ''Nu avem nevoie sa atragem minori sa fumeze si nici sa atragem nefumatori. Scopul nostru este sa luam fumatori de la marcile concurente'', a precizat Imre. Philip Morris Romania face parte din grupul Philip Morris International, unul din principalii producatori de tigarete din lume cu o cota de piata de 14,5% si venituri anuale de peste 33 miliarde de dolari.



La randul sau, Richard Morgan, directorul general al Philip Morris Romania a declarat ca a face afaceri in mod responsabil este o prioritate pentru companie. "Modul in care ne desfasuram activitatea este la fel de important ca si rezultatele activitatii insasi. Avem pasiune pentru excelenta in tot ceea ce facem si vrem sa integram principiile responsabilitatii socieale in toate aspectele activitatii noastre", a spus Morgan. "Trebuie sa ascultam societatea, nu numai consumatorii si angajatii", a adaugat el.



Sa fii responsabil social inseamna si sa ai grija de angajati. "Oamenii nostri sunt cel mai de pret activ al companiei. Din punctul de vedere al resurselor umane, a fi responsabil social inseamna a avea grija de angajati, a-i dezvolta si motiva, transformandu-i in cea mai buna echipa e profesionisti", a declarat Lubov Gouskova, directorul de resurse umane al companiei. Philip Morris Romania are 650 de angajati, 99% din acestia fiind romani. Compania a derulat anul trecut 1.451 de zile de training pentru dezvoltarea abilitatilor personale si 634 de zile de training tehnic si ramane fidela unui set de principii. "Le oferim angajatilor conditii de lucru excelente si salarii competitive si le asiguram securitatea muncii. Cooperarea si lucrul in echipa sunt lucruri esentiale pentru noi. In plus, stim ca echilibrul dintre viata profesionala si cea personala este foarte important pentru angajatii nostri si de aceea organizam doua petreceri pe an - de Craciun si un picnic vara - unde angajatii vin insotiti de familie. Si ceea ce este foarte important, nu uitam niciodata sa le spunem angajatilor: Multumesc", a mai spus directorul de resurse umane.



"Rezultatul si masura faptului ca ceea ce facem este bine sunt cei 100 de oameni care au zilnic asigurata o masa calda sau zambetele coiilor de la centrul Gavroche. Este un exercitiu pe care il faci pentru ca simti ca e bine. Iar masura ca ceea ce faci bine e bine este data de multumirea oamenilor", a mai spus Peter Imre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO