Profesii

Cum va rezolva Obama problemele de pe piata americana a fortei de munca?

Cum va rezolva Obama problemele de pe piata americana a fortei de munca?
14.11.2008, 18:25 12

Este primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite ale Americii (SUA), dar a promis sa schimbe din negru in alb situatia de pe piata americana a fortei de munca, care a fost lovita grav de criza financiara. Doar in luna octombrie, 240.000 de americani si-au pierdut locul de munca, de la inceputul anului fiind concediati peste 1,2 de milioane de oameni.

Bancile americane, cele mai lovite de criza financiara, au concediat zeci de mii de salariati, iar perspectivele nu sunt deloc bune.
Se estimeaza ca inca 70.000 de bancheri de pe Wall Street isi vor pierde jobul in urmatoarea perioada.
Site-ul specializat in informatii despre tendinte pe piata fortei de munca management-issues.com trece in revista cateva dintre planurile pe care le are in vedere Obama pentru salvarea pietei fortei de munca din SUA:
 
  • In primul discurs si prima conferinta in calitate de presedinte ales al SUA, Obama a promis salvarea clasei de mijloc prin aplicarea unor taxe mai mari americanilor cu venituri mai mari; cetatenii americani cu venituri anuale sub 250.000 de dolari vor plati taxe mai mici.
  • Firmele care vor face angajari in 2009 si 2010 vor primi un credit returnabil de 3.000 de dolari pentru fiecare angajat.
  • In privinta pensiilor, planurile lui Obama prevad crearea unor conturi speciale care sa incurajeze oamenii sa faca mai multe economii pe perioa dacat lucreaza; de asemenea, cei care vor decide sa retraga anumite sume de bani din aceste conturi vor plati comisioane mai mici.
  • Toti angajatorii va trebui sa le plateasca angajatilor salariul pe sapte zile in cazul in care acestia se imbolnavesc.
  • Obama vrea sa creasca intervalul in care sunt confiscate proprietatile celor care nu-si pot plati ipotecile la banci, introducand un moratoriu de 90 de zile.
  • Durata de plata a asigurarilor de somaj se va prelungi cu inca 13 saptamani.
  • Muncitorii vor avea posibilitatea sa-si schimbe jobul fara ca asigurarea de sanatate sa le fie afectata.
  • Va extinde durata programului Family and Medical Leave Act, potrivit caruia muncitorii au dreptul sa isi ia liber pentru a furniza ajutor persoanelor varstnice.
  • Micii intreprinzatori vor primi un credit returnabil care sa acopere pana la 50% din contravaloarea primelor de asigurare acordate angajatilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO