Profesii

De ce "n-a prins" munca temporara la noi?

De ce "n-a prins" munca temporara la noi?
19.07.2009, 14:02 654

Din ce in ce mai multe companii de pe plan local incep sa angajeze oameni in regim de munca temporara. Cu toate acestea, suntem departe de restul tarilor din Europa, unde procentul angajatilor temporari este cu mult mai mare. La sfarsitul anului trecut numai 1,2% dintre angajatii romani aveau un contract temporar de munca, adica 77.000 de persoane, dintre cei peste 25 milioane de angajati din cadrul Uniunii Europene care lucreaza in acest regim, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistica al UE.
Multe dintre companiile locale nu apeleaza la serviciile de munca temporara, fie pentru ca nu stiu ce inseamna acest lucru, dar si pentru ca au impresia ca o astfel alternativa ar fi mai costisitoare decat a lucra cu propriii angajati. Reducerile de costuri apar insa in conditiile in care angajatorul nu investeste in trainingul sau in fidelizarea prin beneficii a angajatilor in leasing de personal.
Vestea buna este insa ca unele companii au inceput deja sa acorde mai multa atentie acestui mod de lucru, facand angajari numai pentru perioadele in care chiar au nevoie de oameni. Vestea proasta este ca numarul acestor angajari nu este inca suficient de mare.

100 de angajati temporari lucreaza pentru Garanti Bank
Garanti Bank, sucursala locala a uneia dintre cele mai mari banci din Turcia, are in prezent peste 100 de angajati in regim de munca temporara, pe langa cei 650 de angajati permanenti. Motivul pentru care banca a preferat sa angajeze oameni in acest regim este faptul ca trebuie sa acopere volumul de munca din anumite sectoare de activitate, care inregistreza cresteri foarte mari in anumite perioade.
"Avantajele muncii temporare tin de acoperirea necesarului de personal pe perioada unor proiecte cu caracter temporar sau in perioade in care volumul de munca in anumite sectoare de activitate inregistreaza cresteri foarte mari, care nu sunt estimate ca fiind permanente. Costurile nu sunt mai reduse, persoanele angajate in regim de munca temporara au aceleasi drepturi si obligatii ca si angajatii permanenti", spune Virgina Otel, director de resurse umane la Garanti Bank.
Cu toate acestea, pot exista reduceri de costuri avand in vedere ca firmele nu investesc in fidelizarea angajatilor temporari. In plus, este mult mai eficient din punctul de vedere al costurilor sa angajezi in regim temporar decat sa platesti ore suplimentare.
"Munca temporara presupune costuri mai reduse, care sunt generate de nivelul salariilor sau de neacordarea unor beneficii destinate fidelizarii angajatilor. De asemenea, in cazul in care nu este angajata forta de munca suplimentara, costurile cu orele suplimentare ale personalului existent ar fi mai mari fata de plata unui angajat in regim temporar", explica Nicoleta Pantea, HR manager la Lindab, subsidiara grupului suedez specializat in productia de materiale de constructii metalice.
Desi in prezent Lindab nu lucreaza cu angajati in regim de munca temporara, a derulat in urma cu doi ani un proiect pe o perioada determinata, in cadrul caruia a angajat personal pentru activitatile de productie si depozitare.

Garanti Bank
In opinia lui Pantea, legislatia actuala in ceea ce priveste incheierea contractelor de munca temporara nu afecteaza activitatea companiilor. Perioada maxima in timpul careia un angajat poate lucra in regim temporar este de 18 luni.
"Exista ingradiri legislative in ceea ce priveste durata maxima si numarul de prelungiri in cadrul acestei durate, insa mi se par rezonabile. Dupa o perioada de
12 - 18 luni de munca in regim temporar intr-o organizatie, cred ca este normal sa intervina si contractul de munca permanenta", adauga Pantea.
De alta parere este insa Virginia Otel, director de resurse umane al Garanti Bank care vede ca pe o restrictie faptul ca exista o perioada de maximum 18 luni in care pot fi incheiate astfel de contracte, precum si faptul ca se pot face maxim doua prelungiri ale contractelor in acest in-terval.
Nu atat ingradirile legislative sunt problematice, cat faptul ca nu exista o cultura bine definita a conceptului de munca temporara, care poate insemna o reducere de costuri pentru angajatori.
"Sunt costuri reduse cu recrutarea sau trainingul, si chiar si cu administrarea de personal. Desi intervin comisoane platite firmelor de intermediere, acestea sunt justificate. Fluctuatia nu mai afecteaza in aceeasi masura activitatea pentru ca intermediarul de munca temporara acopera aceasta fluctuatie, fiind in sarcina lui sa inlocuiasca angajatul care demisioneaza", explica Irina Stoian, HR manager al Cetelem Romania, companie care ofera credite de consum, care a avut o cola-borare cu 20 de angajati in regim de munca temporara.
Regimul de munca temporara a aparut din necesitatea companiilor de a se concentra pe o anumita activitate.
"In tarile cu o economie avansata in care de fapt a aparut acest concept, unul dintre motive a fost chiar dorinta oamenilor de a avea un program flexibil de lucru sau de a putea lucra cu intreruperi", afirma Daniela Rohan, VP human re-sources UniCredit Tiriac Bank, a sasea mare banca dupa valoarea activelor la sfarsitul anului trecut.

16% din companiile de nivel mediu au angajati in leasing de personal
Munca temporara este o solutie optima pentru activitatile sezoniere, ocazionale sau specializate, pentru perioade de varf sau in momentul inlocuirii anga-jatilor permanenti aflati in concediu, fie ca este unul de odihna, medical sau crestere si ingrijire copil. In ultimii ani, multe dintre companiile locale au fost nevoite sa apeleze la un astfel de servicii, avand in vedere ca angajarile au fost inghetate in cele mai multe dintre industrii locale.
"Forta de munca temporara permite reorganizarea companiilor in perioadele de redresare economica prin reconstructia treptata a locurilor de munca permanenta si prin aplicarea de masuri specifice tinerii sub control a costurilor pentru a raspunde cererilor pietei", explica Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator al Manpower Romania, filiala locala a celei mai mari companii de leasing de personal din lume, cu afaceri de 12 mil. euro anul trecut.
Nechifor precizeaza ca 16% din forta de munca din companiile de nivel mediu din intreaga lume sunt reprezentate de muncitori angajati temporar, facand referire la un studiu realizat in ianuarie anul acesta al companiei de cercetare Aberdeen Group.
"Din perspectiva clientului, principalul avantaj al utilizarii personalului temporar este legat de capacitatea rapida de reactie la fluctuatiile volumului de activitate si la necesitatea atragerii in companie, pe o perioada determinata de timp, de noi competente, inovatie si profesionalism", explica Sorina Donisa, CFO in cadrul diviziei de personal, leasing & payroll a grupului APT, care ofera servicii de recrutare si relatii publice. In luna mai a acestui an, in cadrul grupului, 45% din cifra de afaceri reprezentau serviciile de agent temporar de munca, adica 2,46 mil. euro.
Companiile pot apela la leasingul de personal in situatiile in care desfasoara activitati punctuale, nelegate de activitatea de baza, cum ar fi campaniile de promovare, colectare si introducere de date.
"Chiar si la activitatea de baza, prin folosirea serviciului de leasing de personal, in special in zonele unde exista fluctuatie mare, in departamentele de productie, ambalare, mentenanta sau logistica si depozitare, prin preluarea efortului de asigurare permanenta cu personal de catre firma specializata pe leasing, astfel incat clientul sa nu preia direct dezavantajele fluctuatiei de personal", afirma Cristina Pasat, director general al Professional, companie cu peste 3.000 de angajati in leasing de personal, care a inregistrat anul trecut afaceri de 6,9 mil. euro. Printre companiile care mai ofera servicii de leasing de personal se numara Adecco si Lugera&Makler.

Exista perceptia ca procesele derulate "in house" sunt mai ieftine
Intrucat nu exista foarte multe firme de pe plan local care sa stie ce presupune munca temporara, exista ideea preconceputa ca orice proces derulat "in house" este mai ieftin.
"Datorita acelui comision perceput de catre agentul temporar de munca multi manageri sunt tentati sa creada ca isi majoreaza costurile prin folosirea muncii temporare, insa concluzia este pripita. Daca se analizeaza atent costurile de administrare ale acelui personal, costurile cu beneficiile aditionale sau cu instruirea acestuia, riscul la care este expusa compania, rezultatul este clar favorabil utilizarii unui agent temporar de munca", explica Donisa.
Pe de alta parte, un alt dezavantaj vine din perceptia de nesiguranta a persoanelor angajate temporar care au tendinta de a privi cu reticenta un astfel de post, cel putin pana in momentul in care se familiarizeaza cu compania.
"Totusi in ultimele luni, datorita modificarilor aparute pe piata muncii, prin scaderea drastica a cererii de forta de munca, observam o schimbare in comportamentul candidatilor, care sunt mult mai deschisi in a accepta aceste posturi", spune Donisa.
Si companiile de recrutare sunt nemultumite de faptul ca activitatile de munca temporara se pot derula numai intr-o perioada de 18 luni pentru ca aceasta perioada nu este intotdeauna suficienta pentru derularea unor proiecte.
"Exista proiecte in derulare care depind de foarte multi factori economici si in special in aceasta perioada cand totul este imprevizibil aceste modificari ar putea aduce un plus in promovarea tipului de serviciu", apreciaza Donisa.
Un alt aspect important in ceea ce priveste felul in care este legiferata aceasta activitate este legat de impozitarea din punctul de vedere al TVA. Legislatia prevede taxarea TVA a intregii sume facturate catre client atat a comisionului perceput, cat si a costului salarial, ceea ce conduce - spun reprezentantii firmelor de recrutare - la o forma de impozitare in cascada. Deci TVA se aplica si asupra taxelor salariale datorate statului.
"Acest lucru nu afecteaza societatile platitoare de TVA intrucat ele deduc acest TVA, insa acele societati care sunt scutite de TVA, cum ar fi societatile financiar bancare, suporta aceasta TVA ca pe un cost", spune CFO-ul grupului APT.
Un impediment in ceea ce priveste activitatile de servicii de leasing de personal este modalitatea restrictiva de reglementare a contractelor de munca pe durata determinata, care fac dificila adresarea unui numar mare de proiecte ale caror coordonate nu se regasesc exact in parametrii specificati de lege. Este vorba de elementele de flexibilizare a acestor tipuri de contracte, cum ar fi cresterea duratei si a numarului de prelungiri posibile pe contractele pe durate determinate, care ar ajuta economia sa incadreze un mare numar de angajati.

Recruiterii simt nevoia unei flexibilizari
Un alt aspect care ingreuneaza desfasurarea acestui tip de serviciu este prevederea legala conform careia agentii de munca temporara sunt obligati sa asigure salariatilor pusi la dispozitia clientilor salariul minim pe economie in perioadele in care acestia se afla intre doua angajamente.
"Aceasta prevedere, inspirata probabil din modelul legislativ german, nu este aplicabila in conditiile economiei romanesti. Daca legiuitorul ar fi importat odata cu aceasta prevedere si alte elemente din acelasi suport legislativ, care sa o faca aplicabila sau macar posibila, probabil ca numarul proiectelor in acest domeniu ar fi crescut semnificativ", specifica Pasat.
Modalitati mult mai flexibile de incheiere a contractelor de munca clasice sau inlocuirea lor cu alte variante in anumite situatii, cum ar fi angajamentele pe durate mai mici de o luna, pe fractii de norma mai mici de doua ore pe zi sau chiar contractarea unui numar de ore saptamanale, care sa poata fi alocate dinamic intre anumiti parametri, ar putea ajuta angajatorii sa pastreze sau chiar sa creeze locuri de munca.
"Orice element de flexibilizare a pietei fortei de munca si in special a modalitatilor de angajare ar ajuta mult economia sa eficientizeze costurile cu resursa umana, care in majoritatea proceselor de productie ocupa ponderea majoritara in totalul cheltuielilor, in primul rand datorita taxarii la niveluri foarte ridicate a salariilor", spune directorul Professional.
In opinia sa, cea mai eficienta masura pe care ar putea sa o adopte autoritatile ar fi reducerea, chiar si temporara, a fiscalitatii, de care sa poata beneficia un numar cat mai mare de angajatori, inclusiv IMM-urile.

Comision intre 7% si 20% din salariu
Serviciile de munca temporara sunt taxate atat cu un comision variabil in functie de costul personalului, cat si in varianta de comision fix indiferent de costul salarial. Pretul este stabilit in mare parte in functie de volum si de durata contractului si poate porni de la 7% pana la aproximativ 20% din costul total salarial al angajatului. Comisionul fix poate varia intre 100 si 250 de lei per angajat, plus costul salarial si tichetele.
Daca acum cativa ani pe piata se practica in general un comision procentual, in functie de costul personalului temporar, in ultima vreme observam o tendinta de limitare a acestui comision la valori fixe.
"Datorita ritmului de crestere rapid al salariilor din anii trecuti si din cerinta de a fi competitivi pe piata, multe companii furnizoare de servicii de leasing de personal si-au schimbat politica de preturi procentuala intr-o politica de preturi cu comision fix", spune Donisa
Cu alte cuvinte, ceea ce plateste clientul este costul angajatului respectiv, plus un comision perceput de agentul temporar de munca.

Ce Inseamnba sa lucrezi cu angajati temporari

  • O companie poate angaja oameni in regim de munca temporara pentru inlocuirea unui salariat al carui contract individual de munca este suspendat, pe durata suspendarii, pentru prestarea unor activitati cu caracter sezonier sau pentru prestarea unor activitati specializate ori ocazionale.
  • Misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 18 luni.
  • Salariatii temporari au acces la toate serviciile si facilitatile acordate de utilizator, in aceleasi conditii ca si ceilalti salariati ai acestuia.
  • Pe toata durata misiunii salariatul temporar beneficiaza de salariul platit de agentul de munca temporara, care factureaza aceasta suma clientului (compania angajatoare).
  • Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca sau una similara cu cea a salariatului temporar.
  • Agentii de munca temporara sunt obligati sa asigure salariatilor pusi la dispozitia clientilor salariul minim pe economie in perioadele in care acestia se afla intre doua angajamente.



Ce avantaje aduce munca temporara pentru companii?

  • Transformarea unei cheltuieli de personal intr-o cheltuiala cu serviciile
  • Reducerea costurilor cu pachetele de beneficii aditionale
  • Eliminarea riscului de expunere a beneficiarului in cazul unei reduceri a volumului de business
  • Reducerea volumului de munca din punctul de vedere al administrarii personalului 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO