Profesii

E vara afara, iar tu esti la birou. Concentreaza-te!

16.08.2004, 00:00 24



Pentru multi oameni este o adevarata provocare sa isi poata pastra concentrarea la locul de munca in timpul verii. Ar prefera mai degraba sa fie la un curs de golf, la piscina, sau oriunde altundeva in afara de birou. Cu totii suntem constienti ca munca nu se poate intrerupe doar pentru ca afara este vara, deci iata cateva sfaturi utile care va pot ajuta sa aveti un bun randament la locul de munca si in timpul verii.





Aduceti vara in birou



Nu puteti petrece mult timp afara pentru a va bucura de lunile de vara? Incercati atunci sa aduceti vara inauntru. Luati niste flori proaspete si puneti-le pe birou. Schimbati-va imaginea de pe desktop-ul computerului; alegeti o imagine cu o plaja sau orice alta imagine din natura care sa va inspire senzatia de relaxare, de libertate. Aduceti melodii vesele pentru a le asculta la birou. Deschideti o fereastra, porniti un ventilator, renuntati la pantofi, luati-va o pereche de papuci care sa va redea libertatea de miscare a degetelor de la picioare! Daca veti reusi sa creati atmosfera anotimpului calduros in interior, s-ar putea ca sa nu va mai preocupe prea mult ce se intampla afara.





Profitati de ora de pauza de masa



Luati orice fel de pauza va este acordata de companie si profitati de ea. Luati pranzul, gasiti un parc din apropiere si tratati-va cu un picnic "de afaceri". Gasiti o cafenea cu terasa si bucurati-va de razele soarelui pentru cateva minute. Daca locuiti destul de aproape, mergeti acasa pentru a servi pranzul si si iesiti in curte, daca stati la casa. Luand acea pauza la mijlocul zilei va va ajuta sa treceti cu bine de restul dupa-amiezii.





Lucrati in aer liber



In functie de cat de flexibila este compania dumneavoastra, s-ar putea sa petreceti mai mult din timpul de lucru in afara biroului. incercati sa stabiliti cat mai multe intruniri in aer liber. Este posibil sa lucrati putin mai intens pentru a nu divaga de la subiectul intalnirii, dar sunt mari sanse ca aceasta sa se dovedeasca la fel de productiva - daca nu mai productiva - decat alte intruniri tinute in mediul apasator al unui birou. Aceeasi tactica poate fi folosita si pentru munca proprie. Daca nu aveti inca la dispozitie un laptop, vedeti daca nu exita vreunul in companie pe care ati putea sa-l folositi dumneavoastra. Apoi incercati sa va bucurati de cateva momente de liniste doar dumneavoastra si laptopul.





Incercati sa va faceti programul mai flexibil



Unele companii le permit angajatilor lor sa aiba un program putin mai flexibil in timpul lunilor de vara. Incercati sa aflati daca si compania dumneavoastra va lua in considerare acest aspect. Aceasta ar insemna sa munciti mai mult timp de luni pana joi, pentru a putea pleca mai devreme de la servici vineri dupa-amiaza, pentru a profita de restul zilei. Daca veti putea demonstra ca reusiti sa va faceti treaba bine, si compania dumneavoastra s-ar putea sa sesizeze beneficiile acestei flexibilitati.





Faceti exercitii



Unul dintre cele mai bune moduri de a va pastra energia si motivarea in timpul zilelor de vara sunt exercitiile fizice. Implicati si cativa colegi sa va urmeze in planul dumneavoastra de exercitii. Initiati un grup cu care sa faceti jogging inainte sau dupa orele de serviciu. Inotatul este una dintre activitatile pe care oamenii le apreciaza cel mai mult in timpul verii. Luati-va costumul de baie si mergeti la piscina inainte sau dupa orele de program. Apa racoritoare si recomfortanta va va reda puterea de a trece cu bine peste ziua de lucru de la birou.





Acordati-va o pauza



Incercati sa va luati macar o parte din concediu in timpul verii. Daca nu dispuneti de suficienti bani pentru a va lua o saptamana liber, luati-va trei sau patru zile pentru a face o excursie in weekend. Daca nu puteti sa va luati liber cel putin asigurati-va ca puteti profita de weekend. Realizati-va proiectele in timpul saptamanii pentru a va putea odihni in liniste sambata si duminica. Aceasta inseamna sa va lasati laptopul la serviciu si sa nu va verificati e-mail-ul sau voice mail-ul pana luni. Cel mai important lucru este sa va tratati cu o odihna adevarata pentru a va putea reincarca bateriile. Aceasta va va face mult mai productivi pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO