Profesii

Economistii si specialistii in IT, cei mai cautati pe piata fortei de munca

30.10.2006, 18:23 27

Aproximativ 1.000 de joburi au fost scoase la concurs pentru absolventii si studentii in ani terminali, in cadrul targului de cariera "75 Angajatori de Top", la care au participat unele dintre cele mai mari companii de pe piata.
Companiile din domeniul financiar-bancar si din IT au fost cei activi recrutori, mai bine de jumatate dintre pozitiile pentru care sunt cautati angajati - peste 500 de joburi - adresandu-se absolventilor si studentilor in ani terminali ai Academiei de Studii Economice (ASE) si ai Universitatii Politehnice.
Banci precum ING, BRD, Finansbank si Piraeus cauta candidati pentru pozitii ca expert junior, analist programator, collection operator, retail support desk officer, dar si pozitii de middle management, ca relationship manager, branch manager sau corporate relationship manager.
De asemenea, companiile din IT au prezentat o oferta extinsa de joburi. "Pana acum am aplicat la patru companii, pentru postul de programator", spune Diana Vasilescu, studenta in anul 3 la Facultatea de Automatica.
"Oferta in acest domeniu mi s-a parut completa, insa sansele de reusita sunt foarte mici, mai ales pentru studenti. Am observat numarul foarte mare de CV-uri depuse, astfel incat oricat de multe posturi sunt scoase la concurs nu as putea spune ca plec acasa cu o atitudine optimista", a mai adaugat ea.
Cerintele ocuparii unui post sunt in mare parte aceleasi. Daca esti absolvent de ASE sau de Politehnica, ai abilitati foarte bune de comunicare si de lucru in echipa, cunosti la un nivel avansat limba engleza si diverse programe IT, mai ai si experienta in domeniul in care aplici, ai sanse mari sa intri in echipa unei companii.
Tinerii care au venit la targ s-au aratat nemultumiti de faptul ca prea putine dintre companii au oferit posibilitatea unui job part-time, in timp ce unele domenii, care se adreseaza absolventilor de turism si de limbi straine, au fost destul de slab reprezentate.
"Am fost dezamagita cand am observat ca ofertele pe turism sunt inexistente", spune Catalina Chitacu, studenta in ultimul an la Facultatea de Turism. "Dar ce m-a dezamagit si mai tare a fost faptul ca, desi as fi dispusa sa lucrez in alt domeniu, am constatat ca joburile part-time sunt si ele destul de limitate", a mai adaugat ea.
Chiar si cei din domeniul constructiilor au gasit o oferta destul de limitata, doar doua dintre companiile participante oferind joburi inginerilor constructori. Angajatorii au prezentat oferte complexe pentru acoperirea pozitiilor din departamentele de vanzari si de marketing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO