Profesii

Hong Kong are cei mai ingrijorati salariati

09.08.2004, 00:00 18



Salariatii din Hong Kong sunt mai preocupati de stabilitatea locurilor de munca decat angajatii din alte economii puternic industrializate, potrivit unui sondaj de opinie realizat recent de compania americana Right Management Consultants.



In schimb, salariatii din SUA par mai increzatori decat in urma cu sase luni, un semn incurajator ca redresarea celei mai mari economii din lume incepe intr-un tarziu sa creeze locuri de munca.



Aproape 30% din salariatii intervievati in Hong Kong au afirmat ca si-ar putea pierde locurile de munca in urmatorul an, fata de 25% intr-un sondaj similar realizat in urma cu un an, cand economia locala era devastata de epidemia de pneumonie atipica.



Hong Kong-ul se lupta cu o rata a somajului de 7,2%, una dintre cele mai ridicate din Asia. Multi dintre someri sunt lipsiti de abilitatile pe care le cere lucrul in noile industrii care inlocuiesc treptat fabricile, relocate in alte zone din China.



Hong Kong-ul a obtinut 42 de puncte dintr-un scor maxim de 100 de puncte in sondajul Right Management, impartind cu Elvetia cea mai joasa pozitie in topul celor 18 state incluse in studiu.



Aceasta situatie se inregistreaza in conditiile in care angajatii din statele asiatice lucreaza cel mai mult din toata lumea. Media pentru aceasta zona este de 2.194 de ore pe an. Oamenii din Hong Kong, Mumbai, Karachi si Manila petrec peste 2.300 de ore pe an la locul de munca. Spre comparatie, parizienii muncesc 1.561 de ore pe an, cu 830 de ore mai putin decat cei din Hong Kong. De altfel, media de lucru saptamanala nivel global este de 42 de ore. La acest capitol Europa se situeaza sub medie, cu 39 de ore lucrate saptamanal, in timp ce Asia este net superioara cu 47 de ore lucrate saptamanal (ceea ce inseamna ca, la cinci zile lucratoare, media pe lucru pe zi este de 9,4 ore). Pentru ca lucratorii din Hong Kong petrec atat de mult timp la locurile de munca, evident ca vacanta lor este si cea mai scurta. Ei beneficiaza de numai 8 zile de concediu platit, in timp ce la Atena, la 1.744 de ore lucrate pe an, vacanta este de 30 de zile.



Indicele increderii in stabilitatea locului de munca, calculat de compania din Philadelphia, s-a bazat pe sondarea opiniei a aproximativ 9.785 de functionari si muncitori angajati full-time, care au fost intrebati despre posibilitatea de a fi concediati in urmatorul an si despre cat de usor ar fi pentru o persoana de capacitate medie sa gaseasca un post similar la acelasi salariu.



Germania nu s-a situat prea departe de Hong Kong si Elvetia, obtinand 42,2 de puncte.



Pesimismul legat de perspectivele la locul de munca din Hong Kong, Elvetia si Germania a ignorat tendinta globala, de ameliorare a increderii in raport cu sondajul efectuat in urma cu sase luni. Indicele increderii in siguranta locului de munca a avansat la 50 de puncte de la nivelul de 48,7 de puncte inregistrat in noiembrie.



Reflectand imbunatatirea climatului economic, salariatii din SUA s-au aratat mai putin ingrijorati decat acum sase luni, ceea ce a permis Statelor Unite ale Americii sa consemneze un punctaj mai bun, de 48,3 de puncte, fata de 44,3 de puncte in noiembrie.



Norvegia s-a clasat pe prima pozitie, cu un scor de 60,2 de puncte, dupa ce 92,9% dintre respondenti au raspuns ca exista putine riscuri sau nici unul sa isi piarda locul de munca in urmatorul an.



"Norvegienii sunt beneficiarii unei economii foarte prospere, bogate in gaze naturale, cu un somaj scazut si programe generoase pentru disponibilizati. Aceste lucruri se reflecta in mod clar in raspunsuri", a explicat Richard Pinola, presedinte-director executiv al Right Management.



In ceea ce priveste usurinta cu care disponibilizatii isi pot gasi un post cu caracteristici similare, sud-coreenii s-au dovedit a fi cei mai increzatori, 29% apreciind ca ar fi relativ usor sau foarte usor. Coreea de Sud a obtinut un scor de 55,2 de puncte in sondajul Right Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO