Profesii

În vacanţă, tot la şcoală: cum au ajuns profesori de la Harvard să-i înveţe business pe tinerii români la Braşov

În vacanţă, tot la şcoală: cum au ajuns profesori de la Harvard să-i înveţe business pe tinerii români la Braşov

Autor: Adelina Mihai

08.08.2011, 00:01 565

Şcolile de vară au început să câştige opopularitate tot mai mare în rândul tinerilor români, care îşipetrec două săptămâni din vacanţă primind sfaturi legate dedezvoltarea afacerilor de la profesorii marilor universităţi dinlume.

Dacă în străinătate şcolile de vară sunt oactivitate frecvent întâlnită în rândul elevilor şi studenţilor, înRomânia abia de câţiva ani au început să se dezvolte astfel deproiecte. Un număr de 40 de tineri au participat în perioada 26iulie - 3 august la o şcoală de vară organizată la Poiana Braşov,unde cinci profesori de la universitatea americană Harvard i-auînvăţat cele mai bune practici despre antreprenoriat. Cum au fostselectaţi tinerii?

"Dincolo de performanţa academică, unuldintre criteriile principalele de selecţie a fost reprezentat deactivităţile extracurriculare şi de proiectele în care tinerii aumai fost implicaţi anterior. Din 500 de aplicaţii au fost selectaţi200 de tineri care au fost intervievaţi, iar la final, în cadrulprogramului au fost admişi 40 de participanţi, majoritatea dinRomânia", a spus Irina Anghel, fondator şi preşedinte al ONG-uluiTriple Helix, cea care a creat conceptul pe baza căruia s-adezvoltat proiectul Aspire Academy.

Printre profesorii care au venit timp decâteva zile în România să-i înveţe pe tineri cum să facă afaceri seaflă Arthur Daemmrich, profesor de Business, Government şiInternational Economy la Harvard Business School şi Luciana Herman,care predă de mai bine de 15 ani cursuri pe teme politice în cadrulHarvard Kennedy School. În cadrul programului au mai avutintervenţii şi o serie de lideri locali, printre care se află DanPascariu, şeful UniCredit Ţiriac Bank, Florin Talpeş, cel care apus bazele firmei de soluţii de securitate a datelor BitDefender,şi Răzvan Lucescu, antrenorul echipei de fotbal RapidBucureşti.

"Una dintre motivaţiile principale pentruorganizarea acestei şcoli de vară a fost aceea că mi-am doritfoarte mult să le oferim copiilor excepţionali posibilitatea de aînvăţa şi a concepe proiecte împreună, fiind ghidaţi şi inspiraţide către profesori de la universitatea Harvard. Sperăm caparticipanţii să continue să ţină legătura şi să dezvolte proiecteîmpreună", a mai spus Anghel.

Participarea la program a fost gratuită,costurile fiind suportate de organizatori din finanţările obţinutede la companiile care au sponsorizat programul.

Echipa care a lucrat la realizareaproiectului este formată din câţiva tineri care au studiat saustudiază la universităţi sau şcoli de business din străinătate:Harvard Business School, Harvard Kennedy School of Government,Warwick University, Georgetown University sau IEDC Bled School ofManagement (Slovenia).

"Cealaltă motivaţie a fost reprezentată defaptul că mi-am dorit ca acest proiect să fie un exerciţiu deleadership şi lucru în echipă pentru tineri români care studiazăsau au studiat la marile universităţi din străinătate.Organizatorii - Dinu Gheorghe, Alexandra Copos, Ana Sârbu,Alexandru Radu, Cosmin Ghiţă, Eugen Taso şi Anca Cercel-Duca - auinvestit multe ore de muncă, de cele mai multe ori în afara ţăriişi au realizat un proiect care sper că le-a demonstrat că au multede oferit societăţii româneşti şi prin urmare sper că vor lua înconsiderare şi mai serios opţiunea întoarcerii în ţară", a mai spusAnghel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO