Profesii

Inginerii fug din România din cauza salariilor mici

Inginerii fug din România din cauza salariilor mici

Autor: Corina Mirea

22.06.2012, 00:06 2518

O mare parte dintre inginerii care au ieşit de pe băncile şcolilor româneşti în ultimii ani au ales să plece din ţară pentru salarii mai bune şi oferte de joburi mai generoase, a spus ieri Stelian Negoescu, director general în cadrul ISCIR-CERT, o fostă companie de stat care se ocupă de certificarea sistemelor de management şi personal.

"Ofertele de muncă în domeniul ingineriei din România au scăzut considerabil şi asta din cauza închiderii multor fabrici de profil. Majoritatea ingi­ne­rilor buni au plecat din ţară pentru salarii mult mai bune, iar cei care au rămas fug de proiectare şi fabricaţie. În condiţiile în care la companiile de stat aceştia câştigă între 1.000 şi 1.500 de lei, este de aştep­tat ca o meserie atât de periculoasă şi tehnică să nu prezinte interes din partea tinerilor", a spus Negoescu. Compania pe care o conduce, care până în urmă cu două luni se afla în subordinea Mi­nis­terului Economiei, a fost preluată de RINA SIMTEX, parte a grupului italian RINA, com­pa­nie cu activităţi în domeniul ingineriei, în urma unei tranzacţii cu o valoare de 2,8 mil. euro.

Anual, de pe băncile facultăţilor ies 7.000- 8.000 de ingineri, numărul lor fiind cu peste 50% mai mari decât în urmă cu şase-şapte ani. Un inginer ajunge să câştige în România un salariu de 1.000 de euro după patru sau cinci ani de muncă, în timp ce în SUA, Germania sau Franţa salariul poate ajunge şi până la 5.000 de euro pe lună.

În condiţiile în care cei mai mulţi dintre aceştia aleg să îşi îndrepte atenţia către locurile de muncă din străinătate sau spre cele din afara ariei lor de specializare de pe plan local, Stelian Negoescu spune că este dificilă atragerea lor spre piaţa din România dacă o companie precum ISCIR-CERT nu beneficiază de ajutorul statului.

"Noi am încercat să aducem tineri în cadrul organizaţiei şi să întinerim echipa, însă cei pe care i-am selectat din facultăţi pentru a face stagii de practică ne-au refuzat cererile pentru ofertele de muncă. De aceea am şi decis să colaborăm cu RINA, pentru a putea creşte profitul şi angaja cei mai buni oameni. Atunci când aduci mai mulţi bani în companie, poţi să creşti salariile, poţi să aduci oamenii de care ai nevoie", a mai explicat Negoescu. În 2011 ISCIR-CERT a avut un profit brut de 85.000 de euro, iar pentru anul acesta se estimează o creştere cu 10%.

Investiţia RINA Group în România în ultimul an şi jumătate se ridică la aproximativ 3 mil. euro. Com­pania are puţin peste 100 de angajaţi repar­ti­zaţi în sediile din Bucureşti, Constanţa şi Timişoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO