Business Internaţional

Cu vara aproape, lipsa forţei de muncă rămâne o provocare majoră pentru destinaţii turistice „fierbinţi“ din Europa

Cu vara aproape, lipsa forţei de muncă rămâne o...

Autor: Catalina Apostoiu

06.05.2024, 21:41 159

Cu turismul în revenire după pandemie, Bulgaria, Grecia, Croaţia, Spania şi Italia au o problemă comună: penurii de forţă de muncă.

În Bulgaria, hotelurile de la ma­lul mării ar putea rămâne închise din cauza acestei probleme, scrie Novinite. Penuria de forţă de muncă are legătură cu refuzul oamenilor de a accepta salarii mici, dar şi cu întâr­zierile în acordarea de vize pentru muncitorii sezonieri din ţări terţe.

Sectorul bulgar al turismului, ma­siv dependent de muncitorii sezo­nieri, este profund afectat de aceste întârzieri. Soarta sezonului estival depinde acum de reacţia statului faţă de această criză de personal.

Şi în Grecia, operatorii din indus­tria turismului sunt îngrijoraţi în legă­tură cu numărul final de muncitori care vor susţine funcţionarea acesteia în 2024, notează Kathimerini.

Asta după ce 2023 a fost marcat de penurii semnificative de munci­tori, una din cinci poziţii de la hote­lurile greceşti rămânând neocupată.

„Feedbackul pe care-l primim de la industrie este că există o mare nevoie de angajaţi. Recrutările încep din ce în ce mai devreme pentru că sezonul a devenit mai lung. Numărul de turişti este de asemenea în creşte­re. Dar există o lipsă de muncitori ca­lificaţi şi cu experienţă“, arată Spiros Protopsaltis, preşedinte DYPA, ser­vi­ciul public de ocupare a forţei de muncă din Grecia.

Giorgos Hotzoglou, preşedinte al Panhellenic Federation of Food and Tourism Workers (POEET), vor­beşte de un nou sezon cu dificul­tăţi de recrutare. Acesta chiar vede cu 34% mai puţini muncitori decât anul trecut, când 53.229 de poziţii au rămas neocupate.

În Croaţia, angajatorii din indus­tria ospitalităţii întâmpină la rândul lor dificultăţi în găsirea de forţă de muncă, relatează Total Croatia News.

Angajatorii croaţi din HoReCa au aşteptări mari de la sezonul esti­val. Asta în primul rând datorită a­nun­ţurilor privind cererea solidă ve­nită din partea turiştilor şi investi­ţiilor făcute în creşterea calităţii. Şi totuşi, aceştia se confruntă cu pro­bleme devenite de-acum „tradiţiona­le“, de la lipsa muncitorilor, la po­verile fiscale.

Este din ce în ce mai dificil de găsit localnici care vor să lucreze în industria ospitalităţii. Astfel, din ce în ce mai mulţi străini acoperă poziţiile din industrie.

Şi în Spania, în plină expansiune a sectorului, companiile din turism au probleme în atragerea şi reţinerea angajaţilor într-un context de deficit de forţă de muncă dispusă să intre în sector, scrie epe.es.

„Avem o problemă serioasă de personal. Este principala noastră provocare“, subliniază Raul Gonzales, CEO al Barcelo Hotel Group.

Potrivit celui mai recent studiu de activitate al Băncii Spaniei, deficitul de muncitori este perceput de 42,5% dintre companii ca un factor care le afectează negativ activitatea. Iar procentul este net mai mare în industria ospitalităţii, unde 55% dintre companii îşi manifestă îngrijorarea.

În Italia, una din două afaceri din turism nu găseşte personal, iar lipsa competenţelor cântăreşte şi ea mult, potrivit ilgiornaledelturismo.com.

47% dintre companiile de turism raportează dificultăţi în găsirea de personal nou mai ales din cauza nepotrivirii dintre competenţele necesare companiilor şi cele deţinute de candidaţi.