• Leu / EUR4.9744
  • Leu / GBP5.7415
  • Leu / USD4.7191
Profesii

Întrebarea de doar trei cuvinte pe care, dacă o foloseşti des, înseamnă că ai o inteligenţă emoţională mai ridicată decât majoritatea oamenilor

Întrebarea de doar trei cuvinte pe care, dacă o...

Autor: Ioana Matei

10.06.2023, 11:18 3891

Majoritatea oamenilor operează, implicit, de pe o poziţie în care cred că au toate informaţiile necesare în orice situaţie dată. Asta este o problemă, din motive evidente. Aproape niciodată nu avem toate informaţiile, dar avem o aversiune profundă faţă de orice simte ca o recunoaştere că am putea avea nevoie de ajutor sau că percepţia noastră asupra ceva ar putea fi lacunară. Acest lucru este valabil în special pentru lideri. Până la urmă, dacă eşti un lider, cineva a considerat suficiente judecata şi abilităţile tale pentru a te pune în frunte. Este tentant să crezi că poziţia ta înseamnă că nu poţi greşi. Poate nu spunem exact asta cu voce tare, dar dacă priveşti un lider suficient de mult timp, nu este greu să vezi dovezi ale acestei presupuneri. Pe de altă parte, liderii cu o inteligenţă emoţională ridicată înţeleg că există o mulţime de situaţii în care nu ştim tot ceea ce trebuie să ştim. Există multe momente în care am beneficia dacă ne-am adresa nouă înşine o întrebare simplă, cu trei cuvinte: Ce îmi scapă?

Iată trei situaţii în care această întrebare este deosebit de utilă:

Luarea deciziilor

Dacă eşti un lider şi iei decizii pentru echipa ta, presiunea de a lua decizia corectă poate fi copleşitoare. Este greu să ştii dacă ai toate informaţiile necesare pentru a lua cea mai bună decizie. Adevărul este că, probabil, nu ai toate informaţiile de care ai nevoie. Este mai bine să porneşti de la această presupunere implicită şi apoi să te retragi înainte de a lua decizia finală şi să te întrebi „ce îmi scapă?"

Liderii slabi pornesc de la presupunerea că ei deja ştiu tot ce trebuie să ştie pentru a lua o decizie. Problema este că acest lucru aproape niciodată nu este cazul. Aproape întotdeauna este adevărat că nu ai toate informaţiile.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9744
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9746
Azi: 4.7191
Diferență: 0,6978
Ieri: 4.6864
Azi: 5.7415
Diferență: -0,0313
Ieri: 5.7433
Azi: 5.1701
Diferență: 0,4957
Ieri: 5.1446