Profesii

Managementul timpului

10.11.2003, 00:00 34



Titlul de mai sus poate fi perceput in cele mai diferite feluri. Este incitant si monoton si deranjant si prietenos totodata. Un concept care ne poate ajuta sa ne conducem viata mai bine sau ne poate descuraja in aceeasi masura.



Este incitant pentru cei pe care ii indeamna la actiune. O data inteles, conceptul in sine releva un drum pe care abia asteapta sa mearga, cu borne kilometrice clare, cu fiecare instalat la volanul unei masini pe care si-a proiectat-o singur, potrivita cu dorintele sale specifice. Au controlul, sistemele functioneaza bine, harta desenata de ei insisi este minunata si in armonie cu drumul, iar acesta ii duce catre destinatia dorita. Traiesc fiecare clipa la maxim si solicita din plin resursele de care dispun.



Este monoton pentru cei care inca nu isi cunosc potentialul. Se simt bine cu ceea ce sunt si cu viteza cu care se deplaseaza, ca si cu drumul pe care merg; respecta regulile si nu vor surprize. La finalul carierei, vor fi multumiti cu cat au realizat si cu cate opriri au facut. Putinele lucruri cu adevarat importante pe care le-au perceput au fost tratate multumitor; in final, lasa ceva in urma. Urmasii, cu siguranta, vor face mai multe si mai bune pentru viata lor.



Este deranjant pentru aceia care stau pe margine, gandind ca si marginea este, la urma urmei, un loc confortabil. Mai mult, pot sa-i contemple pe cei care trec pe drum si se apuca de facut clasamente, care le ofera o buna ocazie sa-i judece. Masina pe care au proiectat-o a fost gandita pe termen scurt si asa a si functionat: putin, lasandu-i in mijlocul drumului, nestiind ce decizie sa ia in continuare.



Este prietenos pentru aceia dintre noi care au atins intelepciunea de a face din mangementul timpului un instrument esential. Ei stiu cand sa accelereze si cand sa abordeze drumul cu prudenta, cand sa se opreasca si, poate cel mai important, pe ce directie sa o apuce atunci cand intalnesc intersectii. Mai stiu sa-si planifice ruta astfel incat sa savureze din plin din tot ceea ce este cu adevarat important pentru ei; au cea mai mare siguranta ca vor ajunge acolo unde si-au propus.



Aceia dintre noi care se recunosc in prima categorie au timpul ocupat cu preponderenta cu probleme importante si urgente. Le rezolva pe masura ce apar si in felul asta viata lor este traita la maxim. E posibil sa fie suprasolicitati, dar starea poate fi depasita. Cei din a doua categorie isi ocupa timpul cu lucruri urgente, dar mai putin importante, ceea ce duce la o anumita oboseala, cauzata de rutina si de folosirea resurselor pentru scopuri mai putin relevante. A treia categorie, a celor care stau pe margine, este caracteristica pentru cei cu atentia concentrata asupra problemelor neimportante si neurgente. Cu greu mai pot recupera timpul pierdut, o data ce realizeaza ce li se intampla. In fine, fericitii din categoria celor care percep conceptul ca fiind prietenos isi aloca timpul avand in vedere, inainte de toate, ceea ce este important si neurgent. In felul acesta, evita sa fie coplesiti de urgente si isi dozeaza in mod constient eforturile astfel incat sa se poata bucura de succese. Viata profesionala si cea personala convietuiesc in echilibru, au timp de mentinerea relatiilor cu cei apropiati si isi cultiva tonusul fizic si psihic. Stresul, atunci cand apare, este usor de controlat, iar calitatea timpului pe care il petrec este cat se poate de buna. Se simt in control asupra vietii lor, pentru ca stiu ca fiecare saptamana care trece ii apropie de implinirea misiunii personale.



Abordarea pe care am facut-o aici este o invitatie la introspectie. Autocunoasterea si constiinta ne ajuta la autoevaluarea exacta a realizarilor profesionale si personale de pana acum si la trasarea obiectivelor pe termen mediu si lung. O data stabilite, nu ne ramane decat sa incepem sa ne punem in agenda saptamanala in primul rand acele activitati care sunt in acord cu ele. La inceput de an, le putem verifica si putem privi mai departe cu incredere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO