Profesii

Manager pentru propria cariera

17.03.2003, 00:00 44

Departe de a fi usor, planificarea carierei este un proces continuu care trebuie sa inceapa cu o baza puternica de auto-evaluare sau de intelegere a procesului. Pentru o schimbare de cariera, va trebui sa exeminezi cine esti si care sunt lucrurile in care crezi pentru a alinia munca ta cu valorile personale. Dar, cel mai important este sa iti dedici timp si efort sa pui la cale un plan de actiune. Acest plan iti poate da mai mult control asupra destinului tau si nu lasa totul la voia intamplarii. Vei deveni astfel managerul propriei cariere. Iar ca manager, trebuie sa iti asumi controlul planuluide afaceri pe care il contruiesti pentru cariera ta.
Ca orice om de afaceri de succes trebuie sa te concentrezi asupra rezultatului. Probabil ca astepti raspunsuri rapide la intrebari de genul : "Care este postul care mi se potriveste cel mai bine?". Insa, la raspunsuri nu poti ajunge fara sa te gandesti putin la scopurile, prioritatile sau plususrile tale.
Gandeste-te la tine ca la un produs nou care va fi lansat pe piata. Gandeste-te la punctele tari, dar si la cele slabe ale produsului si la pietele potentiale. Cum poti lua o decizie buna daca nu ai un punct de referinta, fara sa stii in ce mediu functionezi mai bine? Tu vei lua decizia in ceea ce priveste cariera ta, asa ca este cel mai bine sa stii de la inceput ce e bine pentru tine.

La ce aspiri?
Daca intr-o organizatie liderul se inspira dintr-o viziune, din valori dupa care reuseste sa conduca oamenii, o viziune a propriei cariere este la fel de importanta. Conditia succesului este sa ai un scop final pe care ti-l alegi astfel incat sa fie inca o treapta in drumul tau spre atingerea visurilor. Dar, e imposibil sa iti creezi o viziune fara sa te autoevaluezi: ce iti place, ce nu iti place, care sunt valorile si prioritatile tale. Pentru unii va fi simplu: poate au deja o viziune asupra viitorului lor. Pentru altii s-ar putea sa fie un proces lung si dificil. In ambele cazuri este important sa ai o busola si o harta care sa te ajute sa-ti dezvolti o cariera.
O viziune personala te poate ajuta sa realizezi lucruri cu adevarat importante si sa eviti victoriilr goale - rezultate care in final nu iti aduc satisfactia pe care o asteptai. Te impiedica sa accepti o propunere tentanta care nu se inscrie in planul tau. O viziune iti va multiplica sansele de succes pentru ca te va ajuta sa te concentrezi asupra lucrurilor in care crezi si care sunt importante pentru tine.

Scara valorica
Cariera nu este decat o parte a vietii tale. Si o cariera de succes va fi cea care va fi congruenta cu valorile pe care ti le-ai stabilit. Daca va exista un conflict intre cariera si valori, va aparea frustrarea. Imediat dupa stabilirea viziunii, trebuie sa identifici valorile tale si sa le aranjezi in ordinea prioritatilor. Ce fel de intelegeri esti dispus sa faci? Ce fel de posturi vrei sa accepti? Raspunsul la aceste intrebari iti vor crea o baza solida de pe care poti evalua optiunile care vor aparea. De exemplu, daca venitul, prestigiul si statutul sunt mai importante decat siguranta postului si timpul liber, atunci poate ca ar trebui sa accepti un post cu orar prelungit si recompensare mai potrivitta decat unul cu orar 9-17 care iti ofera un salariu sigur, dar modest. Pune pe hartie lista ta de prioritati si include lucruri cum ar fi: salariul, influenta, locatia geografica, familie si prieteni, sot/sotie, cultura si mediul in care vrei sa lucrezi, timpul liber, dezvoltare personala, dezvoltare profesionala, statutul si prestigiul si altele care sunt importante pentru tine.
In acest exercitiu trebuie sa te gandesti la ceea ce este mai important pentru tine si nu pentru cei din jururl tau. Incearca sa te detasezi de tine si sa vezi totul de afara. Intelegerea si evaluarea valorilor tale este un pas esential pentru ca te va ajuta sa-ti evaluezi deciziile in cariera si felul in care o oportunitate de cariera iti va oferi satisfactia pe care o cauti.

Echilibrul viata/munca
Acesta este unul dintre cele mai discutate chestiuni si uneori analizata prea mult la locul de munca. Unii aleg sa se alfe in dezechilibru pentru a-si atinge un scop. Altii o fac fara sa-si dea seama si numai o criza le arata elementele din viata lor care au fost neglijate. Daca iti doresti o viata personala normala, depinde numai de tine daca pleci la o ora rezonabila acasa. Numai tu iti poti stabili prioritatile nu numai pentru cariera, ci si pentru viata.
O alternativa ar fi aranjamentele flexibile de munca. In Occident au fost dezvoltate si alte posibilitati de munca, cu un program de lucru flexibil, care abia acum patrund si la noi. Daca nu vrei un post full-time si iti poti permite poti alege un part-time, un post temporar sau munca la domiciliu - din ce in ce mai folosita in strainatate.
Dar si in aceste cazuri apar dezavantaje: munca de acasa cere mai multa disciplina fiindca pot aparea conflicte intre viata personala si cea profesionala. Inainte de a-ti stabili prioritatile in acest sens, vorbeste cu altii care au incercat. Intreaba-i ce le place la munca la domiciliu si ce le lipseste la lucrul traditional de la serviciu. S-ar putea sa ai surprize.

Planul de cariera
Inainte de a alege postul, trebuie sa-ti dai seama ce te satisface si ce nu. Poti incepe cu o istorie a fostelor locuri de munca. Pentru fiecare identifica ce a fost satisfacator. Ce era atragator si ce te facea sa te duci la serviciu? Apoi stabileste care erau elementele plictisitoare si frustrante.
Identifica realizarile si intelege ce te motiveaza - Cum vrei sa fii recompensat si ce te motiveaza sa atingi succesul? Care au fost cele mai mari realizariale tale? Ce lucruri ai facut ca sa ai succes? Ce abilitati ai foosit? Ce a fost cel mai important? Ce te-a motivat sa reusesti? Ai lucrat cu altii sa atingi succesul?
Brainstorming - Dupa ce ai ifentificat factorii motivationali care te imping la reusita, listeaza cele mai importante abilitati ale tale si cateva industrii pe care le urmaresti, posturi pe care le vrei. Nu pune limite de la inceput, chiar daca ti se pare nerealist. Apoi compara-le cu ce ai facut inainte: valori, prioritati, recompensa dorita. Daca acopera criteriile pe care le-ai hotarat dar nu ai abilitatile necesaresi experienta, identifica in ce fel te posi dezvolta mai departe. Cand ai identificat acele pozitii care se potrivesc cel mai bine cu planul tau, incepe vanatoarea in domeniile stabilite.
Alegerea postului - Vorbeste cu oamenii, cauta pe site-uri, citeste despre domeniile tale de interes. Apoi stabileste-ti tinta in cariera, adica - stabilirea unei arii geografice, a unei industrii specifice, a dimensiunii organizatiei, a postului din acea industrie. Pentru stabilirea tintei trebuie sa tii seama si de alte elemente precum - "Conteaza stilul companiei pentru tine? Vrei sa faci parte dintr-o organizatie rapida, cu multe dureri de cap, stres, sau dintr-una stabila, cu pas mic, cu rutina ca norma? Cu ce fel de oameni vrei sa lucrezi (prietenosi, inteligenti si provocatori, interesati de bani, creativi, rigurosi, individualisti sau jucatori de echipa)?

Pozitionarea
Cheia oricariu plan de marketing este pozitionarea. In cazul tau, pozitionare depinde de doua elemente: sa te intelegi tu ca "produs" si sa intelegi nevoile pietelor tale tinta.
Dupa ce ai inteles asta, trebuie sa isi creezi declaratia te de pozitionare. Aceasta va trebui sa se reflecte in intregul proces de cautare, in fiecare aspect pe care in prezinti angajatorului, in CV, scrisoare de intentie, e-mail sau convorbire telefonica si, cel mai important, la interviu.
Cheia catre o pozitionare eficienta este traducerea in limbaj a experientelor si abilitatilor tale astfel incat angajatorii tai sa inteleaga ca sunt relevante pentru ei si pentru afacere. Angajatorii vor sa recruteze cea mai potrivita persoana pentru post. Cu cat identifica un candidat perfect mai repede, cu atat mai bine.
Cel mai usor iti poti testa declaratia de pozitionare in CV. Cel care il citeste trebuie saasi faca o idee clara si concisa despre tine. Daca CV-ul reuseste sa iti prezinte pozitia, esti pe drumul cel bun. Daca nu, va trebui sa mai lucrezi la el sau chiar la declaratia ta de pozitionare.
Ca sa evaluezi eficienta CV-ului da-l sa fie citit de cateva persoane care nu te cunosc foarte bine. Intreaba-i ce imagine isi fac despre tine dupa ce ti-au citit CV-ul si care cred ei ca sunt abilitatile tale cheie, unde au descoperit puncte slabe.

Articol pus la dispozitie de organizatia studenteasca AIESEC Bucuresti



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO