Profesii

MBA austriac in Project and Process Management la Bucuresti

05.05.2008, 19:30 22

Universitatea de Stiinte Economice si Administrative din Viena lanseaza maine la Bucuresti un program de Professional MBA (PMBA) in Project and Process Management.
Programul, care va dura doi ani si care costa 19.800 de euro, se va desfasura sub forma unui joint-venture intre compania de consultanta Roland Gareis si Executive Academy din cadrul Universitatii de Stiinte Economice si Administrative din Viena, care ofera din 2007 un program Executive MBA pe piata locala.
Programul de PMBA se va desfasura in engleza, iar la sfarsitul celor doi ani de curs, absolventii vor primi o diploma de MBA de la Universitatea din Viena. Cursurile vor avea loc in Bucuresti, in campusul Universitatii Politehnice, iar doua module se desfasoara la Viena.
In prezent, in Romania, exista in jur de 200 - 250 de project manageri acreditati, iar un manager de proiect castiga, in medie, 1.500 de euro pe luna, in timp ce un project manager foarte bun poate ajunge la castiguri de 10.000 de euro lunar. Project managerul are rolul de a asigura legatura intre echipa care lucreaza pe proiect si project owner, cel care investeste banii.
Programul Universitatii din Viena este cel de-al 13-lea program de instruire manageriala de pe piata locala.
In Romania exista deja 12 programe de MBA - 5 Executive MBA-uri si 7 MBA-uri - si alte doua care urmeaza sa fie lansate in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Cu toate acestea, piata romaneasca este cu mult in spatele unor tari din regiune ca Ungaria, Polonia sau Slovenia, unde se regasesc centre academice puternice de business. Mai bine de 2.000 de manageri romani au absolvit programe de MBA sau de EMBA, cei mai multi alegand programe locale. Aproape 500 de manageri vor absolvi programe de MBA si Executive MBA in acest an.
Potrivit unui studiu international, un absolvent roman de MBA castiga, in medie, putin peste 2.000 de euro. In plus, de cele mai multe ori, dupa absolvirea unui MBA, salariile cresc, in medie, cu 50%, iar in unele cazuri se dubleaza sau chiar se tripleza.
Pe langa acest lucru, romanii isi schimba jobul in proportie de pana la peste 60% dupa absolvire, uneori chiar de doua ori in decursul aceluiasi an.
De asemenea, mai bine de 20% dintre absolventi au mai multa incredere in fortele proprii si intra in antreprenoriat, in cele mai multe dintre cazuri in zona de consultanta. Cat priveste preturile programelor de MBA/EMBA de pe piata locala, acestea variaza de la cateva mii de euro pana la 35.000 de euro. Majoritatea scolilor acopera costurile legate de taxele de scolarizare, suporturile de curs, manuale, accesul la bazele de date ale institutiilor, materiale multimedia.
In lume exista 3.000 de programe de MBA si doar 1.000 de programe de EMBA. Aproximativ 70.000 de absolventi termina in fiecare an un program de MBA sau Executive MBA, in ultimii 20 de ani numarul scolilor de business crescand de patru ori.
In Marea Britanie, de exemplu, anual, 11.000 de absolventi termina programe de MBA, 7.000 dintre acestia fiind britanici.
In strainatate, media de varsta a celor care aleg sa urmeze cursurile unui MBA este mai ridicata decat in Romania, ajungand pana la 35 de ani, in timp ce in cazul unui program de EMBA, aceasta poate urca si pana la 37 - 38 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO