Profesii

Munca, vazuta din alta perspectiva

25.10.2004, 00:00 24



De ce oamenii isi iau de lucru acasa in wee-end, dar niciodata nu merg la film lunea dupa-amiaza? De ce sustii un interviu cu seful tau atunci cand vrei sa te angajezi, dar niciodata nu poti sa participi la interviul de angajare al persoanei care urmeaza sa-ti fie sef?



Acestea sunt numai doua intrebari pe care si le-a pus Ricardo Semler, presedintele companiei braziliene Semco care are peste 3.000 de angajati.



Gandirea sa, care a fost transpusa intr-un stil de afaceri pe care unii il numesc revolutionar, include credinta ca oamenii trebuie sa vina la lucru atunci cand vor, sa-si stabileasca propriile salarii si sa-si angajeze sefii.



De unde vine aceasta viziune? El spune ca "trebuie sa gasim o cale prin care munca sa functioneze. Cele sapte zile de munca ne arunca pe marginea dezastrului ca persoana, ca membru al societatii si al comunitatii de afaceri. Ne fura placerea, distruge stabilitatea familiala si cea sociala, iar aceasta supraincarcare duce, in final, la prabusirea organizatiilor".



De ce trebuie ca o companie sa ceara angajatilor sa vina la lucru intr-un moment in care acestia pot fi neproductivi sau atunci cand au probleme personale de rezolvat? Dar sa lasi oamenii sa-si stabileasca propriul salariu si propriul program de lucru? In aceasta privinta, probabil ca toata lumea se gandeste ca angajatii isi vor stabili un nivel al veniturilor mult mai mare decat este fezabil si vor veni la lucru cat mai tarziu sau mai putin cu putinta. Dar nu asa s-a intamplat in cazul lui Ricardo Semler.



In cadrul companiei sale au fost distribuite studii de piata astfel incat "angajatii sa vada ce face concurenta si sa le aratam ca toata lumea, pornind de la mine si pana la femeia de serviciu trebuie sa lucreze pentru a creste profitul companiei", explica el.



Intreaga lui filosofie se bazeaza pe faptul ca trateaza angajatii ca pe adulti inteligenti care se pot conduce singuri atacand astfel credinta ca managerii trebuie sa conduca. In plus, se declara importiva utilizarii unei cladiri de birouri. Cu toata tehnologia disponibila, oamenii pot lucra de oriunde. "De ce trebuie ca managerii sa-si faca griji in legatura cu faptul ca nu vad ceea ce face angajatul? Sa-l judece dupa performante!", spune el.



O alta regula instituita in cadrul companiei sale este aceea ca oamenii sunt incurajati sa plece dintr-o sedinta plictisitoare. De altfel, angajatii nici nu sunt obligati sa participe la sedinta, ei venind din proprie initiativa.



"Daca cineva nu este interesat in mod direct de proiectul care se discuta in sedinta, prefer sa-si conserve energia pentru alte lucruri. Nu cred ca este o problema daca unul dintre angajatii Semco trebuie sa vorbeasca o ora si jumatate la telefon cu fiica sa in loc sa participe la o conferinta. Daca angajatul nu pastreaza un echilibrul intre viata personala si cea profesionala, atunci nu o va duce bine in niciuna dintre ele", spune Ricardo Semler.



El crede ca angajatul va ramane in cadrul companiei pentru ca are nevoie de bani, dar va deveni deziluzionat facand strictul necesar pentru a-si incasa salariul.



Atunci cand compania a inceput sa faca afaceri in acest mod, toata lumea a spus ca nu va dura. Douazeci de ani mai tarziu, firma lui Ricardo Semler avea venituri de 212 milioane de dolari. Poate parea o miscare revolutionara, dar Semler spune ca este un lucru evident faptul ca oamenii vor fi mult mai satisfacuti si productivi daca pot controla mediul in care lucreaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO