• Leu / EUR4.9458
  • Leu / GBP5.8036
  • Leu / USD4.7643
Profesii

Neagu Djuvara, într-un interviu pentru ProSport: Zeiţa Nadia ne-a făcut celebri în lume

Neagu Djuvara, într-un interviu pentru ProSport: Zeiţa Nadia ne-a făcut celebri în lume

Autor: Departamentul Life

25.01.2018, 16:18 76

Reputatul istoric şi filosof Neagu Djuvara, care a murit joi, la vârsta de 101 ani, declara într-un interviu acordat publicaţiei ProSport în 2011 că sportul a fost mereu un capitol important în viaţa sa, dar şi că Nadia Comăneci este sportivul care a făcut România celebră în lume.

În acest interviu, reputatul istoric, filosof şi romancier a vorbit despre sport cu nonşalanţa cu care aborda delicatele teme istorice.

"Sportul a fost mereu un capitol important din viaţa mea", spunea Neagu Djuvara în acest interviu, care a avut ca punct de plecare subiectul "Cel mai bun sportiv din istorie".

Răspunsul a surprins, cel puţin în privinţa "stranierului". În aproape un secol de viaţă a văzut întreaga elită a sportului, de la Jesse Owens la Mark Spitz, de la Bjorn Borg la Michael Jordan. "În ce priveşte sportivul străin, alesul meu este Eberhard Kneissl, o vedetă a schiului mondial din anii '30. Întâmplarea face să-l fi cunoscut foarte bine. Mi-a fost în Austria instructor în trei ani succesivi şi era nu numai un admirabil profesionist, ci şi extrem de amical. Cu el şi o călăuză am făcut cea mai frumoasă ascensiune în munţi: de la Hochsölden (2.100 m) la Wieldspitze (3.700 m) în 1937", a explicat Djuvara.

Dar din România? "Evident, Nadia Comăneci, Zeiţa care ne-a făcut celebri în toată lumea", a venit răspunsul.

Şocat de violenţa de la Petrolul - Steaua

Deşi a luptat în Al Doilea Război Mondial, istoricul se arăta şocat de violenţa din sportul de azi, în special de imaginea de la meciul de la Ploieşti (Petrolul - Steaua, din 30 octombrie 2011). "Am văzut scena în care un spectator, sărind pe teren, dă un pumn violent în capul unui jucător. O asemenea scenă este inadmisibilă şi individul vinovat ar trebui să primească o pedeapsă mai mare decât o simplă amendă, ca să-i descurajeze pe alţi făptaşi. Violenţe există în lumea întreagă. Dar impresia mea de om foarte vârstnic este că înainte de război n-am pomenit asemenea scene", spunea autorul teoriei potrivit căreia românii au devenit mai răi sub comunism.

"Violenţele în sport nu sunt specialitatea rromilor"

În scrierile sale, Djuvara a încercat să explice dificilul caz de răspândire a rromilor în Europa, însă, în interviul acordat ProSport aprecia că violenţele în sport nu sunt neapărat specialitatea acestora.

Rugat să comenteze cazurile în care au căzut victime doi sportivi din cauza rromilor, anume cel în care a fost ucis un baschetbalist american la Giurgiu şi celălalt înregistrat în Ungaria, când victima a fost handbalistul român Marian Cozma, Djuvara a spus: "Nu cred că asemenea violenţe în sport să fie specialitatea rromilor neapărat. Sunt zeci de cazuri de violenţe oribile făcute de alţii. E o problemă care nu are legătură cu dificilul caz de răspândire a rromilor în Europa".

Sărituri cu schiurile de 40 metri şi paraşutism

"Două sporturi am practicat mai intens: schiul şi echitaţia. Apoi, tenis - până mi-am făcut un tennis-elbow (n.r. - o afecţiune a articulaţiei umărului), nataţie, schiul nautic şi planorul. Destule, nu?", se destăinuia Neagu Djuvara.

În ceea ce priveşte competiţiile sportive care i-au plăcut, s-a oprit la marile campionate de slalom şi cele de sărituri cu schiurile. "Am asistat în Austria la câteva dintre aceste superbe spectacole de salt şi, pe când eram în Suedia (1944-1945), m-am încumetat să fac şi eu câteva sărituri de vreo 40 de metri pe o trambulină militară. Pot afirma că impresia pe care o ai în coborârea pe trambulină este mai stresantă decât un salt cu paraşuta, căci am făcut şi asta...".

Exodul valorilor româneşti în Occident ar putea fi oprit când situaţia economică s-ar îmbunătăţi şi când incompetenţii nu ar mai face baraj, aşa cum li se întâmplă celor care se întorc din străinătate cu studii de valoare, mai spunea Neagu Djuvara.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9458
Diferență: -0,0445
Ieri: 4.9480
Azi: 4.7643
Diferență: 0,4618
Ieri: 4.7424
Azi: 5.8036
Diferență: 0,4257
Ieri: 5.7790
Azi: 4.7597
Diferență: -0,063
Ieri: 4.7627