Profesii

Pe scurt

Pe scurt
10.05.2009, 15:05 32

 

MOL Romania investeste 60.000 de euro in promovarea talentelor
Filiala locala a grupului petrolier ungar MOL, MOL Romania, cu afaceri de 592 de milioane de euro pe plan local in 2008, impreuna cu Fundatia pentru Comunitate, investeste 40.000 de euro in sportivii cu performante deosebite si 20.000 de euro in tinerii artisti, in cadrul programului de promovare a talentelor "Pot ajuta". Fiind a patra editie, MOL a preferat sa continue investiile in program, desi contextul economic nu este unul favorabil. "Asa cum in strategiile noastre de business gandim in perspectiva, credem ca acelasi principiu trebuie aplicat si in privinta tinerilor talentati, care trebuie sustinuti in cladirea propriului viitor", spune Zsolt Szalay, country chairman MOL Romania. Tinerii cu varste intre 8 si 18 ani din toata tara, cu performante deosebite in sport sau arta, se pot inscrie pana pe 12 iunie in cadrul programului, pentru a obtine o sponsorizare. In cadrul primelor trei editii ale programului au fost sprijiniti financiar 217 de sportivi individuali, echipe, tineri artisti si trupe artistice din toata tara, valoarea sponsorizarilor acordate pana acum fiind de 140.000 de euro. La nivel de grup, programul se deruleaza si in Ungaria si Slovacia, din 2005 si pana acum investitiile ridicandu-se la 800.000 de euro.
 
Cele mai putine joburi, in ministere, metalurgie si protectia mediului
Ministerele, angajatorii din industria metalurgica si cei care activeaza in protectia mediului au cele mai putine joburi disponibile, potrivit anunturilor de pe site-urile de recrutare. Pe Ejobs, numarul joburilor din cadrul ministerelor ajunge la 14, in timp ce pe site-ul de recrutare BestJobs, oferta este ceva mai mare, 21 de pozitii in toata tara. Pe urmatoarele locuri in clasamentul celor mai putin cautate domenii se situeaza cele care tin de protectia muncii sau protectia mediului, unde sunt cautati inginerii de mediu, specialistii in proiectarea retelelor de apa si canalizare sau inspectorii specializati in protectia muncii. De asemenea, putin cautate sunt persoanele care activeaza in domenii precum metalurgie, petrochimie, sport sau muzica. In ceea ce priveste orasele cu cele mai putine anunturi de angajare, pe primele locuri se afla Vaslui, Tulcea, Slatina, Bistrita, Botosani sau Ramnicu-Valcea, la polul opus situandu-se Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi sau Timisoara. Totodata, numarul locurilor de munca din strainatate este de 200, iar aproximativ 40 de joburi sunt din Republica Moldova, potrivit Ejobs. Cele mai multe anunturi sunt pentru joburile din vanzari, pe BestJobs numarul acestora ajungand la 1.536 de pozitii, in timp ce oferta Ejobs este de 1.389 de joburi disponibile. De asemenea, sunt cautati si specialistii in IT, marketing sau customer service. Aproximativ 5.300 de joburi sunt disponibile pe BestJobs, Ejobs are 3.700 de locuri de munca, iar pe CareerBuilder - ultimii intrati pe piata de recrutare online - sunt postate putin peste 1.000 de locuri de munca. Angajatorii recruteaza in continuare, dar intern, iar pentru pozitii strategice se bazeaza mai mult pe specialistii in domeniu (companii de recrutare). Vizibilitatea pe piata de recrutare s-a redus si, in consecinta, nu mai vedem atat de des pozitii pe site-urile de recrutare sau in presa. Domeniile care inca mai recruteaza sunt retailul alimentar, care angajeaza inca sute de oameni (desi nu in ritmul agresiv de anul trecut), pentru a sustine extinderea teritoriala si firmele de outsourcing. Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) anunta la sfarsitul saptamanii trecute ca in intervalul aprilie - octombrie companiile ar putea face peste 31.000 de disponibilizari, dupa ce in primele trei luni ale anului numarul angajatilor la care au renuntat companiile in cadrul disponibilizarilor colective a trecut de 47.000.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO