Profesii

Pentru ce meserii se pregatesc tinerii romani

28.07.2003, 00:00 503



Meserii cat mai banoase. Asta cauta absolventii de liceu au sustinut examene de admitere la facultate. Judecand dupa concurenta inregistrata la facultati, tinerii considera ca cele mai banoase meserii sunt cele de avocat, psiholog si economist.



Alfred Bulai, prodecan la Facultatea de Stiinte Politice, spune ca optiunile tinerilor pentru specializari precum administratie publica, comert sau stiinte politice sunt realiste, piata romanesca avand nevoie inca de specialisti in acest domeniu. "Nu se poate vorbi de o suprasaturare in domeniu, in schimb se poate vorbi de o exigenta sporita a angajatorului in domeniul calitatii'' a mai spus sociologul Bulai.



Un fenomen nou in invatamantul superior romanesc consta in faptul ca foarte multi tineri urmeaza doua facultati, de regula ASE sau Drept si Stiinte Politice -Sociologie. Acesti tineri sunt foarte cautati pentru ca au pregatire complexa, a mai spus prodecanul.



"Este o facultate de viitor si imi doresc foarte mult sa devin avocat. Binenanteles ca m-am gandit si la castiguri. In ziua de astazi trebuie sa te gandesti si la asta", spune Ana Maria Tulean, candidat la Drept.



In Bucuresti, cea mai mare concurenta s-a inregistrat la Medicina si Psihologie. "Se aude ca in fiecare fabrica va fi un psiholog si va fi un loc de munca sigur pentru viitor", spune Daria Apopei, candidat la Psihologie.



Spre deosebire de alti ani insa, foarte multi tineri au ales facultatea de Stiinte Politice unde concurenta a fost de 6 candidati pe un loc. "Schimbarile care se petrec in tara noastra, situatia geopolitica, probabil indeamna tineretul spre o noua meserie", spune Bogdan Logofatu, directorul Universitatii Bucuresti.



In ceea ce priveste domeniul economic, specialitatile administratie publica, comert, relatii internationale si stiinte politice continua sa ramana in topul preferintelor candidatilor la admiterea in invatamantul superior bucurestean.



La Academia de Studii Economice din Bucuresti s-au inscris 8.779 de candidati, majoritatea optand pentru mai multe facultati, astfel ca, in medie, concurenta este de 10,3 candidati pe un loc. In ordinea preferintelor candidatilor, prima este Facultatea de Management, cu specializarea administratie publica, unde s-au inscris aproape 18 candidati pe un loc. Urmeaza Facultatea de Comert, unde au fost scoase la concurs 300 locuri fara taxa si s-au inscris 4.254 candidati (14,18 pe loc). La Relatii Economice Internationale concurenta a fost de 10,70 candidati pe un loc. Cea mai slaba concurenta s-a inregistrat la Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului, cu 5,94 candidati pe un loc.



La Universitatea din Bucuresti, cea mai solicitata a fost Facultatea de Stiinte Politice, cu 8,03 candidati pe un loc, urmata de Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, cu 5,44 candidati pe un loc.



Si in celalalte centre universitare s-au inregistrat schimbari in optiunile candidatilor fata de anii trecuti. Astfel, daca in anii trecuti, la Iasi, cea mai mare concurenat se inregistra la Medicina, in aceasta vara optiunile tinerilor s-au schimbat. Medicina Veterinara este la mare cautare concurenta fiind de 5 candidati pe un loc.



La Timisoara cea mai mare concurenta, 4 candidati pe un loc, s-a inregistrat la Facultatea de Automatica si Calculatoare. La polul opus s-a aflat Universitatea de Stiinte agricole unde numarul celor inscrisi este sub cel al locurilor scoase la concurs.



Un interes scazut s-a inregistrat si pentru facultatile care pregatesc specialisti in domeniul metalurgiei, mineritului, chimiei industriale si productiei de energie electrica pentru ca aceste domenii nu mai pot oferi locuri de munca pentru absolventi. Statisticile arata ca nu mai putin de 16 mii de someri cu studii superioare isi cauta un loc de munca.



Un numar de 669 de candidati s-au inscris deja pe cele 40 de locuri ale Facultatii de Business din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, desi mai sunt cateva zile pana la terminarea inscrierilor. Reprezentantii Universitatii afirma ca aceasta este cea mai mare concurenta inregistrata pana in prezent la admiterea din acest an, Facultatea de Business fiind urmata de cea de Studii Europene, unde s-au inscris 1.606 candidati pe 115 locuri bugetate, concurenta fiind de 13,96 candidati pentru un singur loc. Inscrierile la UBB vor continua pana la sfarsitul lunii, admiterile urmand sa aiba loc la inceputul lunii august.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO