Profesii

Perioada de probă de cel mult 90 de zile, în ultima formă a Codului Muncii

Autor: Geanina Sandu

17.02.2011, 19:18 120

Perioada de probă va fi de maxim 90 de zile calendaristice, atâtpentru funcţiile de execuţie cât şi pentru cele de conducere, iarpentru acelaşi post un angajator poate avea în probă mai multepersoane, dar, cumulat, nu mai mult de un an, conform ultimei formea Codului Muncii obţinută de Mediafax.

"Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheiereacontractului individual de muncă se poate stabili o perioadă deprobă de cel mult 90 de zile calendaristice. Verificareaaptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap serealizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum30 de zile calendaristice", prevede articolul 31 din ultima formă aCodului Muncii (CM).

Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractulindividual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă,fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a finecesară motivarea acesteia.

Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toatedrepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii,în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern,precum şi în contractul individual de muncă.

Perioada în care se pot face angajări succesive de probă pentruacelaşi post este de maximum 12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO