Profesii

Poate Romania sa devina India Europei in outsourcing?

Poate Romania sa devina India Europei in outsourcing?

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor

14.06.2007, 18:58 121

India continua sa fie cea mai atractiva locatie a globului pentru companiile care decid sa deschida centre de servicii. Ce sanse are Romania sa devina "India Europei" in outsourcing? Aceasta a fost cea mai importanta intrebare la care au incercat sa raspunda consultanti, specialisti in domeniu si reprezentanti ai autoritatilor prezenti la prima conferinta de BPO din Romania, organizata de ZF, in parteneriat cu Genpact.
Patrick Cogny, CEO al Genpact pentru Europa, spune ca este destul de dificila raportarea unei tari sud-est europene la modelul indian. "India este povestea de succes a outsourcingului in ultimii ani, la nivel global. Industria aceasta exista in India de mai bine de 10 ani, ceea ce demonstreaza ca outsourcingul este o industrie care redefineste felul in care companiile fac afaceri", a precizat Cogny. India este locatia preferata de catre companiile care ofera servicii, in special datorita costurilor scazute si disponibilitatii talentelor lingvistice.
In timp ce in India jucatorii din industria de BPO activeaza intr-o piata care livreaza aproximativ 400.000 de absolventi anual si unde exista disponibilitati senioriale si de management uriase, in Europa de Sud-Est si, implicit, in Romania, piata fortei de munca este cu mult mai fragmentata.
"Trebuie marite la maximum dimensiunile pietei de HR in care activam, ca jucatori in outsourcing. Nu este o solutie sa ne luptam la nesfarsit pentru aceiasi oameni care lucreaza in industrie. In momentul in care cinci-sase jucatori din domeniu vor intelege acest lucru, vom avea cu totii de castigat", a declarat Manish Sinha, HR Leader, Genpact Europe, referindu-se la piata locala.
Potrivit lui Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata, outsourcingul ocupa o parte din locul gol lasat de dezindustrializare. "Companiile de BPO vor incepe sa aiba probleme pe masura ce resursa umana devine limitata", a spus Voinea.
Referindu-se la situatia generala de pe piata fortei de munca, Dumitru Miron, secretar general pentru invatamantul superior in Ministerul Educatiei, a precizat ca in aproape toate domeniile cererea depaseste oferta. "Mesajele pe care le produce piata muncii vin cu o viteza mai mare decat pot fi ele procesate", a spus el.
Avand in vedere faptul ca in industria de BPO pentru pozitii de entry-level sunt recrutati cu precadere proaspat absolventi, Manish Sinha a mai spus ca piata de BPO din Romania trebuie sa ajunga in situatia in care "orice absolvent de facultate trebuie sa considere printre primele trei optiuni de angajare pe cea de a lucra intr-un centru de servicii".
Directorul de HR al Genpact pentru Europa a dat exemplul unui potential candidat, un contabil cunoscator al limbii norvegiene, pentru care se bat in acelasi timp Genpact, Accenture, HP si IBM.
Sinha a adus in discutie oportunitatea stabilirii unui set de reguli in urma carora jucatorii din BPO sa evite sa-si fure oameni unii de la ceilalti.
La randul sau, Ruxandra Stoian, Director HR Service in cadrul PricewaterhouseCoopers, crede ca este inca prea devreme si prea exagerat sa vorbim despre o suprasaturare a pietei locale in ceea ce priveste cererea si oferta de forta de munca in industria outsourcingului.
"Anul acesta nu cred ca este panica in piata. Principalii jucatori din BPO au recrutat cateva sute de oameni pana acum, dar se vorbeste de cateva mii in cativa ani. Deocamdata, nu cred ca presiunea e atat de mare", a spus Stoian.
Alasdair Glen, cel care coordoneaza centrul de BPO al Accenture pe piata locala, crede ca industria de BPO a evoluat in ultimii ani la o industrie strategica, care se adapteaza mereu la cerintele clientului.
"Razboiul pentru talente este singurul care face diferenta atat intre tari, cat si intre intre companiile care activeaza pe piata de BPO", a conchis David Jensen, Senior Vice President - Communications al Genpact.


Vosganian: Investitiile in outsourcing ar putea ajunge pana la 250 mil. euro pana in 2010

Investitiile straine generate de externalizarea activitatilor unor companii in Romania (outsourcing) ar putea ajunge pana in 2010 la aproximativ 200 - 250 de milioane de euro, a apreciat ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian, la seminarul ZF.
Investitiile straine si operatiunile de outsourcing au un efect foarte bun pentru construirea unui management performant, categorie care are nevoie de forta de munca, a apreciat Vosganian, adaugand ca outsourcing-ul ofera sansa cresterii salariilor in Romania. Majorarea salariilor poate rezolva si problema contributiilor la fondurile de pensii private, considerate prea scazute de catre unii participanti la piata, a mai spus ministrul.
"Avem o criza de forta de munca in doua domenii, in ceea ce priveste meseriasii, in special in constructii, in domeniul lohn-ului si al managementului performant", a spus ministrul economiei. Pentru a reduce decalajele fata de alte tari, Romania trebuie sa utilizeze resurse neconventionale, precum cele informatice si tehnologice, astfel ca este importanta identificarea zonelor "necrozate", "osificate", a zonelor "vii" si a celor "cartilaginoase (care cresc - n. red.)" din economie, a mentionat Vosganian.
"Zonele necrozate trebuie eliminate, cele osificate trebuie reorganizate, cele vii incurajate, iar zonele cartilaginoase trebuie promovate si sustinute, chiar cu bani de la bugetul de stat", a mai spus Vosganian. In ultima categorie intra zona pietelor financiare si cea a bunurilor tehnologice, care sunt cele mai atragatoare.
Ministrul a mai anuntat ca proiectul legii investitiilor va fi publicat pentru dezbatere publica, in cel mult o luna, pe pagina de internet a Ministerului Economiei si Finantelor, urmand sa fie discutat in Parlament in toamna.
"Sper ca in cel mult o luna sa intre pe site-ul ministerului, sa il discutam pe timpul verii, si sa intre in Parlament in toamna. In acest proiect se poate regasi si activitatea de outsourcing", a spus Vosganian.
Proiectul Legii investitiilor a fost initiat de Guvern inca din anul 2005 si prevede o serie de facilitati pentru investitori precum scutirea de taxe si impozite pe o perioada de cinci ani, asigurarea utilitatilor si acordarea unor terenuri pentru realizarea de investitii.
Prima si ultima forma a legii a fost prezentata la jumatatea anului trecut, dar ulterior Guvernul a decis modificarea proiectului. Guvernul a aprobat, in luna martie a acestui an, un memorandum privind infiintarea unei comisii interministeriale care avea ca atributie elaborarea proiectului in termen de 30 de zile. Comisia este condusa de Iuliu Winkler, secretarul de stat pentru Comert si IMM-uri din cadrul Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale.
Vosganian a anuntat, la inceputul lunii martie, ca noua lege va reglementa interventia statului pentru sprijinirea investitiilor de amploare sau in zone defavorizate.
El a mentionat, la acea data, ca proiectul de lege prevede o serie de facilitati pentru investitiile care vizeaza crearea de noi locuri de munca, dezvoltare regionala si cercetare-dezvoltare, acestea fiind insa conditionate de mentinerea investitiilor pentru perioade de pana la 15 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO