Profesii

Revolta unui mic întreprinzător: De ce mai plătim contribuţia la asigurările de sănătate dacă tot noi plătim concediile de boală ale angajaţilor? Un angajat a primit 4 adeverinţe de concediu medical diferite de la medic şi a stat de fiecare dată câte 5 zile în concediu medical, plătit de angajator

Costurile pentru primele cinci zile de concediu medical pentru o boală obişnuită se suportă de către angajator, iar următoarele, până la finalizarea medicalului, sunt achitate de către stat.

Costurile pentru primele cinci zile de concediu medical pentru o boală obişnuită se suportă de către angajator, iar următoarele, până la finalizarea medicalului, sunt achitate de către stat.

Autor: Adelina Mihai

24.02.2019, 11:01 10740

Un angajat a primit patru adeverinţe de concediu medical diferite de la medic şi a stat, de fiecare dată, câte cinci zile în concediu medical plătit de angajator. Cum s-a ajuns în această situaţie?

Forma actuală a legii care reglementează concediile medicale ale angajaţilor (OUG 158/ 2005) permite abuzuri din partea sistemului sanitar, spune Gall Ioan Vincenzo, directorul general al companiei Galflex din Cluj, care comercializează echipamente pentru construcţii.

„Am avut o situaţie cu un angajat care a primit de la medic mai multe adeverinţe de concediu medical pentru boli diferite. Practic, atunci când s-a dus la medic, angajatului i s-au constatat mai multe afecţiuni, dar pe măsură ce le-a tratat, a primit pe rând adeverinţe de concediu medical, ceea ce înseamnă că fiecare concediu medical a fost iniţial. Cu alte cuvinte, un angajat cu 4 afecţiuni a primit de la medic 4 concedii medicale de câte 5 zile. Ca angajator, l-am plătit practic pentru 20 de zile, deşi nu a fost nicio zi  la muncă”, a povestit Gall Ioan Vincenzo, care conduce o companie cu 4 salariaţi şi cu o cifră de afaceri de 2,5 mil. lei anul trecut.

Într-adevăr, legislaţia privind concediile medicale spune că primele cinci zile de concediu medical se su­por­tă de către angajator, iar la următoarele, până la finalizarea medicalului, cos­turile sunt suportate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări So­ciale de Sănătate (FNUASS).

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro