Profesii

Romanii, tot cu ochii dupa un job in strainatate

26.01.2004, 00:00 21



Pespectiva unor castiguri substantiale ii fac pe tot mai multi dintre romani sa-si doreasca sa plece sa munceasca in strainatate. Potrivit datelor furnizate de Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), numarul romanilor care lucreaza dincolo de granite depaseste 1,7 milioane. Este de asteptat ca numarul acestora sa creasca in conditiile in care un studiu recent realizat prin intermediul Internetului a aratat ca mai mult de jumatate din romanii cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani intentioneaza sa-si caute un loc de munca in strainatate.



Potrivit studiului realizat de compania de marketing ConsoDATA, 57,53% din romani intentioneaza sa-si gaseasca un job dincolo de granitele Romaniei, grupa de varsta 18 - 25 fiind cea mai atrasa de mirajul strainatatii.



Principala motivatie pentru care romanii isi cauta un loc de munca afara este castigul financiar mai mare. De altfel, potrivit OIM, in timp ce venitul mediu lunar al unui cetatean roman este de o suta de euro, o familie cu unul sau mai multi membri plecati la munca in strainatate are un venit mediu de 265 de euro pe luna.



Pe locurile urmatoare in clasamentul motivelor invocate se situeaza dobandirea unei experiente profesionale si schimbarea mediului de lucru si a culturii. Numai 6,97% din romani spun ca ar pleca la munca in strainatate din curiozitate.



In ceea ce priveste destinatiile preferate, studiul ConsoDATA releva faptul ca cei mai multi dintre romani, respectiv 53,4%, isi doresc sa lucreze in tarile membre al Uniunii Europene. Numai 37,06% din romani ar dori sa plece in SUA, Canada sau Australia, iar 3,07% prefera Israelul.



Anul trecut, tarile de destinatie alese de romani pentru migratia muncii au fost (in ordine descrescatoare) Italia, Spania, Germania, Israel, Ungaria, Grecia, Belgia si Austria, primele trei state ramanand - potrivit specialistilor - in topul preferintelor romanilor si pe viitor. De asemenea, mai mult de jumatate din totalul migrantilor romani care au lucrat in strainatate din 1990 si pana anul acesta au ales Italia, Spania si Germania.



Cele mai importante surse de informare despre locurile de munca din strainatate sunt site-urile de joburi internationale, care sunt vizitate de 56,53% din romanii dornici sa plece la munca, Ministerul Muncii - la serviciile caruia recurg 7,65% din romani si Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca - la care recurg 5,66% din cei interesati de un job in strainatate.



Studiul a incercat sa afle si care este parea celor care nu au de ganda sa plece din tara pentru a munci. 36,09% din romani spun ca prefera sa ramana in tara pentru ca nu pot sta departe de casa si familie. Alte motive invocate au fost: lipsa de credibilitate a ofertelor - 21,78%, dificultatile financiare - 15,35% sau slaba cunoastere a limbilor straine - 8,02%.



Oricum, in acest moment, o familie de romani din zece are cel putin un membru plecat la munca in strainatate. Daca un roman care lucreaza in strainatate trimite in tara minim 100 de dolari, asta inseamna ca anual intra in Romania circa doua miliarde de dolari. Banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate au o valoare mult mai mare decat investitiile straine directe atrase. Muncitorii romani reprezinta in acest moment sursa de crestere a consumului pe diferite sectoare (alimentar, electrocasnice, auto, imobiliar). De fapt acesti bani sustin o parte din cresterea economica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO