Profesii

Rosca, rectorul ASE: Nu putem forma angajati completi

Rosca, rectorul ASE: Nu putem forma angajati completi

Gheorghe Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice Bucuresti (ASE): Angajatorii au fost tot timpul nemultumiti de calitatea absolventilor. Nu putem forma un viitor angajat care sa fie complet. De exemplu, un angajator care ii va cere unui absolvent de ASE sa lucreze cu facturi ar putea sa fie dezamagit de problemele pe care le-ar putea intampina tanarul, pentru ca studentii nostri lucreaza cu simulatoare de facturi. De aceea, angajatorii trebuie sa investeasca in training.

08.09.2008, 14:55 308

"Diminuarea numarului de cursanti, care se va face treptat prin reducerea locurilor disponibile, este cauzata de numarul insuficient de cadre didactice. In momentul de fata, avem 1.000 de profesori la 45.000 de persoane. Pentru o pregatire de calitate, ar fi nevoie de un numar dublu de cadre didactice. Cum nu reusim sa avem mai mult de 1.000 de profesori, trebuie scazut numarul cursantilor la 30.000", declara Gheorghe Rosca, rectorul ASE. In prezent, ponderea in cadrul ASE este de un profesor la 45 de studenti, urmand sa scada in urmatorii cinci ani la un profesor la 30 de studenti. Rectorul mai spune ca pentru a mentine numarul actual de cursanti, de 45.000, Academia ar avea nevoie de 2.000 de cadre didactice.
Absolventii de ASE sunt printre cei mai cautati pe piata locala a fortei de munca, iar reducerea numarului de locuri la institutia de invatamant ar putea accentua deficitul de specialisti cu care se confrunta angajatorii. Foarte multi dintre tinerii care ies de pe bancile ASE ajung sa se angajeze in industria financiara-bancara, outsourcing sau IT&C, iar, daca au lucrat in timpul facultatii, pot castiga 1.000 de euro net lunar, inca de la absolvire.
In anul universitar 2007-2008, ASE a livrat pe piata 16.000 de absolventi, ca urmare a aplicarii prevederilor Conventiei de la Bologna, in urma careia doua generatii au absolvit studii superioare.
"Chiar daca am inregistrat un numar dublu de absolventi fata de anul trecut, sunt convins ca toti isi vor gasi un loc de munca. Doar cine nu vrea sa lucreze nu isi gaseste job", subliniaza rectorul ASE. Circa 25-30% dintre absolventii de ASE din ciclul de patru ani lucreaza in timpul facultatii.
Lipsa cadrelor didactice nu se simte doar in cadrul ASE, ci si la nivel national. Absolventii facultatilor de profil nu doresc sa lucreze in invatamant din cauza nivelului redus al salariilor. Chiar daca salariile profesorilor au crescut considerabil in ultimii ani, acestia sunt printre angajatii cel mai slab platiti din economie. In luna iunie salariul mediu net al unui profesor a fost de 1.473 de lei (circa 420 de euro), cu 15,7% mai mult decat salariul mediu net din economie, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS).
Spre comparatie, in industria tutunului sau a titeiului, veniturile nete sar de 2.000 de lei/luna, in vreme ce in industria financiara, castigurile trec de 3.000 de lei net/luna (860 de euro).
In ultimii timp, ASE-ul a avut un numar constant de 1.000 de cadre didactice pe an, chiar daca au fost si exceptii, cand numarul profesorilor de la ASE a ajuns la aproximativ 1.200. "Numarul de 1.000 de profesori ne este caracteristic. Chiar si atunci cand am ajuns la 1.200 de cadre didactice, nu am reusit sa pastram oamenii in ASE, din cauza salariilor mici din invatamant", afirma Rosca.
In cadrul ASE, exista insa si profesori care, in functie de vechime, norma si orele suplimentare, pot sa castige pana la 8.000 de lei brut lunar (2.270 de euro). "Cei care intreprind si activitate de cercetare pot castiga si 12.000 lei (3.400 de euro) brut pe luna luna", spune Rosca. El precizeaza ca in tarile dezvoltate din punct de vedere economic, cum ar fi Germania, un cadru didactic universitar castiga in medie 3.000-4.000 de euro net lunar.
Atragerea unui numar mai mare de profesori in cadrul institutiilor de invatamant superior pare o tinta greu de atins, in conditiile in care la nivelul anului universitar 2007/2008 existau 32.000 de cadre didactice cu drept de a preda in invatamantul superior, numar egal cu cel inregistrat in 2005/2006, arata datele INS.

Angajatorii, mereu nemultumiti de absolventi
"Angajatorii au fost tot timpul nemultumiti de calitatea absolventilor. Nu putem forma un viitor angajat care sa fie complet. De exemplu, un angajator care ii va cere unui absolvent de ASE sa lucreze cu facturi ar putea sa fie dezamagit de problemele pe care le-ar putea intampina tanarul, pentru ca studentii nostri lucreaza cu simulatoare de facturi. De aceea, angajatorii trebuie sa investeasca in training", afirma Rosca.
El subliniaza ca ar trebui sa existe o cooperare mai buna intre institutiile de invatamant superior si angajatori, pentru ca studentii sa aiba o perceptie cat mai reala asupra pietei fortei de munca.
"Mi-ar placea ca multi dintre profesorii nostri sa fi lucrat sau sa lucreze in banci sau in alte organizatii, pentru ca avem foarte multi profesori buni, care chiar daca sunt foarte bine pregatiti predau, din pacate, doar din carti", spune rectorul ASE.

Buget de peste 100 de milioane de euro
Bugetul institutiei de invatamant superior pentru anul in curs este de peste 105 de milioane de euro. "Din bugetul care include partea de salarizare, 65-70% din bani provin din surse proprii. Sursele noastre de finantare rezulta din taxele pe care le incasam de la studenti si foarte putin din sponsorizari", afirma Rosca.
Pentru anul universitar in curs, taxa de studiu este de 2.500 de lei (700 de euro), cu 100 de lei (28,3 euro) mai mult decat anul trecut.
Taxa de scolarizare anuala pentru studentii din ciclul cu licenta se coreleaza cu subventia acordata de stat pentru fiecare student. Cuantumul taxei pe 2008/2009 este cu 400 de lei (113 euro) mai scazut decat finantarea acordata de stat pentru un student care ocupa un loc bugetar.
In consecinta, statul aloca de la buget 813 euro anual pentru fiecare student inscris la o forma de invatamant la zi fara taxa.
"Indicatiile pe care le primim de la Ministerul Educatiei sunt ca valoarea subventiei sa fie aceeasi cu cea a taxei. Insa noi nu putem mari taxa foarte mult pentru ca se creeaza diferente intre plata pe care o face un student din anul trei si unul din primul an", subliniaza Rosca.
El precizeaza ca valoarea taxei de studiu pentru ciclul de licenta ar putea creste anul viitor la 3.000 de lei (aproximativ 860 de euro), fara a mai fi operata vreo modificare a taxei pentru urmatorii 3-4 ani.



ASE in cifre
1.000 de profesori
10 facultati, dintre care una cu predare in limbi straine (Facultatea de administrarea afacerilor)
45.000 de cursanti inscrisi in cilcluri de licenta, masterat si doctorat
105 de milioane de euro, bugetul pentru anul in curs
5.700 de locuri de cazare, grupate in circa 20 de camine
700 de euro - taxa de scolarizare


Locuri de cazare doar pentru 12,6% dintre studenti
ASE dispune in prezent de 5.700 de locuri de cazare, grupate in circa 20 de camine. Raportate la numarul total de cursanti, inseamna ca doar 12,6% din cei 45.000 de studenti inscrisi in ciclul de licenta, masterat si doctorat pot beneficia de un loc de cazare. Situatia se va imbunatati putin peste doi ani, cand aproximativ 6.600 de locuri de cazare vor fi disponibile pentru cursantii ASE, cu 1.000 mai mult decat in momentul de fata. "Pana la sfarsitul anului, trebuie sa se finalizeze un camin cu o capacitate de circa 500 de locuri de cazare", spune Rosca. Constructia a fost demarata in 2007, iar pentru 2008 proiectul a primit finantari de la stat in valoare de 7,83 de milioane de lei (2,21 de milioane de euro). De asemenea, in 2011 ar trebui sa fie terminat un nou camin in incinta complexului Moxa care va avea tot 500 de locuri de cazare si care va fi construit in locul altor trei camine din incinta complexului, a caror capacitate totala de cazare este de 250 de locuri, care vor fi demolate. Pentru un loc de cazare in camin, un student la ASE a platit pana la 150 de lei in anul universitar 2007/2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO